Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

En kald person er vanskeligere å konsentrere seg

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.12.2018

Undertrykkelse av mental og følelsesmessig tilstand i ARVI og forkjølelse kan skyldes kjemiske signaler sendt av immunsystemet til hjernens sentre.

Alle vet den ubehagelige tilstanden til enhver kaldt - faktisk mange er opptatt av ikke så mye en hoste eller kaldt, som en kraftig nedgang i aktivitet i form av apati, tretthet, manglende evne til å konsentrere seg. Prøv å forklare denne situasjonen med uttrykket "sykdommen tar bort alle kreftene" er meningsløs. Tross alt, ikke bare fysiske muligheter forsvinner: mental aktivitet blir komplisert, følelser er nivellert, psyken blir undertrykt.

Sannsynligvis har sykdommen noen effekt på hjernens aktivitet? Eller årsaken til immunforsvarets aktivitet?

Dr. Thomas Blank og hans team gjennomførte en rekke studier med gnagere som lider av en ikke-langvarig virusinfeksjon. Siden forskere forsøkte å vurdere muslimers adferd og mentale egenskaper, ble det påbegynt spesiell testing: de syke dyrene ble satt i en vanntank, hvorfra det var vanskelig for dem å komme seg ut av seg selv. Hva så forskerne?

Sunn gnagere gjentatte ganger forsøk på å komme seg ut av tanken. En syk mus fullførte raskt kampen og brukte sin energi bare for å holde seg flytende og ikke drukne.
 Ifølge forskere, med oppstart av den smittefarlige prosessen, stimulerte dyrenes immunitet produksjonen av beta-interferon, et spesifikt antiviralt middel. Dette stoffet er i stand til å komme i kontakt med de cellulære reseptorene som utgjør blod-hjernebarrieren. Med deaktivering av reseptordataene ble musene mer resistente mot apati-tilstanden assosiert med sykdommen.

Hvis vi betrakter situasjonen på det molekylære-cellenivå, kan vi beskrive det som følger: innføring av infeksjon immun beskyttelse stimulert interferon-beta, virker på vaskulære reseptorer, og aktiveringsprodukter immunoproteiner CXCL10. Dette proteinet tilhører gruppen av cytokiner og svekker egenskapene til hippocampusens nerveceller. Men vi må ikke glemme at det finnes andre versjoner av immunrespons, der interferon med sine antivirale egenskaper ikke er nødvendig - for eksempel kommer det til betennelse, forårsaket av mikrober. Tilsynelatende, her jobber andre mekanismer som forårsaker apati, døsighet og tap av effektivitet.

Fra utviklingssynspunktet er situasjonen tydelig: Psykologisk sløvhet fører til energibesparelser, fordi energi er nødvendig for pasienten å bekjempe sykdommen. Imidlertid vil forskere lære å håndtere immunsignaler som fremkaller utviklingen av "forkjølelse" - for i dag trenger folk ikke så verne om sin energi, som det var hundre tusen år siden.

I tillegg finnes lignende tegn på depresjon hos pasienter med onkologi og autoimmune sykdommer, slik at det å løse dette problemet kan bidra til å svare på andre lignende spørsmål.

trusted-source[1], [2], [3], [4]


ILive-portalen gir ikke medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.
Informasjonen som er publisert på portalen, er kun til referanse og bør ikke brukes uten å konsultere en spesialist.
Les omhyggelig regler og retningslinjer av nettstedet. Du kan også kontakte oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheter reservert.