^
A
A
A

Hudfett

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Enheten til sebaceous kjertelen kan forestilles hvis du mentalt påfører et sementlag på huden og gjør det til en depresjon som når dermis. Da vil veggene i den resulterende fossa bli foret med epidermis. Vegget i sebaceous kjertel ligner virkelig epidermis. I det er det et kimlag hvor den kontinuerlige multiplikasjon av celler opptrer, og også som i epidermis er det øverste laget stedet for celledød. Bare dette skjer alt ikke på overflaten av huden, men i kanalen på talgkirtlen. I motsetning til keratinocyt, som akkumulerer keratin når den beveger seg oppover, akkumulerer cellen i talgkjertelen en fetthemmelighet bestående av hardt ildfaste fettstoffer. Når cellen er ødelagt, sprer innholdet ut i lumen i sebaceous kjertelen. Seksjonen av talgkirtler består således av talg og fragmenter av celler i talgkirtlen.

En gang i den fjerne fortiden, da vi var dekket av hår, klumpet de talgkjertlene rundt håret. Håret, smurt med bacon, skaffet skinne, vannavstøtende egenskaper, ble mindre skadet av sol og vind, og i tillegg sebum, som strømmer langs håret, ryddet det av støv og smuss. Disse funksjonene utføres fortsatt av sebum til våre mindre brødre. Hver kjæledyr elsker elsker at katten eller hunden ikke trenger å bli vasket (selvfølgelig, unntatt i spesielle tilfeller), men det er nok å regelmessig rense håret med en børste eller skrape. Hos mennesker er de fleste sebaceouskjertlene plassert ved foten av de reduserte hårsekkene som produserer kanylehår, så sebum fra dem faller mest på overflaten av huden.

Normalt utskiller sebaceous kjertler oppmykning av det øvre lag av huden, antimikrobiell beskyttelse og delvis hjelper det kåte laget til å inneholde fordampning av vann. Effekten av talg og kosmetikk med en lignende virkningsmekanisme på utseendet av huden, er lett å forstå hvis du forestiller deg det øverste laget av huden med en sterk økning. Her er kåtskalaene allerede klare til å fly av hudens overflate. Spesielle enzymer ødela bindingene mellom dem, og nå ligger vektene fritt på overflaten av huden. Det er praktisk talt ingen epidermale lipider - for mange faktorer (starter med daglig såpevask) bidrar til ødeleggelsen. Derfor ser overflaten av huden tørr og kjedelig ut (dette indikerer ikke nødvendigvis en ekte tørr hud). Sebumen glatter ut hornete skalaer, og skaper en jevn overflate. Eksternt virker huden mykere, mer elastisk og fuktig.

Den samme effekten kan oppnås ved å bruke spesielle stoffer som kalles bløtgjørende midler (fra engelsk bløttsykdommer - mykning). Emollients er viktige ingredienser i kosmetiske kremer, men deres effekt på huden er ofte kortvarig. For tiden skaper kosmetikkindustrien komposisjoner som inneholder visse komponenter av talg som har nyttige egenskaper, spesielt squalen- og voksestere.

Produksjonen av talg er regulert av mannlige kjønnshormoner - androgener. Jo høyere nivået av androgener i huden, desto raskere rekker cellene i talgkjertelen og jo mer sebum slippes ut på overflaten av huden. Derfor er huden på ungdommer som opplever hormonelle stormer under puberteten ofte utsatt for overskudd av talgproduksjon. Den samme ulykken forfølger kvinner, hvis kropp produserer for mange mannlige kjønnshormoner.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.