^
A
A
A

Den nyeste utviklingen: fargestoffet for hår fra en currant

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

20 November 2018, 09:00

Forskere ved British University of Leeds har nylig fullført utviklingen av et nytt, giftfritt hårfargestoff. Unik maling har et helt naturlig grunnlag, hentet fra huden av bær av sort currant. Ifølge eksperter er det nyeste verktøyet ganske stabilt - ikke verre, og enda bedre enn noe annet hårfargestoff. Det er ikke utsatt for rødme, inkludert, og med mange episoder av hodevask.

Statistikk, som utføres av National Cancer Institute, peker på følgende faktum: Ved produksjon av standard vanlig hårfarging er mer enn fem tusen forskjellige kjemiske komponenter involvert. Forskere litt tidligere etablert at noen av disse komponentene bidrar til utvikling av kreftprosesser hos gnagere. I tillegg gir kjemiske stoffer ofte allergiske reaksjoner. Og deres gjennomtrengning gjennom kloaksystemet i elver og sjø forårsaker betydelig skade på det økologiske systemet.

I sitt nye prosjekt skapte eksperter fra Storbritannia et helt naturlig fargestoff, som kan bli en verdig analog av de vanlige hårfargene.

Forskere pleide å studere huden av solbærbær, oppnådd etter å ha presset saften. Den inneholder fargekomponenter kalt anthocyaniner. Slike pigmenter kan ha forskjellige nyanser - fra rosa til mørk lilla. I tillegg til currants er de til stede i andre grønnsaker, frukt og til og med blomster - men i litt mindre mengder.

Etter omhyggelig filtrering av pigmentkomponentene, brukte spesialister dem til å utvikle malingen. Den resulterende fargestoffblandingen ble påført blondt hår som vakkert fargede - i en uvanlig og interessant lyseblå farge. Deretter gjorde forskerne endringer i formelen av produktet og fikk til slutt andre farge nyanser - rosa og lilla. Det er bemerkelsesverdig, men etter tolv episoder med å vaske farget hår var det ingen fargeendring - det vil si, den nye maling viste seg å være ganske motstandsdyktig.

Eksperter analyserte kvaliteten på fiksering av malingen og konkluderte med: Det nye verktøyet kan brukes som en sikker naturlig analog av malingene som er kjent for alle.

Kosmetisk industri står ikke stille. I lys av at de siste årene har farging av hår i lyse farger blitt særlig populært blant unge, vil etterspørselen etter ny utvikling være betydelig. Tross alt var det aldri unødvendig å ta vare på ens egen helse. Ifølge eksperter vil den nye naturlige maling bli enda mer stabil enn noen kjemisk fargestoff. Og produksjon av et nytt verktøy krever ikke store økonomiske kostnader - noe som også er viktig.

Les mer om utviklingen kan leses på sidene av Journal of Agricultural and Food Chemistry (https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.8b01044).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.