^
A
A
A

Hvordan påvirker trening søvnen?

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

03 December 2021, 09:00

Mange trenere og leger anbefaler å øke fysisk aktivitet på dagtid for å forbedre kvaliteten på nattesøvnen. For å analysere forholdet mellom trening med moderat intensitet og nattlig hvile, studerte forskere fra Concordia University data fra tidligere vitenskapelige arbeider. Som et resultat ble det funnet at fysiske øvelser , som ble utført minst 2 timer før du la deg, hadde en positiv effekt på kvaliteten. Aktivitetene som ble utført rett før leggetid ble imidlertid reflektert ganske ugunstig: folk kunne ikke sovne lenger, og generelt sov mindre.

Under testing analyserte forskere 15 arbeider, der nesten to hundre personer deltok. Noen av deltakerne var ikke fysisk aktive, mens andre var i god fysisk form og klaget ikke på søvnkvaliteten. Gjennomsnittsalderen på deltakerne er fra 18 til 50 år.

Forsøkene ble vurdert ved hjelp av polysomnografi , aktigrafi eller subjektiv vurdering av effekten av fysisk aktivitet på søvn. Hva fant ekspertene ut?

Hvis treningen ble fullført minst 2 timer før du la deg, gikk det raskere å sovne, og nattesøvnen var lengre. Denne effekten var spesielt merkbar hos personer som tidligere ikke var forskjellig i uttalt fysisk aktivitet. Hvis treningen ble utført mindre enn to timer før de la seg, var effekten motsatt: folk kunne ikke sovne i lang tid, og nattesøvnen var intermitterende og kort.

Forskerne bemerket at den beste effekten på søvn var trening som varte fra en halv time til en time, med moderat intensitet. Og den mest effektive og nyttige treningen ble anerkjent som sykling.

Høyintensiv trening, uavhengig av frekvensen av deres ytelse, påvirket negativt REM-fasen assosiert med drømmer. Antagelig kan høyintensiv aktivitet i fremtiden påvirke deltakernes kognitive evner negativt. Dette kan skyldes at for intens trening øker opphisselse og kroppstemperatur, setter kroppen i en stresstilstand og fører til sympatisk hyperaktivitet. Som et resultat kan døgnrytmen hemmes, noe som innebærer en langsom frigjøring av melatonin, et hormon assosiert med søvnighet om natten.

Representanter for Academy of Nutrition and Dietetics bemerker at høyintensive treningsøkter vil være mest nyttige hvis de utføres i første halvdel av dagen. Bare i dette tilfellet kan vi forvente et normalt forhold mellom fysisk aktivitet og kvalitetssøvn. Imidlertid er det nødvendig å ta hensyn til de individuelle egenskapene til organismen. Du bør lytte til kroppen din, følelsene, for å forstå hvilken modus som er riktig, og når den må justeres.

Resultatene av studien ble publisert på sidene til Science Direct.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.