^

Jod

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Jod er et av de mest nødvendige kjemiske elementene for kroppen vår. Skjoldbruskkjertelen styrer vår vekst og utvikling, og det er dette der jod "hjelper" det. Hvor nøyaktig det påvirker kroppen vår, er det ikke vanskelig å gjette, men det er bedre å vite sikkert.

Jod er et av de mest nødvendige kjemiske elementene

trusted-source[1], [2], [3]

Hva trenger jeg å vite om jod for alle?

Menneskekroppen inneholder ca 25 gram jod. Omtrent 15 gram jod er i skjoldbruskkjertelen, og de resterende 10 gram er i forskjellige organer i kroppen vår. En del av det finnes i leveren celler, litt i hår og negler, resten er mengden av jod konsentrert i nyrene, prostata kjertelen av menn og eggstokkene av kvinner.

Jod finnes i absolutt alt: både i organiske forbindelser og i uorganiske forbindelser. I tillegg er det i en flyktig tilstand i luften, så under nedbør kan det falle tilbake i jorden med vann.

Hvor mye trenger vi jod per dag?

For hver person er det bare nødvendig å motta ca 100-150 μg jod per dag. Dessverre lytter ikke alle til dette rådet.

Når øker behovet for jod?

Behovet for jod er svært høyt (opptil 200-300 μg) hos kvinner under graviditet eller under amming. Ved større fysisk anstrengelse anbefales det også å øke den daglige dosen av jodinntaket til 300 mcg. Hvis du jobber i et selskap der aktiviteten til skjoldbruskkjertelen din kan bli deprimert, må du definitivt forbruke mer sjømat og iodisert salt.

Hvordan lage jod bedre fordøyelig?

Det er best å fordøye jod fra matvarer, ikke fra kjemikerens samling av mineraler. For eksempel absorberes sjøkale eller coelacanth (vitenskapelig språk) perfekt av menneskekroppen og dekker alle kostnaden av jod per dag.

Nyttig effekt av jod på kroppen

Rollen av jod i menneskekroppen er rett og slett enorm! Takket være ham i skjoldbruskkjertelen produseres jodholdige hormoner - tyroksin eller triiodotyronin. De regulerer utviklingen av kroppen som en helhet, "følger" varmevekslingen og metabolisme. På mobilnivå øker jod karbohydrat, protein og fettoksid. Thyroxin og triiodothyronin er svært viktig for sentralnervesystemet, de bidrar til oppløsning av kolesterol og dermed beskytter mot kardiovaskulære sykdommer! Også jod er en sterk biostimulator, stimulerer arbeidet med immunitet og forhindrer dannelsen av blodpropper.

Hva skjer når det er mangel på jod i kroppen?

Når det er mangel på jod i kroppen, føles en person veldig sliten, han kan ha nedsatt hukommelse, muligens en forringelse i syn eller hørsel. Han kan bli plaget av langvarig hodepine, forstoppelse og tørr munn. Også, folk med jodmangel i kroppen faller automatisk inn i risikogruppen for overvektige mennesker. En kraftig fall i trykk, redusere antall hjerteslag (opp til 60-50), menstruasjonsforstyrrelser hos kvinner og tap av seksuell lyst hos menn - et klart tegn på jod mangel.

Endemisk goiter er en konsekvens av mangelen på jod i kroppen. Denne sykdommen oppstår hos mennesker som bor i områder med lavt innhold av jod i mat.

Mengden jod i vegetabilske og kjøttprodukter på slike steder er 3-7 ganger lavere enn normalt.

Hos barn er mangelen på jod i kroppen manifestert av psykisk og fysisk bading, et brudd på nervesystemet. Overdreven salivasjon, søvnløshet og utslett er også klare tegn på jodmangel.

Hva skjer med overskudd av jod i kroppen?

De viktigste symptomene på overmetning av kroppen med jod er økt svette - hyperhidrose - og diaré. Jod i ren tilstand av høsten er giftig! Derfor, med en "overdose" av jod, kan en person dø av støt, siden alle nerveender er svært irritert. Overgår nivået av jod i kroppen forårsaker en sykdom kalt graves sykdom.

Hva påvirker mengden av jod i produktene?

Jod mye går tapt under varmebehandlingsprodukter, så når du baker brød, mister du opptil 80% jod, under matlaging poteter - opp til 32%, mens laget grøt - 65%, når du steker kjøtt og fisk - opp til 50% jod. Dette bør tas i betraktning ved beregning av den daglige dosen av jod.

Hva er årsakene til mangelen på jod?

Mengden jod i grønnsaker og kjøttprodukter avhenger av hvor mye jod er i vann eller jord i regionen der disse grønnsaker og dyr vokser og lever. Derfor, hvis du vil opprettholde helsen din og vite at mengden av dette elementet du har begrenset, må du lagre iodisert salt. Dette vil bidra til å opprettholde jodbalanse i kroppen din.

Produkter som inneholder jod

Til produkter som inneholder jod, inkluderer havkål, blekksprut, reker. Mengden jod i dem varierer fra 80 til 300 mikrogram. Sjømat inneholder mye jod, så hake, pollock, tunfisk, flunder og annen sjøfisk inneholder 50 til 150 mcg av dette elementet. Bruken av sjømat hjelper ikke bare med å øke mengden av jod i kroppen, men også fordeler fordøyelsen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.