Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Barnslig rettferdighetssans manifesterer seg fra 3-årsalderen

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 16.04.2020

Fra ung alder viser barn en akutt rettferdighetsfølelse. De er klare til å gjøre mye for at en person som viser en slik urettferdighet blir straffet tilsvarende, selv om barnet selv må ofre noe for dette.

En følelse av rettferdighet kan bringes i en rekke tolkninger. Noen lignende ideer kan sees i sjimpansenes oppførsel. Den eneste forskjellen er at apene reagerer på tilstedeværelse eller fravær av rettferdighet, hvis det angår dem personlig. Når det gjelder mennesker, her sprer følelsen seg i forhold til andre.

Barn allerede om tre år føler og bekymrer seg hvis en person krenker en annen. Samtidig er barnas ønske ikke så mye rettet mot å straffe den som har vist urettferdighet, men mot å hjelpe offeret.

Og likevel, er det nødvendig eller ikke å gjenopprette rettferdighet? Når alt kommer til alt må en person som er en lovbryter straffes - hvis bare slik at "det ville være skammelig for andre." I noen tilfeller er det nødvendig for å vinne noe for rettferdighetens triumf. I hvilken alder er barnet villig til å ofre slike? Dette er vanskelig nok å forstå, men forskere som representerer University of New York har lagt merke til at barn fra 3 eller 6 år allerede har villighet til å ofre for rettferdighet.

Studien involverte mer enn to hundre barn i alderen 3-6 år. Alle disse barna var besøkende på byens barnemuseum. Deltakerne ble ført til rommet der spiralskredet lå: det var lov å bevege seg ut av det. Barna begynte å ha det gøy, og etter en stund fikk de vist bilder med en baby som ondsinnet bortskjemte og rev noen andres håndverk. De forklarte barna at denne slemme jenta snart ville komme til dem for å sykle bakken. Deltakerne fikk videre følgende muligheter: skriv et skilt på lysbildet med ordet "lukket" eller "åpent". Hvis det ble antatt at lysbildet ville være åpent, betydde dette at alle kunne sykle med det, inkludert en skadelig baby. Og ordet "lukket" betydde at ingen ville sykle. Det viser seg at hvert barn hadde muligheten til å straffe et annet barn for å ha skadet andres håndverk ved å krenke egne interesser.

Det viste seg at hvert andre barn uttrykte vilje til å ofre underholdningen sin. Blant disse barna var det både tre år gamle og seks år gamle deltakere.

Etter det bestemte ekspertene å bestemme hvilken faktor som påvirker barnas ønske om å straffe de skyldige. Barna ble delt inn i grupper: En av dem ble fortalt at denne jenta er den samme som dem, og til og med hører til deres gruppe. Andre barn ble fortalt at jenta var en fremmed for dem. Den tredje kategorien barn fikk "spesielle krefter" i beslutningen ved å henge en lensmannsmerke på brystet.

Det viste seg at barna var mer utsatt for straff av "fremmede", og alternativet "tilgivelse" ble oftere brukt på sine egne. Men den ekstra "lensmannens makt" forandret alt: De kom heller i egne hender. Forskere tilskrev dette det faktum at en begavet person føler seg mer ansvarlig for "sitt" folk, og han vil gjøre alt slik at "hans" ikke fornærmer hverandre.

Detaljer om studien er publisert på psycnet.apa.org/record/2019-26829-001?doi=1


ILive-portalen gir ikke medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.
Informasjonen som er publisert på portalen, er kun til referanse og bør ikke brukes uten å konsultere en spesialist.
Les omhyggelig regler og retningslinjer av nettstedet. Du kan også kontakte oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheter reservert.