^
A
A
A

Struktur av hår

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Hår er et keratinsk filiform vedlegg av hud med en tykkelse på 0,005-0,6 mm og en lengde på flere millimeter til en og en halv meter. Hårets lengde og tykkelse avhenger av mange faktorer: rase og kjønn, alder, plassering etc.

Hårfollikler er plassert overalt på overflaten av menneskekroppen, med unntak av noen anatomiske regioner. Så det er ingen hår på håndflatene og fotsålene, og side palmar overflaten av fingrene på den røde rammen av lepper, glans penis, klitoris, kjønnsleppene leppene og innsiden av kjønnsleppene majora.

Fordel forskjellige typer hår, avhengig av hvor de er plassert, lengde, tykkelse, pigmenteringsgrad, samt tilstedeværelse eller fravær av hjernestoffet. Når det gjelder oppdeling av hår i typer eller arter, eksisterer det ikke en enkelt klassifisering. I den russiske dermatologiske og morfologiske skolen er det vanlig å skille tre typer: lang, bristly og kanon.

Lang - dette er et tykt, langt, pigmentert hår som dekker hodebunnen, kjønnsområdet, brysthulen etter puberteten. På menn vokser det lange håret i skjegget, bart og andre deler av huden.

Bristly hår er også tykt og pigmentert, men i motsetning til lenge er de mye kortere. Hår av denne typen danner øyenbrynene, øyevipper, finnes i den eksterne hørselskanalen og på terskelen til nesehulen. Som i lang og i bart hår er det en hjernestoff.

Pushkovye - dette er det mest tallrike, tynne, korte, fargeløse håret som dekker nesten alle områder av huden. Vest-europeiske og amerikanske dermatologiske skoler holder seg til en noe forskjellig deling av hår: To hovedtyper utmerker seg - pistol og terminal. Pusjkinhår er mykt, uten hjernemateriale, sjelden pigmentert og kommer sjelden til en lengde på mer enn 2 cm. Terminalhår karakteriseres som grovere, lengre, ofte pigmenterte og har hjernestoff. Det er indikert at det finnes et stort antall mellomliggende typer. Det er kjent at hår av forskjellige typer kan vokse fra samme hårfollikel gjennom livet under påvirkning av mange eksogene og endogene faktorer. Hvis det i prepuberingsperioden er terminal hår bare begrenset av hodebunnen, øyenbrynene og øyenvippene, deretter etter puberteten, øker lokaliseringen, noe som skyldes aktiviteten til kjønnshormoner. Under påvirkning av androgener i puberteten, så vel som med ulike endokrine sykdommer, kan hundens hår forvandles til langt hår. Spesielt uttalt følsomhet for androgener er preget av pistolhår i overleppen, haken, areola av brystvortenes brystvorter og ligger langs midten av magen under navlen.

I tillegg til hormonelle effekter er utviklingen av terminal hår påvirket av konstitusjonelle og rasefaktorer, som er genetisk bestemt.

Hårfarge avhenger av aktiviteten til melanocytter og er forårsaket av to pigmenter: gulrød pheomelanin og svartbrun eumelanin. Deres biosyntese skjer under påvirkning av genetisk predisposisjon og det endokrine systemet. Variasjoner av hårfarge er avhengig av kombinasjonen av begge pigmentene. Dermed inneholder svart hår mer eumelanin, og i lett hår inneholder det en feomelanin. Rødt hår i fag med hvit hud inneholder bare pheomelanin. Fargen på lysebrunt hår bestemmes av et eget gen med forskjellig uttrykksevne.

Hårets struktur er også genetisk bestemt og avhenger i stor grad av løpet. De mest merkbare forskjellene mellom løp er notert på hodebunnen. Således er den mongolide rase preget av grovt, rett hår; for negroid - grovt, kraftig krympet (spiral og "ullet"), for kaukasoid - mykt, litt krøllet bølget hår. Disse typer hår har en annen form på kuttet.

Håret består av en stamme som stikker ut over hudnivået og en rot som ligger i hårsekken. Hver follikkel er en epitelial sylindrisk formasjon (en slags "invagination") likner strømpe og nedsenket dypt inn i dermis og hypodermis. Hårfollikel er flettet med en bindeveske som består av indre og ytre lag. I det indre laget er fibrene anordnet sirkulært og i det ytre laget - langsgående. Nær overflaten av huden danner hårfolliklen en forlengelse som kalles trakten. De trakt follicle talgkjertel kanalstrømmer (i alle områder av huden), og apokrine svettekjertler (i underarm, nippel areolas kjertler i bryst, perianale, perigenitalno et al.). Ved enden av forlengelsen har en follikkel - hår pære, som vokser binde papilla med et stort antall blodkar som bærer kraft av håret pære. Epitelceller av pæren er kambiale elementer som gir hårvekst. De er aktivt delende og skiftende, differensiere og form (avhengig av posisjonen i pære) celler av forskjellige typer som er utsatt for keratinisering og delta i dannelsen av forskjellige deler av håret, så vel som dens indre rot skjede. I pæren er det melanocytter som bestemmer hårets pigmentering, samt nerveendringer.

Hjernens substans er dannet av cellene i den sentrale delen av pæren. Den består av svakt pigmenterte, vakuolerte celler som ligger som myntpilarer og inneholder i cytoplasmaet oksyfile granuler av trichogialinet, forløperen til den kåte substansen. Cellene i hjernestoffet keratiniseres bare på nivået av talgkjertlene.

Kortikal substans av håret er dannet av midten av hårpæren. Den ligger rundt hjernestoffet og består av flattede spindelformede celler, som raskt horn, fyller med hard keratin.

Hårets kutikk er dannet av den ytre kanten av pæreens midtre del; omgiver det kortikale stoffet og består av celler som blir til faste keratinholdige kåtevekter. De er flislagt overlappende hverandre med fremspringende kanter oppover. Det er den tette lukkingen av kåt vekter som gir en naturlig glans av overflaten av håret og forhindrer overdreven fuktighet eller tap av fuktighet. Tett lukking av flak sikres av de doble lipid mellomlagdene mellom dem, mellom hvilke hydrofile stoffer, særlig keramiske stoffer.

Den indre epitheliale skjeden er dannet av den perifere delen av pæren og omgir roten av håret til nivået av kanalene til talgkjertlene, hvor den forsvinner. Den består av tre lag, som tydelig kan merkes bare i nærheten av pæren og fusjonerer høyere inn i et enkelt hornhinne lag (fra innsiden, utover):

  • kutikula av den indre epitelskjeden - ligner hårets kutikk, dets skalaer inneholder myk keratin. De styres av deres fremspringende kanter nedover og er vevd med vekter av hårets kappe;
  • Det indre (granulære) Huxley-laget - nær pæren dannes av celler som inneholder trichohialingranuler, som, når de forskyves oppover, er fylt med mykt keratin og brytes ned;
  • Ytre (blek) Henle-laget er dannet av en rad lette kubiske celler fylt med mykt keratin og desintegrerende.

Den ytre epitheliale skjeden er fortsettelsen av epidermis i follikkelen. Det mister stratum corneum på nivået av talgkjertlene og tynner til 1-2 lag, sikringer med pæren.

Muskelen som løfter håret består av glatte muskelceller; hun er i den ene enden vevd i en hårpose og den andre - inn i det papillære laget av dermis. Muskelen er innervert av fibrene i det autonome nervesystemet.

Pustet hår er av stor betydning i dannelsen av taktil følsomhet, som virker som en slags "sensitive endings", med irritasjon som det er en sammentrekning av muskelen som løfter håret. Når det er kuttet, nærmer det skråtliggende håret den vertikale posisjonen, og huden i området av muskelvedlegget trekkes tilbake. Som et resultat vises et understreket follikulært mønster. Dette fenomenet er grunnlaget for pilomotorisk refleks, som karakteriserer tilstanden til autonom innervering. Hår, som ligger på andre steder, utfører også en rekke spesifikke funksjoner. Så, for eksempel, med stimulering av håret på terskelen til nesekaviteten, opptrer hevelse, og når øyevippene blir utsatt, lukker øyelokket.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.