^
A
A
A

Tarmmikroflora forbedrer hjernens funksjon

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

01 October 2021, 08:55

Det har lenge vært kjent at tarmmikrofloraen påvirker ikke bare fordøyelses- og metabolske prosesser, men også mange andre funksjoner i kroppen, inkludert hjerneaktivitet. Forskere har allerede vist at tarmbakterier direkte påvirker søvnkvaliteten, hjelper nye nerveceller til å utvikle seg og til og med forbedrer autismeforløpet hos barn . I sin nye studie har eksperter undersøkt muligheten for å forynge hjernestrukturer ved hjelp av bakterieflora.

Gnagere deltok i forsøkene. I to måneder brukte forskere en matslange for å levere avføring av unge gnagere i tarmen til gamle individer. Dermed kom den "unge" mikrofloraen i passende proporsjoner inn i tarmen til de "gamle" musene, som følge av at oppførselen til sistnevnte endret seg dramatisk. For eksempel begynte de å navigere bedre i labyrinten, hukommelsen og tankeprosessene deres ble bedre. Da forskere begynte å studere hippocampus - et av de viktigste hjernesentrene i hukommelsen - ble det oppdaget at det er tydelig forynget, og på nivået til de cellulære og molekylære komponentene. For din informasjon er hippocampus ansvarlig for mekanismene for dannelse av følelser, prosessene for overgang av korttidshukommelse til langtidshukommelse, samt for det romlige minnet som er nødvendig for orientering i rommet.

Det skal imidlertid tas i betraktning at den "unge" mikrofloraen ble lansert over gnagernes egne vanlige bakterier. Dette faktum påvirket sannsynligvis det faktum at noen av egenskapene til de "gamle menneskene" forble uendret - for eksempel grad av sosialitet av mus under og etter forsøket endret seg ikke.

Mikrofloraen i fordøyelseskanalen produserer mye av alle slags stoffer som direkte eller indirekte påvirker arbeidet til nesten alle organer og systemer i kroppen. Imidlertid endrer mikrober selv sammensetningen og egenskapene under påvirkning av forskjellige molekylære impulser. Etter hvert som kroppen eldes, endres kvaliteten på mikrofloraen, bakterieforholdet fordeles på nytt. Det er fullt mulig at en radikal endring i mikrobiomet med infusjon av "unge" mikroorganismer vil bidra til foryngelse av ikke bare hjernestrukturer, men også andre organer. Samtidig innrømmer forskere at noen spesifikke bakterier, og ikke mikroflora generelt, kan ha en foryngende effekt, så mer detaljert forskning bør utføres i fremtiden. Hvis denne antagelsen er bekreftet, da, for å forbedre hjernens funksjon, vil det være nok å innta bare det nødvendige rene bakterielle preparatet. Det er også mulig at spesialister direkte vil kunne identifisere molekylet som påvirker foryngelsesprosessene - det samme som produseres av en eller annen representant for bakteriefloraen.

Studien ble utført av høyskolepersonalet ved University of Cork. De snakket om prestasjonene sine på sidene i tidsskriftet Nature Aging. Du kan lese artikkelen på lenken

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.