^

Helse

A
A
A

Sprekker i hjørnene på leppene

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 06.09.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Når det oppstår sprekker i hjørnene av leppene, husker vi immunitet. Faktisk er et slikt problem nært knyttet til tilstanden til immunsystemet vårt, og det vises oftere om våren, når forsvaret svekkes og kroppens vitaminreserver er oppbrukt. I seg selv er sprekker eller anfall ikke en sykdom, selv om de forårsaker betydelig ubehag. Det er bare et signal fra kroppen om at det er noe galt med den.

Epidemiologi

Oftest er sprekker i hjørnene av leppene på grunn av aktiveringen av en streptokokk- eller soppinfeksjon. Pasienter med svekket immunsystem og kroniske patologier, gravide kvinner og barn (inkludert ungdomsårene) har økt risiko.

Både menn og kvinner er like ofte syke, og spesielt de som ikke kan skille seg fra dårlige vaner, som røyking og alkohol.

Fører til sprekker i hjørnene på leppene

Det er mange faktorer som provoserer utseendet til sprekker i hjørnene av munnhulen, men den sanne årsaken er oftest den samme - dette er bakterier og andre patogene mikroorganismer som kommer inn i slimhinnen i leppene på forskjellige måter, etter som de aktiveres. De fleste tar litt feil når de tror at sprekker oppstår fra overdreven tørr hud eller fra beriberi: disse faktorene finner faktisk sted, men uten tilstedeværelsen av den mikrobielle floraen, ville problemet ikke ha skjedd.

Selv sprekkene som dannes på bakgrunn av akutte luftveisvirusinfeksjoner eller akutte luftveisinfeksjoner er ikke et resultat av høy kroppstemperatur, men en konsekvens av en smittsom invasjon. Dessuten er anfall oftest, ifølge statistikk, forårsaket av streptokokker og soppflora, nemlig epidermal streptokokker og gjærlignende sopp som tilhører slekten Candida. Infeksjonen provoserer utviklingen av en inflammatorisk prosess som oppstår med skade på overflatens hudvev og slimhinner.

Risikofaktorer

En rekke faktorer er kjent som kan provosere dannelsen av sprekker i hjørnene av leppene. Oftest snakker vi om disse av dem:

 • bruk av andres uvaskede glass, kopper, apparater;
 • hyppig biting og slikking av leppene, spesielt i den kalde årstiden;
 • ikke-overholdelse av hygieniske regler for pleie av munnhulen;
 • generell avkjøling av kroppen, eller overoppheting;
 • bruk av mat av lav kvalitet, uvaskede grønnsaker, grønnsaker, bær, frukt;
 • konstant berøring med skitne hender til huden i munnområdet.

Bidra til utviklingen av infeksiøse prosessfaktorer som:

 • svak immunitet;
 • anemi av ulike etiologier;
 • diabetes;
 • mangel på leverfunksjon;
 • mangel på vitaminer og mineraler i kroppen;
 • hyppige eller langvarige infeksjonsprosesser;
 • hyppige eller lange perioder med behandling med hormonelle eller cytostatika, immundempende midler.

Patogenesen

Det er slike patogenetiske typer sprekker i hjørnene av leppene:

 • bakterielle sprekker som er provosert av streptokokkinfeksjon;
 • soppsprekker som oppstår når soppene til slekten Candida aktiveres.

Det må forstås at disse mikroorganismene - de forårsakende midlene til sykdommen - normalt kan være tilstede på huden til en frisk person. Deres forbedrede reproduksjon begynner bare med en kombinasjon av gunstige omstendigheter for dette:

 • en kraftig svekkelse av immunsystemet (underernæring, sykdom, kirurgi, etc.);
 • fall i nivået av hemoglobin i blodet;
 • sykdommer i munnhulen, tenner, øvre luftveier;
 • forhøyet blodsukkernivå;
 • tarmdysbiose.

Enhver funksjonsfeil i kroppen er stress i en eller annen form, noe som kan gi drivkraft til utviklingen av infeksjon. Som et resultat aktiverer mikroorganismer som samler seg i munnvikene deres vekst og utvikling, en inflammatorisk reaksjon utløses, som er ledsaget av alle relevante tegn: rødhet, smerte, etc.

Symptomer sprekker i hjørnene på leppene

De kliniske symptomene på sprekker i hjørnene av leppene kan variere litt, avhengig av sykdommens etiologi. For eksempel kan de første tegnene beskrives som følger:

 • Med bakteriesprekker er det først en liten rødhet og ubehag i form av kløe. Etter en stund dannes det små bobler i hjørnene av leppene, eller en boble med flytende innhold: det er på grunn av dette symptomet at mange mennesker forveksler anfall med herpes. Men etter en tid åpner boblene seg, og det dannes en blodig skorpe, som kan være både tørr og våt, noen ganger åpne eller blødende. På dette stadiet slutter smerte seg, det blir smertefullt å åpne munnen og følgelig snakke og spise.
 • Med soppsprekker oppstår en inflammatorisk prosess, som i utseende ligner erosjon. Den ytre skorpen dannes ikke, og sprekkene og rødheten i hjørnene av leppene selv utmerker seg med en rødlig fargetone, ofte dekket med et løst belegg. Hvis munnen er lukket, kan problemet forbli usynlig. Men med åpen munn blir anfall og sprekker i leppehjørnene utsatt, kan det oppstå smerter av skjærende karakter.

I tillegg til alternativene ovenfor, er det også blandede sprekker som bærer tegn på både mikrobiell og sopptilstedeværelse.

Sprekker i hjørnene av leppene hos et barn

Den vanligste faktoren som fører til utseende av sprekker i hjørnene av leppene hos barn er mangelen på vitaminer fra B-gruppen, som sikrer normal tilstand til huden og slimhinnene. En mangel på sink og jern i kroppen kan også være "skylden". Imidlertid aktiveres oftest bakterier og sopp mot bakgrunnen av en reduksjon i immunforsvaret - for eksempel med betennelse i mandlene, karies, hyppige forkjølelser og SARS, med anemi, helminthic invasjoner.

Hos mange barn er årsaken til overdreven akkumulering av bakterier i hjørnene av leppene malokklusjon, manglende overholdelse av reglene for munnhygiene, og hos små barn langvarig oppbevaring av brystvorter og smokker i munnen. Allergiske prosesser, andre sykdommer og avvik bidrar med sitt ekstra bidrag.

Sprekker i hjørnene av leppene i barndommen blir ikke ofte forstyrret, men hvis en slik patologi oppstår, får den en overveiende langsiktig karakter. Toppen av barndomssykelighet oppstår om våren, når mangelen på vitaminer spesielt gjør seg gjeldende på bakgrunn av en generell reduksjon i immunitet.

Sprekker i hjørnene av leppene under graviditet

Under graviditeten forverres mange kroniske sykdommer, og dette skyldes hovedsakelig en kraftig økende belastning på kvinnekroppen og et fall i immunitet. Sykdommen hos gravide kvinner kan forløpe atypisk, starter med vanlig tørrhet av leppene, og slutter med dannelsen av erosjoner hovedsakelig i underleppen.

Det er ikke uvanlig under graviditet og sprekker i hjørnene av leppene av allergisk opprinnelse. Slike anfall er preget av kløende og brennende følelser, hevelse og rødhet i det tilsvarende området av ansiktet. Ytterligere kontakt med allergenet fører til dannelse av små bobler som utvikler seg til erosive elementer.

Atypiske symptomer på sprekker kan oppstå kort og spontant, og også forsvinne brått. Remisjoner forekommer ofte, men leppene flasser stort sett av i denne perioden. Karakterisert av tørre lepper og hud i ansiktet.

Komplikasjoner og konsekvenser

Komplikasjoner på bakgrunn av utseendet av sprekker i hjørnene av leppene er ekstremt sjeldne: vanligvis kureres problemet på et tidlig stadium av utviklingen. I avanserte tilfeller er det mulig å spre infeksjonen, øke området av den inflammatoriske prosessen med involvering av sunt vev (hud og slimhinner).

Blant de spesielt ubehagelige konsekvensene kan man skille ut dannelsen av ytterligere dype sprekker, ulcerative og erosive elementer, som smelter sammen til ett stort fokus. Løpeprosessen er preget av sterkt ubehag, og ved nærkontakt er det fare for å overføre infeksjonen til andre mennesker.

Hvis sprekker i hjørnene av leppene ikke leges i lang tid, gir det ingen mening å vente på at problemet forsvinner av seg selv: det er bedre å konsultere en lege som vil foreskrive behandling i samsvar med det oppdagede patogenet. Hvis sykdommen overlates til tilfeldighetene, anses selvhelbredelse mot bakgrunnen av svekket immunitet nesten umulig. Behandlingen bør være omfattende, rettet mot lokale effekter på det inflammatoriske fokuset, samt styrke immunforsvaret.

Diagnostikk sprekker i hjørnene på leppene

I de aller fleste tilfeller stilles sprekkerdiagnosen basert på en klinisk undersøkelse og pasientklager. Symptomatologien til sykdommen er typisk, og i tvilstilfeller vurderes dataene fra den histologiske analysen av skadet vev.

Generelt kan diagnostiske stadier fordeles som følger:

 • innsamling av klager, undersøkelse av pasienten;
 • utføre histologiske analyser, hudtester med allergener;
 • generelle laboratorietester for å vurdere kroppens tilstand (tillate å utelukke anemi, inflammatoriske sykdommer);
 • instrumentelle diagnostiske metoder.

Laboratorie- og instrumentdiagnostikk brukes oftest i differensiering av leppesykdommer. For eksempel kan legen foreskrive en perifer blodprøve, cytologisk, bakteriologisk og virologisk undersøkelse av utstryk, ultralydundersøkelse av bukhulen eller skjoldbruskkjertelen, etc.

Differensiell diagnose

Differensialdiagnose bør utføres med forskjellige typer cheilitt (eksfoliativ, kjertel, meteorologisk, anulær, candidal, ekzematøs type), med lupus erythematosus i leppene, makrokeilitt.

Behandling sprekker i hjørnene på leppene

Når du behandler sprekker i hjørnene av leppene, er det bedre å gi en integrert tilnærming, som tar hensyn til de individuelle egenskapene til behandlingen. Det er også viktig å overholde generelle tiltak, som inkluderer:

 • overholdelse av reglene for munnhygiene;
 • regelmessig hygiene av munnhulen og tennene;
 • tannbehandling, rettidig fjerning av problematiske tenner, bli kvitt plakk;
 • gi opp dårlige vaner (som betyr ikke bare røyking og alkoholmisbruk, men også å bite lepper, konstant slikke dem);
 • gi mekanisk beskyttelse av leppene (korrigering av tannsett, rettidig utskifting av tannimplantater, etc.);
 • oppfyllelse av alle medisinske resepter.

Legens resepter kan inneholde anbefalinger for generell og lokal terapi. Ekstern behandling involverer følgende aktiviteter:

 • behandling med antiseptiske løsninger (hydrogenperoksid, klorheksidin, kaliumpermanganatløsning);
 • påføring av kremer med proteolytiske enzymer (Trypsin, Chymotrypsin) for å myke opp skorpene;
 • smøring med kortikosteroidsalver (Lorinden A, Celestoderm, Locoid) for å hemme utviklingen av en inflammatorisk reaksjon, for å eliminere hevelse og andre ubehagelige symptomer.

I tillegg kan antihistaminer brukes - for eksempel Suprastin, Loratadin, Cetirizine. I tillegg anbefales et forsterket kosthold, multivitamin og beroligende midler.

Hva skal jeg gjøre med sprekker i hjørnene på leppene?

Når det oppstår sprekker i hjørnene av leppene, er det først og fremst nødvendig å utelukke påvirkningen av faktorer som kan forverre løpet av den inflammatoriske prosessen. Slike faktorer er vanligvis allergener, mikrobielle effekter, overoppheting og hypotermi, dehydrering, etc.

Det er ikke vanskelig å kurere sykdommen etter å ha kontaktet en lege, det viktigste er å velge riktig behandling og eliminere grunnårsaken til problemet (for eksempel for å nøytralisere bakterier eller et sopppatogen).

Både lokale og systemiske terapeutiske effekter, eller en kombinasjon av begge, er egnet. Det er like viktig å nøye observere alle hygieneregler i munnhulen, ansiktet og hendene.

Hvor er terapien vanligvis rettet? Fuktighetsgivende og mykgjørende huden, akselererer sårheling, forhindrer re-infeksjon. For dette brukes antimikrobielle og antifungale systemiske og eksterne preparater med hell.

Medisiner som en lege kan foreskrive

Klorheksidin

Antimikrobiell og antiseptisk løsning, som brukes til å behandle sprekker og sår tre ganger om dagen. Produktet er lite giftig og trygt, men intern bruk bør unngås. I høye konsentrasjoner kan midlet forårsake brannskader i slimvevet.

Aevit

Kombinert vitaminpreparat som kan brukes både innvortes og utvortes. Inni ta en kapsel av stoffet per dag. I tillegg smøres de berørte områdene i hjørnene av leppene med innholdet i kapselen. Slik behandling har ingen kontraindikasjoner, bidrar til å fremskynde utvinningen.

Loratadin

Et antihistamin som har antiallergiske og kløestillende egenskaper. Forhindrer utvikling av ødem, letter forløpet av den inflammatoriske prosessen. Loratadin tas oralt 10 mg en gang daglig. Blant de vanligste bivirkningene er hodepine, døsighet, irritabilitet.

Fukortsin

Antiseptisk og desinfiserende med bred antimikrobiell og antifungal aktivitet. Legemidlet smører sårene 1-3 ganger om dagen, til klinisk bedring. Bivirkninger på bakgrunnen av bruken av stoffet: midlertidig farging av huden i en rødlig farge, desquamation av epitelet.

Echinacea ekstrakt

Et immunstimulerende middel som øker den fagocytiske aktiviteten til makrofager og nøytrofiler. Ta vanligvis 20-40 dråper av ekstraktet tre ganger om dagen, ikke mer enn 2 måneder på rad. Lokal bruk av stoffet er også mulig. Mulige bivirkninger er allergier.

Salver for sprekker i hjørnene av leppene

Salver påføres vanligvis skadet vev 1-2 ganger om dagen: medisiner med antimikrobielle, soppdrepende og sårhelende effekter brukes.

Levomekol salve, som inneholder et antibiotikum, er perfekt som et antiseptisk middel. Slike salver som Actovegin, Solcoseryl, som stimulerer helbredelsesprosesser, har vist seg godt. I tillegg til dem, bør det bemerkes den helbredende effekten av salver Bepanten, Methyluracil, Dexpanthenol.

Ved en soppinfeksjon er bruk av salver Clotrimazol, Exoderil, etc. Relevant.

Andre salver legen din kan foreskrive:

 • Celestoderm-B med Garamycin er en kombinasjon av et kortikosteroid og en antibakteriell komponent, brukt i det komplekse løpet av den inflammatoriske prosessen, med tillegg av en purulent infeksjon. Med soppinfeksjoner er dette middelet ikke foreskrevet. Salven påføres på skadeområdet om morgenen og kvelden - det vil si to ganger om dagen. Behandlingsvarigheten er 1-2 uker.
 • Lorinden C er en kombinert salve med kløestillende, anti-inflammatorisk, anti-allergisk, anti-ødem effekt. Påfør ikke mer enn to ganger om dagen, i ikke mer enn to uker.

Balsam for sprekker i hjørnene på leppene

Hvis dannelsen av en sprekk så vidt begynner, kan du bruke den velkjente Rescuer-balsamen. Dette stoffet brukes eksternt, og akselererer helbredelsesreaksjonen av sår og skader. Det særegne ved produktet er at det har en naturlig sammensetning, uten antibiotika og hormonelle komponenter. Balsamen er representert av slike ingredienser som ghee, tindved og olivenolje, calendula ekstrakt, bivoks, terpentin, Naftalan olje, vitaminløsninger og essensielle oljer.

Balsamen påføres direkte på sprekkene, flere ganger om dagen (vanligvis tre ganger). Allergiske prosesser kan bli kontraindikasjoner for bruk.

Bivirkninger er sjeldne og kommer til uttrykk i utviklingen av en allergi mot stoffet.

Vitaminer

Vitamin- og mineralstoffer er essensielle komponenter for forebygging og behandling av nesten enhver dermatologisk sykdom. Mangel på visse essensielle næringsstoffer kan lett forårsake flassing, sprukne lepper og til og med utbrudd. Avitaminose eller hypovitaminose kan bli en avgjørende faktor i utviklingen av smittsomme dermatologiske prosesser, forårsake overgangen av patologien fra det akutte stadiet til det kroniske.

Vitamin A deltar i differensieringen av epitelceller i det overfladiske hudlaget. Det viser seg at cellestrukturer endres kjemisk og funksjonelt. Med mangel på retinol vises tørrhet, peeling øker, stratum corneum tykkere, og purulente prosesser kan utvikle seg.

Mangel på vitamin B 2  og B 6  forårsaker skade på hudepitelet og munnhulen. Som et resultat kan det ikke bare oppstå sprekker i munnvikene, men også dermatitt i nasolabial trekanten, ører, ansikt, etc. B-gruppe vitaminer er alltid foreskrevet for å akselerere helbredelsen av sår og sår, kronisk dermatose.

Askorbinsyre er en velkjent immunmodulator som aktiverer reserveforsvaret i kroppen, og akselererer reparasjon av vev. Med mangel på askorbinsyre gror sår lenger og verre. Når det oppstår smertefulle sprekker i munnvikene, foreskrives vanligvis komplekse multivitaminpreparater som inneholder alle vitaminstoffene beskrevet ovenfor. Hyppigheten av å ta slike medisiner, så vel som deres dosering, bestemmes individuelt.

Fysioterapi behandling

Fysioterapi utfyller effektivt den grunnleggende behandlingen, bidrar til raskt å eliminere smertefulle symptomer og fremskynde helbredelsen.

De viktigste prosedyrene som en lege kan foreskrive når det oppstår sprekker i hjørnene av leppene er:

 • Laserbehandling - har anti-inflammatorisk, anti-ødematøs, desensibiliserende effekt.
 • Elektroforese av legemidler - involverer bruk av kortikosteroid eller antihistaminer.
 • Fonoforese med salvepreparater av kortikosteroider.
 • Ultra-høyfrekvent behandling - har anti-inflammatoriske egenskaper, aktiverer prosessene for mikrosirkulasjon og regenerering.
 • Mikrobølgeterapi forbedrer blodtilførselen og vevsnæringen, hemmer utviklingen av en betennelsesreaksjon, eliminerer ødem og har en antiallergisk effekt.

Forresten, når det oppstår sprekker, foreskrives fysioterapeutiske prosedyrer ikke så ofte, men bare med forsømte og trege prosesser. Avgjørelsen om avtalen deres tas av legen.

Alternativ behandling

Alternative midler er alltid tilgjengelige og har ofte ikke mindre effekt enn apotekmedisiner. For eksempel er det vanligste middelet mot sprekker i leppehjørnene vanlig ørevoks – akkurat den som vanligvis renses forsiktig ut av ørene med bomullspinner. Denne naturlige "salven" smører stedene for anfall. De sier at problemet har pågått i 1-2 dager.

Vel hjelper fra sprekker i hjørnene av leppene termisk vann. Den kan brukes alene, eller smøres med en spesiell krem eller hygieneprodukt tilberedt på grunnlag av slikt vann.

En fin måte å bli kvitt sprekker er å smøre de berørte områdene med oljeløsninger av vitaminer: du kan bruke kapsler av vitamin A eller E, eller kombinasjonsmedisinen Aevit. I stedet brukes også smeltet bivoks, tindved eller nypeolje, honning, gåsefett.

Urtebehandling

Å tørke av områdene med sprekker i hjørnene av leppene med infusjoner av planter, som kamille, celandine, calendula, salvie, streng, hjelper godt.

Det neste utmerkede middelet er behandlingen av syltetøy med ferskpresset juice hentet fra aloe- eller Kalanchoe-blader, fra en frisk celandine-plante, plantainstilker. Du kan smøre den skadede huden med et kutt fedd hvitløk eller en skive av en løk.

Infusjoner for behandling av sår tilberedes på følgende måter:

 • en teskje tørr kamillefarge helles i 200 ml kokende vann, insisteres under lokket i 40-45 minutter, filtreres og brukes som anvist;
 • en spiseskje calendula helles med et glass kokende vann, holdes under lokket i minst en halv time, hvoretter den filtreres og brukes til å gni;
 • en spiseskje salvie helles i et glass kokende vann, insisterte i en time, hvoretter den filtreres og brukes til gni og kremer.

Homeopati

En passende homøopatisk behandling foreskrives ved å velge det optimale konstitusjonelle middelet. Det anbefales å bruke følgende midler i individuelt utvalgte doser.

 • Natrum muriaticum - eliminerer til og med dype sprekker i hjørnene av leppene, i midten av leppene, samt alle slags hangnails.
 • Petroleum - hjelper med blødende sår nær munnen, som er ledsaget av svie og kløe.
 • Calcarea carbonica er foreskrevet for både overfladiske og dype sprekker som oppstår hovedsakelig om vinteren.
 • Grafitt - brukes når sår vises på leppene og i de interdigitale mellomrommene.
 • Gepar sulfuris calcareum - eliminerer sprekker dekket med skorper.
 • Acidum nitricum - hjelper mot dype blødende sår, preget av et langt forløp.
 • Antimonium krudum - brukes til skadet hud i munnvikene og i nasolabial trekanten.

Kirurgi

Hjelp fra en kirurg er bare nødvendig i noen få spesielt neglisjerte tilfeller av sprekker i hjørnene av leppene, med uttalte symptomer på dysplasi. Følgende kirurgiske metoder er tillatt:

 • laserbehandling;
 • fotodynamisk behandling;
 • kryokirurgi;
 • kileformet eksisjon av berørt vev;
 • plastisk kirurgi for korrigering og restaurering av leppene.

Imidlertid gjentar vi, operasjonen for sprekker er snarere et unntak fra regelen, siden det oftest ikke er behov for slik behandling.

Forebygging

Selv etter vellykket behandling av sprekker i hjørnene av leppene, er det fornuftig å ta vare på forebygging av en gjentakelse av sykdommen i fremtiden. Her er hva slik forebygging er:

 • utføre herdeprosedyrer;
 • systematisk og høykvalitets hygienisk pleie av munnhulen;
 • bruk kun utprøvde og høykvalitets kosmetikk;
 • forbedre kvaliteten på ernæringen med vekt på plantemat, nekte å spise søtsaker;
 • bli kvitt dårlige vaner, som røyking, alkoholmisbruk;
 • forebygging av overdreven tørrhet i hud og slimhinner, bruk av tilstrekkelig mengde væske, bruk av fuktighetsgivende hygieneprodukter.

Du må være oppmerksom på rensligheten til din egen kropp, vask hendene regelmessig (eller i det minste bruk våtservietter), prøv å ikke slikke leppene og ikke bite neglene.

Prognose

Sprekker i hjørnene av leppene kan forstyrre i alle aldre - både i barndommen og i voksen alder. Hos de fleste pasienter forsvinner problemet uten alvorlige konsekvenser, innen 3-5 dager: til å begynne med øker ubehag, rødhet og synlige sprekker vises, problemet når en topp, hvoretter symptomene gradvis begynner å avta. Imidlertid bør man ikke forvente at plagene forsvinner av seg selv: noen ganger skjer ikke dette, spesielt hvis det ikke tas noen tiltak og sykdommen begynner å utvikle seg. Det antas at fullstendig ignorering av behandling bidrar til spredning av den inflammatoriske reaksjonen og dannelsen av sår. Generelt kan prognosen uttrykkes som gunstig, men behandling er fortsatt nødvendig.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.