^
A
A
A

Anatomiske og fysiologiske egenskaper av huden og dets vedlegg

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Hud som et organ består av tre lag: epidermis, dermis og subkutant fett.

Epidermis er et flerskiktet flatt keratiniserende epitel av epidermal typen. De fleste cellene er keratinocytter (epidermocytter), det er også dendritiske celler (melanocytter, Langerhans-celler, Merkel-celler). Den epidermis består av følgende lag: 6azalnogo, prikker, granulær, skinnende og kåt.

Basallaget er plassert på basalmembranen har en tykkelse av 0,7-1,0 um og bestående av de følgende strukturer: poludesmosom (elektrontette områder av den cytoplasmiske membranen epidermotsitov forbundet med intracellulære tonofilaments), skinnende eller lys, platen (lamina lucida), tykk plate (lamina densa), fibroreticular plate (dannet bindevevsfibre i dermis). Kollagen type IV er involvert i konstruksjonen av basalmembranen.

Basal keratinocytter er arrangert i en enkelt rad og har en kubisk eller prismatisk form og en stor lyskjerne. Disse cellene representerer kammerlaget av epidermis: På grunn av deres aktive deling blir epitellaget ytterligere påfyllt. Blant de basale celler isoleres stamceller og semisubstituerte hudceller. Graden av deling av basale epidermocytter er variabel, den er underlagt daglige biorhymer som står i forhold til produksjonen av endogen kortisol av binyrene. Det er et kompleks av ekso- og endogene faktorer som akselererer og senker oppdelingen av epidermis basale celler. Under normale forhold opprettholdes en dynamisk balanse mellom stimulerende og undertrykkende faktorer i basal laget av epidermis.

Hovedfaktorene påvirker frekvensen av spredning av basal keratinocytter av epidermis

Faktorer

Akselerere

Sakte ned

Éndogennıe

Ider n aktør og transformerende vekstfaktor-B (transformerende vekstfaktor-B, TGF-B), østrogener, interleukiner og andre tsitokmny, androgener (ved munningen av sebaciøs voposyanogo apperete) og andre.

Cayoner, transformerer vekstfaktoren-a (transformerende grouthfaktor, TGF-a). Interferoner og andre stoffer

Ékzogennıe

Fytoøstrogener, østrogen- og androgenpreparater, noen gipokrotroteiner og proteiner av naturlig og syntetisk opprinnelse, etc.

Aktuelle glykokortikoider. Cytostatika, interferoner og interferonogener etc.

I basal laget av epidermis, i tillegg til keratinocytter, er det dendritiske celler: melanocytter, Langerhans-celler, Merkel-celler

Melanocytter (pigment dendrittiske celler eller pigment dendrocytes) er lokalisert i basallaget av epidermis hos mennesker med hvit hud. I svarte, samt representanter for den europeiske rase i steder av naturlige pigmentering av disse cellulære elementer er også funnet i det vanskelige lag. Det største antall av melanocytter i mennesker er i den sentrale del av ansiktet og innen naturlig pigmentering (perianalområdet, perigenitalnaya region, areola av brystet). Et stort antall av melanocytter i tsentrofatsialnoy sone forklarer det vanligste av melasma - pigment lidelser indusert av UV-bestråling av melanocytter differensiere melanoblast ha neuroektodermal opprinnelse mellom melanocyter og keratinocyter er ingen typisk keratinocyt desmosomale forbindelser. Oppdater melanocytter er mye langsommere enn keratinocytter. Melanocytter produserer melanin melanin syntesen utføres på spesifikke organeller melanocytt - Melanosomer, som transporteres i melanocyt prosesser. Melanin prosesser av melanocyttstimulerende kommer inn i keratinocytter, som ligger rundt kjernen, beskytter kjernematerialet mot ultrafiolett stråling. Syntese av melanin er regulert ved hjelp av UV-stråling og visse hormon (melanocyttstimulerende ACTH)

Langerhans-celler (dendritiske celler amelanotisk) - celler av monocytt-makrofag opprinnelse (intraepidermal makrofag) som er ansvarlig for innfanging, behandling av antigen, antigen presentasjon og samvirker med T-celler i dermis.

Merkelceller (taktile epithelioidocytter) er celler av nevral opprinnelse som deltar i dannelsen av taktile følelser av huden. Fra siden av dermis er de forbundet med den afferente bezmielinovym nervefiberen.

Stikkende lag (stratuss spinulosum) utgjør 3-15 rader av celler av uregelmessig form er forbundet med hverandre i en rekke prosesser desmosomer likner plante pigger. Desmosomer er elektronisk tette deler av den cytoplasmatiske membranen i epidermocytene, forbundet med intracellulære tonofilamenter. Antallet av rader av skikjørende lagceller er ikke det samme i forskjellige deler av huden. Således, når det gjelder hudens ytre kjønnsorganene detektert spinous lag 2 rader av celler i huden av den røde delen av leppene og øyelokkene - 2-3 - 3-4 folder, kinn og panne - 5-7, tilbake - 7-8, og albue ekstensorflatene kneledd - 8-10, palmer og såler (såkalt "tykk hud") - over 10.

Det granulære laget (stratus granulosum) er representert ved 1-3 rader spindelformede celler med en mørk kjernen og inneslutninger i cytoplasmaet (keratogialin granulat). Disse inneslutninger inneholder et substans av protein-natur som gir prosessen med keratinisering av epidermocytene, kalt filamentaggregerende protein, som letter aggregasjonen av filamenter. Filaggrin fremmer aggregering av individuelle disparate filamenter som utgjør cytoskeletene i epidermocytene i et enkelt kompleks. Utfallet av denne aggregeringen er transformasjonen av cellen til en postcellulær struktur - en kåt skalaer (kåt plate).

Det strålende lag (stratuss lucidum) bare merkbart når studert under lysmikroskop, representert bare i huden av håndflater og fotsåler består av 1-2 rader oxyphilic celler med uklare grenser og dårlig definerte organeller. Når man studerer under et elektronmikroskop, representerer det nedre rader av stratum corneum.

Hornlaget (stammer corneum) representert postkletochnymi strukturer som ikke inneholder kjerner og organeller (komeocyter). For å opprettholde den normale fuktighetsinnholdet i stratum corneum, er det meget intercellulære lipider (ceramider, fri sphingoid basen glikasilkeramidy, kolesterol, kolesterolsulfat, fettsyrer, fosfolipider, etc.), som gir den viktigste funksjonene til hudbarrieren.

Den permanente fornyelsen av epidermis gir en beskyttende funksjon av huden: På grunn av avvisning av huden på de kåte skalaene, renses den fra ekstern forurensning og mikroorganismer. Den epidermis fornyes på grunn av den konstante delingen av basale keratinocytter. Fornyelsen av epitheliallaget avhenger av lokaliseringen, i gjennomsnitt er det ca. 28 dager

Dermis består av to lag, uavhengig av hverandre, papillær og retikulært. Papillærlaget er direkte festet til epidermis og er representert av et løs, fibrøst bindevev. Dette laget gir en forbindelse mellom dermis og basalmembranen ved hjelp av retikulære og elastiske fibre og spesielle ankerfibriller.

Maskelaget av dermis er dannet av et tett, uformet fibrøst bindevev. Dette laget inneholder fibrøse strukturer: kollagen, elastisk og retikulær (reticulin, argyrofil) fibre. Kollagenfibre er plassert i form av et tredimensjonalt nettverk, og de gir sammen med hydrering av hovedstoffet i bindevevet til dermis huden turgor. Disse fiberstrukturer dannes av type I og III kollagen. Kollagen type I hersker i voksen alder, og type III - hos barn. Med alderen reduseres produksjonen av mer hydrofil kollagen-type III. Elastiske fibre som er ansvarlige for hudens elastisitet, er delt inn i tre varianter. Så, direkte under epidermis er de tynneste, milde bunter av oksalatfibre, som ligger vinkelrett på overflaten av huden. Det er disse fibrene som er mest følsomme for ulike utløsende faktorer i miljøet, og de er de første som gjennomgår ødeleggelse. Dypere og dermis, parallelt med overflaten av huden, er det tykkere bunter av elanin og modne (sanne) elastiske fibre. Elaunin og ekte elastiske fibre er orientert langs lengre linjer. I forbindelse med denne orienteringen av bunter av elastiske fibre, anbefales det under ulike kirurgiske inngrep å lage et kutt langs linjene i Langer, som etterfølgende sikrer dannelsen av en tilstrekkelig estetisk tiltalende cikatrix. Det antas at retikulære fibre er forløpere av kollagen. I dermis er det fibroblaster - celler som produserer basisstoffet, samt kollagen og elastinproteiner, hvorav kollagen og elastiske fibre syntetiseres i hovedstoffet i bindevevet. I tillegg til fibroblaster inneholder dermis fibrocytter, mastceller, samt dermale makrofager (histiocytter) og lymfoide celler som utfører lokal immun overvåkning.

Subkutant fettvev er en fortsettelse av dermis, består av løs fibrøst bindevev og adipocytter og har en annen tykkelse avhengig av tilstanden til ernæring og lokalisering. Fordelingen av subkutan fett reguleres av kjønnshormoner. Apipocytter utfører også endokrin funksjon, deltar i syntesen av en rekke hormoner og frigjørende faktorer i ulike aldersperioder.

Blodtilførsel av huden utføres av to arterielle og venøse plexuser - overfladisk og dyp, Den intradermale vaskulære kanalen er preget av noen funksjoner:

  • nærvær av funksjonelle arteriovenøse "shunts";
  • en høy grad av anastomosering mellom samme type og forskjellige typer kar.

Den mikrocirkulatoriske sengen av huden er et mikrovesselsystem som består av arterioler, prekapillarier, riktig kapillær, postkapillær, venuler og lymfatiske kapillærer. Hud mikrosirkulasjon besørges av to arterielle vaskulære nervefletninger (subpapillyarnym og subdermale) og tre venular vaskulære pleksus (overfladisk og dyp subpapillyarnymi og subdermal). Kapillærene i dermisens papillære lag (som har en "damehårspinne" formen) bidrar til fenomenet ekstraovaskulær risting som oppstår når tonen i det sympatiske nervesystemet øker. Den høyeste tettheten av papillære kapillærer finnes i ansiktshuden, den røde leppfeltet, børster og føtter.

Den dype plexus er dannet av et nettverk av fartøy av større kaliber i de dype delene av dermis og subkutan fettvev og er ansvarlig for termoregulering. Subkutane arterielle og venøse plexuser deltar også i termoregulering. Mellom overflaten og dyp plexus er det anastomoser.

Lymfesystemet i huden er representert ved et overflatisk nettverk som begynner med papillære bihuler (i dermis papilla), og et dypt nettverk (i hypodermiset), hvorav de utgående fartøyene er. Lymfesystemet er nært forbundet med sirkulasjonssystemet i huden og utfører dreneringsfunksjonen.

Hud Innervasjon gitt afferente og efferente fibrene som danner subepidermal og dermal plexus. Den overflod av fibre og nerveender av huden som gjør det mulig å karakterisere som "en grunnleggende legeme av oppfatninger." Efferente fibre innerverer glatt muskelvev av blodkar, svettekjertler og muskler som løfter håret. Afferente fibre er innkapslet med nerveendene (lamellære Vater-Pacini legemer, Krause ende pære, taktile Ruffini legemer, taktile legemer Meissner corpuscles geni Dogiel et al.), Som strekker seg i dermis og som er mechanoreceptors. Afferente fibre er også forbundet med de frie endene (thermoreceptors og nociseptorer) i epidermis og dermis.

Talgkjertlene i en enkel alveolare kjertler, består de av en trailer avdelinger og ekskresjonssystemer kanaler og karakterisert holokrin type sekresjon. De aller fleste av talgkjertlene er knyttet til hårfollikler og deres kanaler åpner inn i munningen av hårsekkene. I huden området iden av hånden vermiliongrensen i talgkjertlene er få og små i størrelse. Huden av ansiktet (pannen, pannen, nesen, hake), hodebunnen, bryst midtre linje, tilbake, armer, perianale området og perigenitalnoy stort antall av talgkjertler - når 400-900 per cm 2, karakterisert ved at det er store og prostata multilobes. Disse områdene er ofte påvirket med seborrhea, akne, og seboreisk eksem, slik at de blir kalt seboreisk. Sebaceous kjertler secrete et kompleks i sammensetning hemmelighet, som kalles talg. Sammensetningen av sebum er frie og bundne (forestrede) fettsyrer i en liten mengde av hydrokarboner, flerverdige alkoholer, glyserol, kolesterol og dens estere, voksestere, squalen, fosfolipider, karoten, så vel som metabolitter av steroidhormoner. Spesiell biologiske rolle av umettede fettsyrer med fungicid, baktericid og viralstatic egenskaper.

Sekresjon av talg reguleres hovedsakelig av hormonelle og i mindre grad nevogene mekanismer. Androgener (testosteron) øker produksjonen av talg. Ved å interagere med reseptoren på overflaten av sebocytten, blir testosteron under virkningen av enzymet 5-alfa-reduktase omdannet til dets aktive metabolitt-dehydrotestosteron, som direkte øker sekresjonsproduksjonen. Mengden av biologisk aktiv testosteron, følsomheten til sebocyttreceptorene for det og aktiviteten av 5-alfa-reduktase, som bestemmer sekretjonshastigheten til talgkjertlene, er genetisk bestemt. Generelt kan hormonell reflering av sebumsekresjon forekomme på fire nivåer: hypothalamus, hypofyse, binyrebark og kjønkirtler. Enhver endring i hormonbakgrunnen, som fører til endringer i innholdet av androgener, vil indirekte påvirke sekretjonen av talg.

Svettekjertlene er delt inn i eccrine (simple tubular) og apocrine (simple tubular-alveolar) kjertler.

Ekkrinnye svettekjertler er plassert på alle områder av huden. Begynn å fungere fra fødselen og delta i termoregulering. De består av en endesekretorisk avdeling og en ekskretjonskanal. Endeseksjonen er lokalisert i det subkutane adiposevev og inneholder myopiteliale og sekretoriske (lyse og mørke) celler, idet sistnevnte er tilveiebragt av kolinergiske fibre. Utløpskanalene åpnes fritt på overflaten av huden, de er ikke forbundet med hårsekkene og er dannet av et tolags kubisk epitel. Ekkrinnye svettekjertler produserer en hypotonisk hemmelighet - svette med lavt innhold av organiske komponenter. Når sekresjon utskilles, beholder cellen hele (den merokrine sekresjonen).

Apokrine svettekjertler ligger bare i spesielle områder av kroppen; huden på de aksillære hulrommene, brystbenet i brystvortenes brystvorter, perianale, perigenitale områder. Noen ganger er de funnet i huden rundt navlen, området av sakrummet. Disse kjertlene begynner å fungere i puberteten. De består av en endesekretorisk avdeling og en ekskretjonskanal. Endeseksjoner befinner seg i de dype dypene og inneholder myopiteliale og sekretoriske celler, aktiviteten til sistnevnte er regulert av adrenerge nervefibre og kjønnshormoner. Akkumulering av sekresjon skjer i den apikale delen av sekretorisk celle som skiller seg inn i lumenet (apokrinetypen av sekresjon). De dårligere kanalene dannes av et tolags kubisk epitel og strømmer inn i hårsekkene.

Hår er et keratinøst filiform vedlegg av huden. Hos voksne er det opptil 2 millioner hår på overflaten av kroppen, hvorav opptil 100.000 er på hodet. Hårstrukturen er også genetisk bestemt og avhenger stort sett av løpet.

Håret består av en stang som stikker ut over hudens nivå, og en rot som ligger i hårsekken, nedsenket dypt inne i dermis og subkutan fett. Hårfollikelen er omgitt av en bindeveske. Nær overflaten av huden hårsekken utgjør forlengelsen (trakt), som munner inn i kanalen av talgkjertel (i alle områder av huden), og apokrine svettekjertler (ved plasseringen av disse kjertler). På slutten av follicles er det en forlengelse - en hårpære, hvor en bindevevspapilla vokser med et stort antall blodårer. Epitelceller av pæren er kambiale elementer som gir 4 måneder. Det er kjent at neglene vokser raskere på høyre hånd med høyre hånd og i fingrene på II, III og IV i forbindelse med blodtilførselenes særegenheter. På føttene er nikkelplattens veksthastighet noe mindre, og en sunn negl er oppdatert i gjennomsnitt i 6 måneder. Nailplatenes vekstrate avhenger av mange faktorer. Så, forsterkningen av neglen intensiveres om dagen, om sommeren, med mindre nageltrauma. Generelt, hos ungdom vokser spikerplaten raskere enn hos eldre. Spiken vokser raskere hos kvinner, spesielt under graviditeten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.