^

Retinol - den første i en rekke vitaminer for huden

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Den triste opplevelsen av Eskimos og de vellykkede egypterne ble forklart bare i midten av det tjuende århundre. I 1930 syntetiserte Moore (Moore) retinol fra karotenoider og begynte å studere sin effekt på kroppen. Og først i 1943 ble det endelig bevist at det var retinol som var synderen av ulykkelsen til de fryktløse arktiske oppdagerne og det siste håpet om de blinde egypterne. Artikkelen av Moore og Rohdal, publisert i Biochemical Journal, var virkelig oppsiktsvekkende. Det viste seg at isbjørnen lever inneholder så mange av retinol (18 000-27 000 IU / g), forbruket av enda et lite stykke (for eksempel 250 g) overskrider den daglige retinol hastighet på mer enn 1000 ganger.

Mangel på retinol er ikke mindre farlig enn overflødig. Utilstrekkelig inntak av retinol i kroppen fører til et uopprettelig synstap, en nedgang i resistens mot infeksjon, fremveksten av alle slags hudproblemer og til og med død. Stoffer som er nødvendige for det normale liv og til og med for menneskets eksistens, forskere kalt "vitaminer" (fra latin vita-livet) for å understreke deres betydning. Retinol ble den første i serien, og mottok æres tittelen på vitamin A.

Celler er svært følsomme for konsentrasjonen av retinol, og noen, selv en liten avvik fra normen påvirker deres vitale aktivitet. Den pattedyrorganismen har et pålitelig reguleringssystem som tillater kontroll og vedlikehold av retinolkonsentrasjonen på riktig nivå. Vitamin A syntetiseres i celler i tarmslimhinnen fra beta-karoten, som kommer med plantefôr. Her, med deltagelse av enzymet dioxygenase, deles beta-karoten i to retinamolekyler, som deretter reduseres til retinol. Mengden syntetisert retinol er strengt regulert for å forhindre forgiftning av kroppen. Videre går retinol inn i leveren, hvor den deponeres i stellatceller, hovedsakelig i form av etere. Derfor er retinol som nødvendig levert til andre organer, inkludert huden.

Mekanismen for cellulær regulering av retinoid metabolisme er et komplekst, men presist og veletablert system. Den inneholder en rekke enzymer og bindende proteiner som sørger for fangst, metabolisme, deponering og transport av retinoider i cellen.

Over tid har forskere funnet stoffer som har lignende virkninger for vitamin A. Syntetiske og naturlige forbindelser, hvor virkningsmekanismen ligner retinol, begynte å bli kalt retinoider og brukes til å behandle en rekke sykdommer, inkludert hudsykdommer.

trusted-source[1]

Retinol forynger huden

Som et derivat av vitamin A stimulerer retinol produksjonen av kollagen, en naturlig komponent av dermis, noe som gjør huden til å se ungdommeligere ut. Resultatene fra en av mange studier viste at 36 kvinner på 80 år og eldre som brukte salve med 0,4% retinol på håndens hud, etter 24 uker, markerte endringer i hudtilstanden. Plasten på huden som salven med retinol ble påført ble mer glatt, elastisk og elastisk.

Retinol gjør huden sunnere

Retinol gjør det mulig å kvitte seg med depigmentering, linjer og rynker, for å korrigere hudens struktur, for å justere sin tone og farge. Som et resultat av bruk av retinol ser huden ut friskere og jevnere.

Retinol stimulerer celleutskifting

Regelmessig eksfoliering er garantien for en ung utseende hud: Døde celler fjernes, og nye, sunne celler danner overflatelaget av huden. Takket være vanlig eksfoliering blir huden jevnere, og en rekke kosmetikk fungerer mer effektivt, og penetrerer fritt inn i de dypeste lagene i huden. Laget av døde celler tillater ikke fordelaktige ingredienser å trenge inn dypt inn i huden.

Retinol behandler akne

Retinol reduserer ikke bare tegnene på hud aldring, men hjelper også til å løse problemet med akne, sier hudlege. Akne påvirker nesten 50% av voksne kvinner, og behandling av aldrende hud fra akne kan være et veldig vanskelig problem. Heldigvis, takket være eksfolierende egenskapene til retinol, lar sine tiltak for å kurere akne: Regelmessig fjerne døde hudceller tetter porene er ikke det mest gunstig effekt på tilstanden til huden lider av akne.

Retinol er sikrere enn retinoider

Å være, som retinol, derivater av vitamin A, er retinoider bare tilgjengelig på anbefaling av en hudlege. Selv om retinoider er mye mer effektive enn narkotika som selges på apotek uten resept, har de en betydelig ulempe. Bruk av retinoider kan forårsake irritasjon og rødhet i huden. Retinol, på samme tid, virker på huden mye mykere, og blir til retinsyre - en nøkkelrediens i medisiner foreskrevet av en hudlege - sakte og gradvis. Retinol er ideell for kvinner med sensitiv hud, utsatt for irritasjon.

Retinoisk kosmetikk

Det første selskapet som tok friheten til å frigjøre en reminosyrebehandling for det kosmetiske markedet, var Ortho Parmaceutical Corp., et heleid datterselskap

Johnson og Johnson. I 1971 ble publikum presentert med et preparat for behandling av akne "Retin-A" (0,1% tretinoin), som raskt ble populært. Etter 25 år, i 1996, utgav Ortho Parmaceutical et nytt middel, Renova, designet for å forhindre senil hudendringer og utvinning fra fotodamasje. "Renova" inneholder 0,05% tretinoin, innkapslet i en myk krem base, og brukes til å bekjempe fine rynker og hyperpigmentering. Forbrukerne verdsatt retinoholdige stoffer, og en vellykket serie Ortho Parmaceutical ble fulgt (men med stor omhu) av en rekke andre selskaper. Retinovaya kosmetikk meget nøyaktig blandet med moderne kosmetikk, gradvis overgrodde husholdningsrammer og anskaffe funksjoner av medisinsk disiplin.

Retinoider trer gjennom huden direkte gjennom stratum corneum (transepidermale bane) eller gjennom ekskretjonskanaler av kjertlene (transfollikulær bane). I huden opprettes en retinoid konsentrasjonsgradient, som reduseres mot dermis. I epidermis forhorning retinoider kontrollprosesser og pigmentering, og i der tory sjikt bidra til gjenopprettelse av den ekstracellulære matriks, progressivt å degradere under aldring eller UV-eksponering. Den transfollikulære banen tillater å oppnå økt konsentrasjon av retinoider direkte i folliklene, noe som er spesielt verdifull ved behandling av follikulære patologier, for eksempel akne.

Hvert år publiserer de ledende dermatologiske tidsskriftene i verden resultatene av studier av retinoiske stoffer, inkludert kosmetiske. Langsiktige kliniske studier med parallell histologisk analyse er av stor verdi, noe som gjør det mulig å sammenligne de synlige effektene med de morfologiske forandringene i huden.

For dypere rengjøring kan spesielle overflateskall brukes, myke stratum corneum og fjerne døde celler. Oftest inneholder disse peelings fruktsyrer (glykolpi-lingas), og peelingmidler som inneholder enzymer (enzymatiske peeling) finnes også. En annen kategori av stoffer som utgjør kosmetiske serien, er de som beroliger, myker, nærer, beskytter og regenererer huden. Deres oppgave er å forebygge forekomsten av bivirkninger som er forbundet med virkningen av retinol (erytem, inflammasjon, rødhet, osv.), Eller lindre pasientens tilstand har oppstått i tilfelle av ubehagelige opplevelser.

En uunnværlig tilstand ved bruk av en slik kosmetisk serie er en klar overholdelse av brukssekvensen av preparatene. Bare i dette tilfellet er det mulig å oppnå positive resultater og unngå komplikasjoner. Kliniske studier viser at en slik helhetlig tilnærming fullt ut begrunner seg i tilfelle mild til moderat akne, fotodamert og fading hud. Den medisinske pressen rapporterte også om vellykket behandling av hvit striae ved en kombinasjon av preparater inneholdende glykolsyre (20%) og tretinoin (0,05%) i en myk krem base.

Komplikasjoner og kontraindikasjoner til bruk av retinoisk kosmetikk

Ved bruk av retinoisk kosmetikk i noen tilfeller, rødhet av huden, midlertidig peeling, sjelden blister, økt følsomhet for sollys. Dette bør tas i betraktning ved utvikling av formuleringen, om mulig, valg av komponentene på en slik måte at risikoen for bivirkninger reduseres. Blant kontraindikasjoner mot bruk av retinsyre kosmetikk - samtidig bruk av fotosensibiliserende legemidler gruppe tiazider, tetracykliner, fluorohinolonov, fenotiaziner, sulfonamider.

Jeg vil spesielt merke seg problemet med bruk av retinoisk kosmetikk hos gravide kvinner. Til tross for at konsentrasjonen av retinoider i kosmetiske produkter er liten og det antas at de ikke praktisk talt absorberes i blodet, er det bedre å bli gjenforsikret og å avstå fra å bruke den. Det skal huskes at vitamin A har en sterk teratogen effekt, og at retinoiske legemidler til gravide er kategorisk kontraindisert.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.