^
A
A
A

Dermatokosmetologi av ungdomsårene

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

I daglig praksis må dermatologen og dermatokosmetologen i økende grad ta ungdom. Dette faktum kan forklares av den økende etterspørselen etter kvalifiserte kosmetologitjenester blant befolkningen, god bevissthet om ungdommer og deres foreldre, og også ofte ungdoms ønske om å endre utseendet deres. Foreløpig er spesialister langt fra å forby alle kjente salongprosedyrer for ungdom. Men når man velger prosedyrer, bør en profesjonell fokusere på en rekke anatomiske og fysiologiske egenskaper av huden hos individer i dette aldersgruppen, samt de vanligste dermatosene hos barn og ungdom.

For huden av barn og ungdom er karakterisert ved et mindre antall av rader av celler i overhuden. Således vil antallet rader spinous cellelag er 2-7, mens hos voksne - fra 3 til rader 8-15. Den granulære lag er 1-2 rader av celler (voksen - 1-3). Forskere har også registrert en lavere sjikttykkelse munningen på forskjellige områder av huden. Det er kjent at pH-verdien av hudoverflaten er mer alkaliske ungdom indeks enn den for voksne. Oppsamlet informasjon om større permeabilitet av stratum corneum til legemidler og giftstoffer i barn 10 til 16 år. Disse strukturelle trekk av epidermis og stratum corneum indikere utilstrekkelige barriere-egenskaper i huden, på den ene side og den høye permeabilitet, på den andre. Følgelig unge meget uønsket alle prosedyrer som alvorlig forstyrrer barriereegenskaper i huden, spesielt børsting, dype skreller, dermabrasion, etc. Med seg gjennomføre de fysio prosedyrer knyttet til å forbedre avlevering av et bestemt middel inn i huden, -. Ultralyd, iontoforese. Derfor er det nødvendig å være spesielt forsiktig når de administreres steroider ved hjelp av ultralyd (f.eks, for behandling av hypertrofiske arr og keloider). Ved utførelse av fremgangsmåten, forandre pH av hudoverflaten (Desincrustation, peeling), anbefales det å fokusere på individuelle toleranse.

Et karakteristisk trekk ved hudsammensetningen av barn og ungdom er økt hydratisering. Hvis huden på en voksen inneholder 6-8% vann, er det i huden på eldre barn og ungdom opp til 10-15% av vannet i hele organismen. Det er en unormal tendens til vannretensjon i ulike patologiske prosesser, som herpes simplex, streptokokker impetigo etc. Denne funksjonen er vanligvis tatt i betraktning av fagfolk når de diagnostiserer disse dermatosene. Imidlertid er tendensen til væskeretensjon i huden viktig å huske på når du utfører en invasiv prosedyre, for eksempel ansiktsrensing. For å redusere lokal væskeretensjon etter prosedyrene kan mikrostrømbehandling i lymfedreneringsregimet anbefales.

Til de vanligste dermatosene hos ungdom, henviser til en kosmetolog, kan du inkludere akne og atopisk dermatitt. I alle fall må kabinen tildele tilstrekkelig basisk hudpleie i henhold til type (skånsom rensing, tilstrekkelig hydrering, effektiv fotobeskyttende) og patogene behandlingen tar hensyn til klinisk utforming og alvorligheten av prosessen.

Når akne tenåringer kan tilordnes til å rense hud, tørker og anti-maske arsonvalisasjon (cauterizing effekt - høy dose), terapeutisk laser, overfladisk peeling, Desincrustation prosedyre kosmehaniki, oksygen, photochromotherapy, fotodynamisk terapi. Det som er viktig er det faktum at fravær eller utilstrekkelighet på grunn pathogenetic terapi i begynnelsen av prosedyrene kan føre til forverring av akne flyt. Som for ultrafiolett stråling, kan denne prosedyren anbefales kun etter avsluttet terapi og de tenåringer som merke en forbedring i akne flyt i sommer. Ellers, når de utsettes for ultrafiolett bestråling forekommer bare midlertidig "maskering" av defekter, og videre (2-3 uker etter innstråling) forekommer etter en forverring. Med indurativ akne med stillestående fenomener, kan Jacquet massasje, oksygenbehandling anbefales. Noen massasje i ungdomsårene bør gjøres uten bruk av oljer for å unngå siste-comedogenic effekt.

Hudrensing, eller såkalt "comedoextraction", er en viktig tilleggsprosedyre for behandling av pasienter med akne. Gitt den nåværende forståelsen av brudd på barriereegenskapene til huden hos en pasient med akne, bør rengjøring være så forsiktig som mulig. Spesielt kan voreisering ytterligere ødelegge barriereegenskapene i huden, forbedre det traineepidermale tapet av vann, noe som fører til dehydrering av huden. De mest hensiktsmessige rengjøringsmulighetene for tenåringer inkluderer rengjøring med den såkalte "kule hydrogeneringen", som unngår fordampning. Den forrige ekstern terapi med retinoider (adapalen-Differin) eller azelainsyre (Skinoren) forbedrer rengjøringsprosedyren i minst 2-3 uker. I de siste årene er mer og mer attraktiv ultralydrengjøring, noe som gir en god kosmetisk effekt etter prosessen.

Jeg vil også understreke at rengjøring ikke bør erstatte patogenetisk behandling for akne, men bare supplere det. Rengjøring er ikke indikert med overvekt av inflammatoriske elementer, spesielt pustulær. Hvis kosmetologen ser behovet for å foreskrive denne prosedyren i nærvær av pustulær akne, bør huden prepareres med benzoylperoksid (Basiron AC) i 10-14 dager, og deretter utføre prosedyren.

Med hensyn til korreksjonen av arrdannelse og postinflammatorisk pigmentering er det ønskelig å oppnå klinisk forbedring av akne før det utføres forskjellige bleking (LHE-terapi, peeling) og nivelleringsprosedyrer (peelings). Hvis kosmetologen ser behovet for å foreskrive disse prosedyrene, velger du de mest milde eksponeringsmetoder (for eksempel overfladisk, mindre ofte gjennomsnittsdybden av peeling og microdermabrasion, LHE-terapi). Vanligvis blir slike prosedyrer utført etter utløpet av puberteten og stabiliseringen av strømmen av akne.

En av de komplikasjoner av akne kan være en Whitehead. Tendensen til dannelse av miliums viktige fra de tidligste stadier av behandlingen styrt av moderne stoffer med keratolytisk og comedolytic virkning (adapalene - Differin, azelainsyre - Skinoren). Utseendet til miler kan delvis tilrettelegges ved dehydrering av stratum corneum hos pasienter med akne. Slike pasienter er vist fuktemidler og prosedyrer (for eksempel fukte maske). Det anbefales å fjerne milium mekanisk med en nål, mindre ofte fjernes de med en laser. I løpet av 1-2 uker før fjerning kan utføres preparering av huden (ved bruk av produkter som inneholder azelainsyre, salicylsyre, hydroksy-syre), noe som forenkler fremgangsmåten Husking miliums. Lignende taktikk av pasientene kan tilbys i nærvær av primære miliums, som anses som misdannelse. I utførelsen av unge med atopisk eksem i en skjønnhetssalong spesialist må ta hensyn til personlige og familiehistorie med atopisk. De kan brukes microcurrent terapi (spesielt i lokaliseringsprosessen i ansiktet, steroid avhengighet et al.), Fukte maske, ultrasonisk rengjøring, oksygen. Ved valg av en kosmetisk linjer blir vanligvis styrt av eksperter utviklet for sensitiv hud og gjenoppretter barriereegenskaper i huden (for eksempel "Coco" linje). Ikke vist holder irriterende prosedyrer som bryter barriereegenskaper i huden (fordampningssonene, børsting, Desincrustation, vakuum massasje, skreller, laser "polering", microdermabrasion, dermabrasjon, etc ..), Bruk av kosmetikk med en stikkende lukt, som inneholder allergener, i tillegg til aktivt å utføre kosmetiske prosedyrer i sesongen, typisk av akutt atopisk dermatitt. Forverring av atopisk dermatitt på bakgrunn av skjønnhetsbehandlinger kan også bidra til mangel på tilstrekkelig patogenetisk terapi. Videre er det i de senere år har det blitt stadig mer populære systemiske preparater beregnet for å gjenopprette barriereegenskaper i huden, inneholdende en omega-fettsyre (f.eks omeganol, omega-3, Elteans). Ved de første tegn på begynnende forverring av atopisk dermatitt (strøms forverring av atopisk keilitt, erytem, hevelse av ansiktet) anbefales avvisning av å utføre noen av fremgangsmåtene og formål for terapi i samsvar med forverring alvorlighetsgrad (topiske glukokortikoider, H2-histamin blokkere andre eller tredje generasjon, psykotrope narkotiske stoffer, naturstimulerende kortisolproduksjon, orale avgiftende midler, og andre.).

I tillegg til akne og atopisk dermatitt hos ungdom som søker kosmetisk, kan identifiseres som en samtidig sykdom av psoriasis. Ved valg av kosmetiske prosedyrer i slike tilfeller er det viktig å fokusere på scenen av prosessen. Den progressive fasen av sykdommen krever størst forsiktighet. Den er karakterisert ved perifere vekst man tidligere møtte elementer, nye Miliary papler og avskalling sentral karakter, i hvilket kantområdet Papuler er fri for skalaer: Avskalling, som det endelige trinn i prosessen, som det var, "har ingen tid" for vekst av psoriasis element. I den progressive trinn av psoriasis er observert irritasjon isomorf respons (Koebner symptom), som uttrykkes i psoriatiske lesjoner oppstå på steder for hudskade, noen ganger svært liten. En isomorf reaksjon oppstår vanligvis ca 2 uker senere, og noen ganger senere på hudskadeområdet. Gitt risikoen for Koebner fenomen, i en skjønnhetssalong bør avstå fra invasive prosedyrer og manipulasjoner forbundet med mehanicheskizh eller kjemisk irritasjon. Bare fuktighetsgivende og desinfiserende masker, mikrostrøm terapi kan foreskrives. I de stasjonære og regressive stadiene er prosedyrespekteret betydelig utvidet. 

Ved diagnose av neoplasmer hos ungdom er det nødvendig med en konsultasjon av onkologdermatologen for å kunne diagnostisere og avgjøre taktikken for videre behandling og tidspunktet for fjerning av en eller annen neoplasma. I godartet sykdom forsøker sykdommen vanligvis å fjerne tumorer og misdannelser av huden etter utløpet av puberteten.

For å fjerne slike formasjoner som Spider-nevus (spider nevus, eller "edderkopp" nevi), en rød nese og noen andre korn, er det tilrådelig å bruke en kirurgisk laser, ikke electrocoagulation eller kryoterapi. Det er laser ødeleggelse som lar deg kontrollere mengden av intervensjon under prosedyren og reduserer risikoen for arrdannelse.

Laser ødeleggelse på bakgrunn av systemisk og ekstern immunmodulerende terapi, tilstrekkelig hudpleie kan også anbefales for vulgære, plantar og flate (juvenile) vorter. Samtidig, ved diagnosering av bløtdyrkontamiosum, vises mekanisk fjerning av formasjonene med pinsett, etterfulgt av behandling med 2% alkoholoppløsning av kaliumjodid. Elektrokoagulasjon, kryo- og laser destruksjon. Anbefales ikke på grunn av høy risiko for etterfølgende arrdannelse.

Det bør understrekes at andre kosmetiske prosedyrer er kontraindisert i alle virale dermatoser, inkludert herpes manifestasjoner, på grunn av risikoen for spredning.

Dermed bestemmer en rekke anatomiske og fysiologiske trekk ved ungdomens hud valg av spesialiserte kosmetiske manipulasjoner. Det skal også bemerkes at det i arbeidet med ungdom er ekstremt viktig å informere foreldrene om omfanget av foreskrevne prosedyrer, virkemekanismer og forventede effekter. Det er verdt å understreke viktigheten av den mest milde tilnærmingen ved valg av prosedyrer, samt behovet for en integrert og analytisk tilnærming til å vurdere hudtilstanden hos ungdom.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.