^
A
A
A

Egenskaper av barriereegenskaper av huden

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Barriereegenskapene i huden, som bestemmer kroppens beskyttelse mot ytre faktorer, er gitt av et komplekst interaksjon mellom stratum corneum, høyt spesialiserte lipider av stratum corneum og vann-lipidmantel.

Stratum corneum sørger for mekanisk beskyttelse av huden mot ytre skader. På grunn av den konstante debridement av de kåtete skalene, blir hudflaten rengjort. Tykkelsen av stratum corneum varierer fra 9 μm (øyelokkets hud) til 0,5 cm (håndflatens og sålenees hud) og avhenger av anatomisk lokalisering.

På overflaten av huden etableres en delikat balanse mellom vanninnholdet i stratum corneum og i miljøet. Det er en unik struktur som rettmessig mange forskere er i forhold til en murvegg, hvor rollen som "klosser" operere korneocyter (postkletochnye struktur hornlaget) for å opprettholde hydratiseringen av stratum corneum, og "sement" - et unikt og svært spesialiserte intercellulære lipider organisert. Slike lipider omfatter, fremfor alt, ceramider, ceramid eller (Engl. Ceramider), kolesterol, fettsyrer og fosfolipider, glikosilkeramidy fri sphingoid base og kolesterolsulfat.

Det er nå kjent at stratum corneum av epidermis Det er seks hovedklasser av såkalte "fri" er ikke assosiert med komeocyter, ceramider og to hovedklasser av ceramider er kovalent bundet til overflaten av de korneocyter (klasser A og B). Sammensetningen av ceramider i det kåte laget av huden hos mennesker er svært variabel og avhenger av rase, samtidig somatiske sykdommer, alder, miljø og en rekke andre faktorer. Ceramider har en ganske kompleks kjemisk struktur. De fleste av dem er langkjedede sphingoid base med et karbonantall på fra 16 til 22, blir de sjelden presenteres digidrosfingozinom, fytosfingosin og 6 gidroksisfingozinom. Sphingoidbaser kombineres med forskjellige fettsyrer, inkludert frie fettsyrer, som utfører en rekke viktige biologiske funksjoner (oljesyre, linolsyre, etc.). Funksjonene til ceramider omfatter ikke bare væskeansamlinger i huden, men også reguleringen av hastigheten for avskalling, og virkningen på differensiering av keratinocytter. Det er vist at sphingosin er i stand til å regulere fornyelsesgraden av epitellaget, for å forhindre rask utskifting uten normal differensiering av keratinocytter. Nylige studier har vist at sfingosin også er et ganske sterkt antimikrobielt middel, og dets tilstedeværelse i topplaget gir beskyttelse mot mikroorganismer på hudoverflaten.

Syntese av mange lipider, inkludert ceramider, utføres i spesielle organeller av celler i det granulære lag - lamellare kropper, i fremtiden danner disse stoffene bilipid mellomlag mellom corneocytter. Disse lipidene danner hovedbarrieren mot vann, og forhindrer dermed transepidermalt vanntap (TEWL). De spiller også rollen som en spesiell intercellulær sementeringsstoff, som gir adhesjonsstyrken til stratum corneumens postcellulære strukturer og sikrer integriteten til huden. Funksjonene til ceramider inkluderer ikke bare oppbevaring av vann i huden, men også regulering av desquamasjonsgraden, effekten på differensiering av keratinocytter og også den antimikrobielle effekten.

Overflaten på huden er dekket med en kontinuerlig tynn vannfettemulsjonsfilm - vann-lipidmantel. Den består av sekresjon av talgkjertler, ekkrine svettekjertler og ceramider av stratum corneum. Vann-lipid mantelen forhindre uttørring av huden, justerer frekvensen av avskalling og differensiering av keratinocytter, opprettholder det en konstant hudoverflaten surhetsgrad (pH 4,5-5,5), og er også en av de måter utskillelse av stoffskifteprodukter, medikamenter og giftige stoffer. Avhengig av forholdet mellom fett og svette på huden, kan den dannede vandige fettemulsjon inneholde mer fett (type "vann i olje") eller mer vann (typen "olje i vann"), som gir en konstant kroppstemperatur.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.