^

Frukt for pankreatitt

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 18.06.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Å gjenopprette funksjonen til den betente bukspyttkjertelen er bare mulig ved å følge en spesiell diett. For pasienter med pankreatitt er det utviklet en dietttabell nr. 5p, ettersom den akutte tilstanden avtar, erstattes den med en diett nr. 5 med mindre strenge ernæringsregler. Dietter inkluderer å skåne det syke organet, beskytte fordøyelsessystemet mot grov, krydret, sur, fet, for varm eller kald mat. Samtidig må kroppen motta de nødvendige næringsstoffene, vitaminene og mineralene, som er helt i samsvar med frukt.

Rå frukt for pankreatitt

Av mangfoldet av fruktavlinger kan ikke alle fruktene deres konsumeres av personer med denne patologien. Hovedoppgaven er å beskytte bukspyttkjertelen mot grove fibre i deres sammensetning, aggressive syrer. Noen av dem egner seg ikke rå, men er akseptable etter varmebehandling. Hva slags rå frukt kan og ikke kan brukes til pankreatitt , tatt i betraktning det faktum at eksacerbasjoner helt utelukker forbruket deres. Vi snakker kun om en periode med stabil remisjon.

Fersken for pankreatitt

Saftig duftende frukt inneholder vitamin A, C, E. PP, H, B1, B2, B5, B6, folsyre, en stor liste over mineraler, inkludert magnesium, kalium, kalsium, jod, jern, etc.

De forbedrer appetitten, tarmens motilitet, styrker veggene i blodårene, øker hemoglobin, skaper en munter stemning. [1]

Pasienter med pankreatitt bør velge modne saftige frukter, skrelle dem først, spise som desserter etter hovedmåltidet. En rimelig dagpenger er en halv stor eller en middels frukt. Du kan også lage juice av dem ved å fortynne den halvveis med vann.

Nektariner for pankreatitt

Nektariner er en type fersken. De er preget av en helt glatt hud, som en plomme. Når det gjelder deres kvaliteter, ligner de på deres "slektning". Det lave sukkerinnholdet gjør den egnet for diabetikere, i motsetning til fersken.

Nektarin er kjent for sin evne til å rense kroppen for avfallsstoffer; det er en velkjent antioksidant som akselererer cellefornyelsen, noe som er veldig viktig når de blir skadet i bukspyttkjertelen. [2]

Det er til og med en kort diett på nektariner, som lar deg losse av kroppen og miste litt overflødig vekt, men det er for friske mennesker. Pankreatitt begrenser fruktinntaket, det samme gjør fersken.

Plommer for pankreatitt

Sitronsyre, eplesyre, oksalsyre, ravsyre, askorbinsyre - alle disse syrene er tilstede i plommen og blir en hindring i den akutte fasen av sykdommen. [3]

En klar forbedring og et jevnt fravær av symptomer lar deg spise rå plommer, men ikke mer enn 3-4 stykker per dag, skrellet. Det er ikke verdt å forlate dem helt, fordi. Deres kjemiske sammensetning lar deg fjerne giftstoffer og giftstoffer, senke kolesterolet, forhindrer trombose, styrker blodårene og eliminerer forstoppelse.

Pærer med pankreatitt

Fordelen med en pære fremfor fruktene beskrevet ovenfor er at den er tilgjengelig for salg gjennom hele vinterperioden, og hvis den om sommeren blir ignorert av mange på grunn av overflod av andre frukter, går den tilbake til sin velfortjente popularitet om vinteren. [4]

Med pankreatitt kunne pærer ikke ha noen begrensninger (surheten deres er mye lavere enn epler), hvis ikke for tilstedeværelsen av steinete celler - sklereider. Døde celler er preget av evnen til å akkumulere kalk, cutin (en type voks), sterke silisiumdioksidkrystaller.

Alt dette gjør pæren til en tung mat, selv baking eller koking redder ikke situasjonen. Det er best å ekskludere dem fullstendig fra menyen din.

Datoer for pankreatitt

Med mange nyttige forbindelser i sammensetningen, har søte orientalske frukter en gunstig effekt på nerve- og kardiovaskulærsystemet, forbedrer søvnen, styrker immuniteten, motstår inflammatoriske og infeksjonssykdommer og akselererer regenereringen av celler i et skadet organ. [5]

Den negative siden av denne frukten for bukspyttkjertelen kan tilskrives en stor mengde glukose, noe som forårsaker økt utskillelse av insulin. Dette belaster i tillegg den endokrine delen av den.

Og likevel, i det utviklede ernæringssystemet for en slik patologi, er datoer på listen over tillatte matvarer, de kan erstatte skadelige raske karbohydrater. En stabil helsetilstand lar deg spise opptil et dusin modne og myke frukter om dagen.

Avokado mot pankreatitt

Avokado er en nymotens frukt som har vunnet popularitet i ulike kulinariske oppskrifter de siste årene. Den brukes i salater, sauser, den passer godt til kjøtt, fisk, sjømat, så den kan tjene som tilbehør til dem.

Det er aktivt fremmet av ernæringsfysiologer, avhengig av et høyt innhold av essensielle vitaminer, antioksidanter og mineraler.

Kalium i sammensetningen styrker hjertemuskelen, kobber og jern er involvert i hematopoiesis, umettede fettsyrer normaliserer fettmetabolismen, kolesterol, kostfiber fremmer reproduksjonen av gunstig mikroflora, eliminerer forstoppelse. [6]

Med pankreatitt er en hindring for ubegrenset forbruk av fosteret dets høye fettinnhold, som er vanskelig for den syke kjertelen å takle. Fiber kan også forårsake mye problemer forbundet med oppblåsthet, tyngde i det og luft i magen.

Bare 2 måneder etter forverringen kan du introdusere avokado med en teskje i kostholdet ditt, lage potetmos av det, legge til salater.

Kiwi med pankreatitt

Frukt khaki farge, lett hårete overflate, smak som minner om jordbær med en lett syrlighet. Kiwi har lenge vunnet våre sympatier, spesielt barn. Selv om den kommer fra sørlige land med subtropisk klima, har de allerede lært hvordan de skal dyrke den i landet vårt, de har avlet fram varianter som passer for vårt klima. [7]

I tillegg til utmerket smak, er den kjent for et stort antall biologisk aktive stoffer. Pankreatitt pålegger restriksjoner på forbruket på grunn av tilstedeværelsen av grove kostfiber og uttalt surhet i den.

Det kroniske sykdomsforløpet med en stabil normal tilstand lar deg spise en moden kiwi om dagen.

Granateple for pankreatitt

Granateple er for surt for bukspyttkjertelen. Imidlertid inneholder den så mange nyttige næringsstoffer at du må sette på vekten fordeler og skader. Den har utmerkede desinfiserende egenskaper, forbedrer blodsirkulasjonen, bekjemper diaré og er rett og slett et lager av stoffer som er nødvendige for kroppen. [8]

En stabil remisjon gjør det mulig å spise korn av fosteret litt etter litt (opptil 20 stykker). Fraværet av smerte, kvalme og andre symptomer på pankreatitt er et tegn på at du kan øke porsjonen til 300 g.

Fiken for pankreatitt

Fiken, på grunn av deres sammensetning, er indisert for mange sykdommer, inkludert anemi, forstoppelse, i behandling av forkjølelse og hoste (svevende, reduserer feber, forbedrer immunitet), blodårer og i kampen mot blodpropp. Pektin i det bidrar til å eliminere giftstoffer og giftstoffer fra kroppen, så bæret er effektivt i tilfelle forgiftning. [9]

Ved pankreatitt er ting ikke så klart. Fiken er veldig høy i kalorier, 100 g inneholder 240 kalorier, dessuten inneholder den mye sukker, og dette kan provosere et hopp i blodsukker, den er rik på fiber, vegetabilske oljer. Alle disse egenskapene setter et forbud mot rå bær.

Ananas for pankreatitt

En annen av de forbudte fruktene for pankreatitt er ananas. Til tross for sine mange fordeler på grunn av vitaminer, mikro- og makroelementer, lavt kaloriinnhold og utmerket smak, inneholder den organiske syrer som kan provosere en forverring som følge av irritasjon av de strukturelle elementene i mage-tarmkanalen. [10]

Bare en absolutt stabil remisjon gjør det mulig å prøve denne eksotiske frukten i små doser. Dette bør ikke gjøres på tom mage, men som en dessert.

Sitrusfrukter for pankreatitt

Selv et barn vet om fordelene med sitrusfrukter: glukose, fruktose, pektiner, fytoncider, essensielle oljer, organiske syrer, vitamin A, C, E, PP gir deres anti-inflammatoriske, immunstimulerende, antioksidanteffekt. For en person med syke fordøyelsesorganer kan de forårsake skade, fordi. Inneholder syrer som stimulerer kjertelepitelet i magen og fører til ytterligere utskillelse av bukspyttkjerteljuice. Forverringer av sykdommen utelukker kategorisk forbruket deres, og langsiktig remisjon tillater individuelle representanter for sitrusfrukter. [11] La oss ta en titt på de mest populære:

  • sitron med pankreatitt - sur på smak (i 100g frukt opptil 8% organiske syrer). Aromaen til frukten skyldes tilstedeværelsen i den av slike stoffer som citral, limonen, geranilocetat, som også irriterer organet. Det er bare en dom - sitron anbefales ikke for pankreatitt, både i eksacerbasjoner og i det kroniske forløpet av patologien;
  • appelsiner i pankreatitt - et høyt innhold av askorbinsyre, sukker, fiber, essensielle oljer - alt som gjør frukten ønskelig for anti-infeksjonsbeskyttelse av kroppen, antioksidantaktivitet og ganske enkelt å tilfredsstille gastronomiske forespørsler er uakseptabelt i det akutte stadiet av pankreatitt. I fasen med stabil remisjon vil 1-2 søte modne frukter per dag ikke skade;
  • mandariner for pankreatitt er en annen naturlig immunmodulator, tarmrens, leverandør av næringsstoffer. Men det er også preget av innholdet av syrer, pektiner, fiber, som kan irritere bukspyttkjertelen, og dessuten er det et svært allergifremkallende produkt.

Kronisk betennelse i organet lar deg konsumere moden søt frukt i moderasjon i fravær av deres negative effekt på tilstanden til bukspyttkjertelen.

Mango med pankreatitt

Den umodne frukten inneholder mange syrer: oksalsyre, sitronsyre, ravsyre, eplesyre. De bestemmer dens sure smak. En helt annen sammensetning i en moden frukt - få syrer, mye naturlig sukker og vitaminer. Det er disse som anbefales i fravær av eksacerbasjon. [12]

Deres vegetabilske pepsin vil hjelpe til med nedbrytningen av animalske proteiner, øke fordøyelsen. Mango har antiinflammatoriske og febernedsettende effekter, beroliger nervesystemet, hjelper til med å stoppe blødninger og forbedrer tarmmikrofloraen.

Imidlertid kan overspising av dem føre til fordøyelsesbesvær, allergier og høyt blodsukker.

Kålrabi med pankreatitt

Kålrabi er en type kål. Dens spiselige del - rhizomet minner veldig om en nepe. Bladene brukes også i salater. Til tross for at planten er rik på mange nyttige næringsstoffer som har en gunstig effekt på metabolismen, tilstanden til det kardiovaskulære systemet og immuniteten, er det forbudt for pasienter med pankreatitt. [13]

Kokos for pankreatitt

Noen kilder hevder at fersk kokos hjelper til med å gjenopprette funksjonen i bukspyttkjertelen. Men når du studerer den kjemiske sammensetningen til frukten, er du overbevist om at den inneholder mye karbohydrater, spesielt i melk, og fruktkjøttet er fylt med fett (mer enn 30 g per 100 g frukt). Dette er uønskede komponenter for det betente organet.

Bruk av en liten mengde kokosflak som tillegg til retter er tillatt i den rolige perioden av sykdommen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.