^
A
A
A

Morfologiske elementer av hudutslett

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Når man skal vurdere de sett av angrepne hud, først og fremst morfologien av lesjoner analysert sin utbredelse eller begrenset, plassering, symmetri, asymmetri, eller lineær bevegelse (eksempelvis langs nerve eller fartøy), særlig den innbyrdes anordning (spredt gruppert, avløp). Monomorfisme eller polymorfisme (sann og evolusjonær) av utslett er definert. Ved diagnose av dermatoser ved hjelp palpering av lesjoner, deres poskablivanii, som trykker på overflaten av glasset (vitropressiya eller vitropression) og andre avanserte metoder.

For ethvert tegn på stedet, bør en forandring i huden nøye analyseres morfologiske elementer i hudutslett - først primær og deretter sekundær.

Primærkalt vysypnye-elementer som oppsto på tidligere uendret hud.

Sekundære vysypnye elementer oppstår som et resultat av utviklingen av primær.

I dermatologi er det seks ekstra patologiske tilstander i huden som i en rekke sykdommer vises på tidligere uendret hud, og i en rekke andre er de et resultat av utviklingen av andre elementer i hudutslett.

Ved undersøkelse av dermatologiske pasienter er det mulig å identifisere 23 morfologiske elementer. De primære vysypnye-elementene inkluderer flekk, blister, knuter, tuberkel, knute, vesikkel, blære, abscess.

En makula er en endring i fargen på en flekk av hud eller slimhinne uten å endre dens lettelse.

Spottene er delt inn i vaskulært, pigmentert og kunstig.

Vaskulære flekker har forskjellige nyanser av rødt. Deres patomorfologiske grunnlag er ustabil eller vedvarende vasodilasjon, overdreven dannelse av sistnevnte og frigjøring av blod fra karene. Stive vaskulære punkter reflekterer en refleks vaskulær eller inflammatorisk respons. I løpet av forglasning forsvinner de helt (hyperemiske flekker). Små (opptil 2 cm i diameter) vaskulære flekker kalles "roseola", større - "erytem". Vedvarende flekker forårsaket av vaskulære pareticheski utvidede blodårer på grunn av justering av mikrovaskulaturen (telangiectasier) eller av et overskudd av dannelse av nye blodårer (hemangiomer). I kosmetologi bruker du ganske ofte termen "couperose", som betyr vedvarende telangiektatisk erytem. Vaskulære punkter som oppstår som følge av frigjøring av blodceller fra karene inn i vevet per rhexin eller per diapedesim kalles hemorragisk. Friske flekker har en cyanotisk-violett farge og endres ikke under oppretting. Over tid endres fargen til brunaktig gul på grunn av oksydasjon av hemoglobin (oksyhemoglobin-redusert hemoglobin - biliverdin - bilirubin). Hemorragiske utbrudd har et spesielt navn - "purpura" (det kan dukke opp på huden med petechiae, vibice og ecchymosis).

Pigmenterte flekker er forbundet med overdreven innhold av pigmentmelanin (hyperpigmenterte flekker) eller omvendt utilstrekkelig innhold (fravær) (hypopigmenterte og depigmenterte flekker).

Kunstige flekker form når den administreres inn i huden av fargestoffet fra utsiden, typisk forskjellige fargestoffer (tatovering, permanent makeup og AP.), Eller som et resultat av avsetning på huden av noen metabolske produkter av fargestoff (f.eks karotinodermiya).

Blister (Urtica) - ruvende over huden kløende bespolostnoe dannelsen av hvit eller rød-hvit farge med en glatt overflate, tett tekstur, og er kortvarig. Det urticar elementet eksisterer fra noen få minutter til flere timer (opptil 24 timer) og er tillatt uten spor. Blæredannelse mekanisme er lokalisert hevelse papillære dermis, som oppstår på grunn av ekspansjon for å utvikle akutt og samtidig øke vaskulær permeabilitet når det utsettes for en rekke biologisk aktive stoffer (histamin, serotonin, acetylcholin etc.). Det er vanligst i brekninger og reflekterer en allergisk reaksjon av en reaktiv eller immunokompleks type. I tilfelle av diffus ødem i det subkutane vev, vises en gigantisk blære (angioødem, eller Quinckes ødem).

Uzelok, papula (papula), - stiger over nivået av huden, er dannelsen av en annen tetthet, inflammatorisk eller ikke-inflammatorisk opprinnelse.

Papler kan være utformet som et resultat av spredning i epidermis (acanthosis, gipergranulez) infiltrasjon inn i dermis (lymfocytter, histiocytter, mastcelle etc.), proliferasjon av forskjellige strukturer i dermis (vaskulære sekretoriske avdelinger og ekskresjonssystemer kanaler kjertler etc.), produkter av fett metabolisme (lipider, muciner, amyloid, kalsium og andre.).

Papules er inflammatorisk og ikke-inflammatorisk. Nodler som reflekterer den inflammatoriske prosessen er farget i forskjellige nyanser av rødt. Ikke-inflammatoriske elementer kan ha farge på normal hud eller pigmenteres. I form av å skille mellom flate (epidermale og epidermodermale), halvkuleformede (dermale) og spisse (follikulære) papirer.

Av størrelsen på papler stående: miliærtuberkulose (hirse kornstørrelse - opptil 2 mm i diameter), linse (størrelsen på en linse - omtrent 5-7 mm i diameter) nummulyarnye (en mynt - omtrent 2-3 cm i diameter), og blodplater (5 cm og mer i diameter).

Tuberkulum (tuberkulum) er et begrenset inferiorelement fra 2 til 7 mm i diameter, som stiger som et resultat av dannelsen av et kronisk inflammatorisk infiltrat (granulom) i dermis. Mekanismen for dannelsen av tuberkul er en produktiv granulomatøs betennelse i dermis. Det forekommer med noen sjeldne dermatoser (tuberkulose, tertiær syfilis, spedalskhet, sarkoidose, etc.). I åpningen er tuberkelen veldig lik den inflammatoriske papulen. Farge varierer fra rødbrun til cyanotisk rød, konsistensen er tett eller myk. Humper har en tendens til å forekomme på begrensede områder av huden, gruppert og kan fusjonere. I motsetning til papulen, etterlater tuberkelen alltid et arr (etter sårdannelse.) Eller cicatricial atrofi (uten sårdannelse) ved sin oppløsning.

Node (Nodus) - stort bespopostnoe dannelsen av forskjellig tetthet, inflammatorisk eller ikke-inflammatorisk natur, som er på det subkutane fettvev i de dype dermis.

Noduler kan være inflammatorisk og ikke-inflammatorisk. Inflammatoriske noder er farget rødt i forskjellige nyanser. Kan stige opp over huden eller bosette seg i tykkelsen. Noder som reflekterer akutt betennelse har fuzzy konturer, en deiglignende konsistens (for eksempel en furuncle). I kontrast henger noder som presenterer kronisk betennelse eller svulst i varierende grad av tetthet, med klare grenser. Noder, som er en klinisk refleksjon av spesifikk betennelse (for tuberkulose, tertiær syfilis - tannkjøtt, spedalskhet, sarkoidose) eller ondartet svulst, kan gå under oppløsning

Veslcula (veslcula) er en oppløftende hulromdannelse i epidermis, som strekker seg fra 1 til 5-10 mm, som inneholder en serøs væske.

Hulrommet i formasjonen av boblen er alltid intra-epidermal, noen ganger multi-chambered. Bobledannelse mekanismer er vacuolar dystrofi (intracellulært ødem), spongiose (intercellulære ødem), utposning degenerasjon (sign epiteliale lesjoner av herpesvirus).

Boble (bulla, pemphig) er en oppløftende hulromdannelse større enn 10 mm, som inneholder en serøs eller serøs hemoragisk væske.

Formen og størrelsen på boblene kan være forskjellig, ett-hulrom. Hulrommet kan være plassert intraepidermalmo (subkornealno og suprabazalno) og subepidermal. Hulrom blære oppstår bare når den foreløpige skadede epidermale celler, forstyrrelser eller forbindelser mellom dem mellom epidermis og dermis. Årsakene til disse skadene kan være eksogen og endogen. Eksogent omfatter obligat fysiske faktorer (friksjon, høy temperatur), samt kjemiske faktorer (obligate konsentrasjoner av syrer og alkalier) og biologiske (mikroorganismer). Endogene faktorer inkluderer immunkomplekser, som har effekt på immunpatologiske desmosomer epidermotsitov (acantholysis ved pemfigus), basalmembran (med epidermolysis pemfigus med blæredannelse) eller til toppen av bindevev papilla (dermatose Duhring).

Pustula (pustula) er en kavitoppløftende formasjon, som måler fra 1 til 10 mm, inneholder pus.

Pustelen representerer alltid et hulrom inne i epidermis, noen ganger under det. Dette primære kaviterutløselementet er dannet som et resultat av nekrose av epidermale celler med dannelsen av et purulent hulrom. Dannelsen av pustler føres av skade på keratinocytter ved produktene av pyogeniske mikrobes livsaktivitet (eksogene faktorer av infeksjonsfarlig natur) og enzymer av neutrofile granulocytter. I enkelte dermatoser skyldes dannelsen av pustler påvirkningen av tilstrekkelige, studerte endogene faktorer av ikke-smittsom natur, kalt "amicrobial pustular dermatoses".

Det bør også understrekes at etter etablering av typen primær element i utslett for verifisering av diagnosen dermatose, er histologisk undersøkelse av huden av stor betydning.

De sekundære morfologiske elementene i hudutslett inkluderer en sekundær flekk, erosjon, sår, arr, vekter, skorper, sprekker, slitasje. Deres betydning for retrospektiv diagnostisering av dermatoser er ikke den samme.

En sekundær flekk (macula) er en lokal misfarging av huden på stedet for tidligere utslett.

Sekundær sted kan være hyperpigmented som ofte er forårsaket av deponering av hemosiderin og mindre - melanin, og hypopigmented grunn av redusert mengden melanin som følge av midlertidig forstyrrelse av melanocytter funksjon, fanget opp i patologisk fokusområde.

Erosjon (erosio) - en overfladisk defekt av huden i epidermis.

Erosjon forekommer ofte som et resultat av åpning av vnutriepidermallnyh hulromformet struktur, i det minste på grunn av brudd trofisme epidermis på grunn av en patologisk prosess i dermis (f.eks erosive syphilophyma). Erosiv defekt er epitelisert helt uten arrdannelse.

Ulcer (ulcus) - En dyp defekt av dermis eller underliggende vev.

Sår nedbrytning skjer på grunn av unormal åren pyo-nekrotisk inflammasjon, ischemi (trofiske magesår), infeksiøs granulom, malignitet (dette er forskjellig fra såret, noe som oppstår på grunn av eksogent å ødelegge integriteten av hudlagene). Med utviklingen av sårstedet dannes et arr, som ofte gjentar det i sin form.

Cicatrix er et nylig dannet bindevev i stedet for skadet hud og dypere vev.

Det er ikke noe hudmønster i arrområdet, legg merke til en reduksjon i antall eller mangel på hår. Det er normotrofiske, hypertrofiske, atrofiske og keloidære arr. Normotrofisk arr ligger på nivået av huden, hypertrofisk - stikker over det, atrofisk - ligger under hudnivået. Keloid arr er klassifisert som patologiske arr, de stikker ut over hudnivået og er preget av aktiv perifer vekst, spesielt etter deres excision, og subjektive følelser (kløe, parestesi). Hvis et bindevev dannes på det patologiske stedet uten en tidligere forstyrrelse av hudens integritet, kalles denne prosessen cicatricial atrofi.

Skala (squama) - en konglomerasjon av løst kåte plater.

Normalt er det en konstant desquamation av epitelet, men denne prosessen er usynlig for det blotte øye (fysiologisk peeling). Mekanismer med skumdannelse er parakeratose (forekomsten av celler med kjerner i stratum corneum) og hyperkeratose (fortykning av stratum corneum). Parakeratotisk peeling er en karakteristisk etter-peeling reaksjon av huden.

Avhengig av størrelsen og typen av skalaer skille mukovidnoe (ligner en dispersjon av "mel"), tinea, eller pitiriaziformnoe (ligner en dispersjon av "kli"), lamellær (grov og fin lamellær) avskalling (store senger) peeling.

Skorpen (crusta) er et tørket ekssudat.

Fargen på skorper kan bli dømt på opprinnelsen til sårvæske: serøs sårvæske krymper i jordskorpen av honning-gul, purulent - en grønn-grå blødning - brun-svart. I flere tilfeller diagnostiseres skalaer-skorpe, det vil si flak impregnerte med ekssudat. Skorpen formes oftere etter regresjon av kavitelementene (vesikler, blister, pustler) og sår.

En sprekk (fissura, rnagas) er en lineær hudfeil forbundet med brudd på elastisiteten.

Årsakene til sprekking er minskn sebum produksjon (xeroderma), maserasjon (hevelse av hornlaget av epidermis i et fuktig miljø), keratosis (fortykning av hornlaget) og infiltrere i dermis. Springen kan være overfladisk (innenfor epidermis) og dyp (penetrerer inn i dermis).

Slitasje (excoriatio) er et resultat av et mekanisk traume i huden når det er kammet.

Det er resultatet av kløe. Excoriations har en lineær form, et komma eller en trekant. Klinisk representerer de hvite striper løsning av stratum corneum, eller erosjon, hemoragiske dekket skorper anordnet stiplet eller heltrukket linje erosjons belagte hemoragisk skorper.

Eschara - begrenset tørr nekrose av hud av sort eller gråaktig farge, som strekker seg til forskjellige dybder og er godt forbundet med underliggende vev

Kan oppstå på grunn av eksponering til hudoverflaten obligate faktorer av fysisk eller kjemisk art (høy temperatur, sterke syrer, for eksempel dyp peeling og alkali al.), Eller som et resultat av forstyrrelse av mikrosirkulasjonen i området umiddelbart tilstøtende til setet for skaden.

Patologiske tilstander i huden inkluderer keratose, kremering, vegetasjon, dermatosklerose, en antedoderm og atrophodermia.

Keratose (keratose) - lag med tette, tørre, vanskelig å fjerne kåte masser voksaktig gul eller gråaktig i fargen.

Lichenificafio er preget av et utpreget mønster av huden, dets fortykning, tørrhet og brunaktig-cyanotisk farge, ofte peeling.

Vegetasjon (vegetatio) - dannelse over huden (slimhinne) dannelse i form av en "kamskjell". Overflaten av vegetasjon kan være tørr, i henhold til den normale eller fortykkede stratum corneum, og også fuktig og erodert (i bretter).

Dermatosklerose (dermatosklerose) er området for hudtetting med nedsatt mobilitet med hensyn til de underliggende vevene. Huden er ikke brettet inn i krøllen, når du trykker med en finger, forblir ikke inntrykket.

Anetodermia (anetodermia) - små områder av atrofi av selve huden (dermis) hvitaktig farge med en rynket eller litt herniert overflate. Når man trykker på disse områdene med en knappet sonde, faller sistnevnte "lett" inn i huden - et symptom på "klokkeknappen", som i et tomrom (gresk anetos - tomt).

Atrophodermia (alrophodermia) - en annen dybde av hud eller brunaktig bruning over sider av atrofi av subkutant fett av cellulose. Hudmønsteret forandres ikke. I kosmetikk oppstår sekundær atrophodermi, som er de resterende fenomenene på stedet for de oppløste inflammatoriske noder på steder med intramuskulær injeksjon eller etter fettsuging (liposaspirasjon) som komplikasjon.

En objektiv undersøkelse av pasienten utføres i henhold til allment aksepterte regler og inkluderer både kliniske og andre undersøkelsesmetoder (laboratorium, instrumentelle). I tillegg bruker diagnose og differensialdiagnose av visse dermatoser spesielle laboratorieundersøkelser (for eksempel cytologisk, immunologisk). I dermatokosmetologer og mye brukt ekstra invasive metoder for å vurdere hudtilstanden

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.