^

Kalsium

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Kalsium (Ca) har en viktig rolle i blodpropp, og er også en del av bein og tenner. Bare kalsium påvirker styrken av bein og blir avsatt i kroppen vår gjennom hele livet. Hvilke andre nyttige funksjoner utføres av kalsium, nå finner vi ut.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Generelle egenskaper ved kalsium

Mengden kalsium i kroppen vår er veldig lett å regne ut. Det vil være ca 2% av den totale kroppsvekten, det vil si ca. 1000 til 1500 g. Omtrent 99% av den er en del av bein, dentin og emalje på tennene, og resten er i nervecellene og myke vev.

Mengden kalsium som trengs per dag

På en dag trenger en person 800-1000 mg kalsium. Hvis du er over 60 eller du er en idrettsutøver, øker du dette beløpet til 1200 mg.

Under hvilke forhold øker behovet for kalsium?

Det er kjent for alle at barn fra tidlig alder trenger å gi mye hytteost og andre meieriprodukter, og alt fordi i tidlig alder er behovet for kalsium svært høyt. Hvis barnet får en tilstrekkelig mengde av dette elementet i barndommen, så vil han bli frisk og det blir ingen problemer med bein.

Gravide kvinner og kvinner som ammer bør også konsumere mye mat som er mettet med kalsium. På dette avhenger helsen til fremtiden eller allerede eksisterende barn!

Idrettsutøvere og personer med svette svette leger anbefaler også å øke den daglige dosen av kalsium.

Nyttig effekt av kalsium på kroppen

Kalsium er et materiale for bygging av tenner og ben. Blodet kan ikke eksistere uten kalsium, fordi det er en del av det. Vev og cellulær væske har også kalsium i deres sammensetning. Kalsium forhindrer inngangen til kroppen av virus og fremmedlegemer, spiller en viktig rolle i blodproppene.

Kalsium er involvert i behandling av hormon-funksjoner og er ansvarlig for sekresjon av insulin, kroppen viser anti-allergiske og anti-inflammatoriske egenskaper, tar del i syntesen av nukleinsyrer og proteiner i musklene, øker kroppens forsvar, deltar i restaurering av salt-vann-balansen i kroppen.

Den alkaliske effekten i syrebasebalansen forekommer også med kalsium. Kalsium må nødvendigvis være til stede i kroppen i riktig mengde for å overføre nerveimpulser, opprettholde hjertet, muskelkontraksjonene, justere stabiliteten i nervesystemet. Det lagrer kalsium i lange rørformede bein.

Det er interessant at hvis kalsium blir levert til kroppen dårlig, bruker han selv det lagrede kalsiumet til "behovene" av blodet. Ved hjelp av parathyroidhormonet overføres fosfor og kalsium til blodet fra beinvev. Slik blir det avlivet for blodets velvære!

Fordøyelighet av kalsium ved kroppen

Kalsium er et intraktabelt element, så det er ikke veldig enkelt å gi kroppen riktig mengde kalsium. For eksempel inneholder frokostblandinger, sorrel og spinat bestemte stoffer som forstyrrer absorpsjonen av kalsium. Kalsium kan absorberes, det blir først behandlet med saltsyre i magen, og så er det mulig å galle, slik at kalsiumsalter kan forvandles til fordøyelige stoffer.

For ikke å redusere assimilering av kalsium, bør du ikke spise søtsaker og mettede karbohydrater samtidig som de forårsaker frigjøring av alkalisk magsaft, og de forhindrer saltsyre i å behandle kalsium.

På den annen side forstyrrer overdreven innhold av magnesium (Mg) og fosfor (P) i kroppen kalsiumbehandling. Poenget er at fosfor (P) inngår en kjemisk reaksjon med kalsium og danner et salt som ikke kan løses selv i syre.

Kalsium absorberes godt fra meieriprodukter, siden de inneholder laktose - melkesukker. Han under påvirkning av tarmens mikroflora blir til melkesyre og oppløser kalsium. Eventuelle aminosyrer eller til og med sitronsyre dannes sammen med kalsiumstoffer som oppløser seg lett.

Fett bidrar også til god opptak av kalsium. Men det må være et visst beløp. Med mangel på fett for å behandle kalsium, vil fettsyrer ikke være tilstrekkelig, og hvis det er overflødig fett, vil gallsyrene ikke være tilstrekkelig. Forholdet mellom kalsium og fett bør være 1: 100. Dermed vil du bli servert med krem, for eksempel 10% fett.

Interessant, absorberer gravide kalsium mye bedre enn de. Hvem venter ikke på barnet.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Tegn på mangel på kalsium i kroppen

Tegn på mangel på kalsium i kroppen

Med mangel på kalsium hos mennesker, vekker veksten, og nervøs irritabilitet øker. Slike mennesker lider av søvnløshet, følelsesløshet og prikker i leddene, smerter i leddene og fra skjønnheten i neglene. De har høyt blodtrykk, overvurdert smertegrense, rask hjertefrekvens. Et av tegnene på kalsiummangel er trangen til å spise kritt.

Hos kvinner med mangel på kalsium, er det hyppig menstruasjon.

Barn med kalsiummangel kan utvikle rickets, og hos voksne - benfragsel og osteoporose. Med en liten mengde kalsium i blodet kan muskelkontraktilitet forstyrres: Kramper og kramper oppstår.

Hos mennesker med utilstrekkelig nivå av kalsium, kan humøret forverres kraftig. En slik person blir nervøs, han kan være syk, appetitten kan bli verre.

Tegn på overbelastning av kalsium

For mye kalsium kan oppstå når du tar for store doser kalsium samtidig som vitamin D. Det kan også skje hvis en person i lang tid spiser utelukkende melkeprodukter. Overflødig kalsium kan slå seg ned i organene, i musklene og på veggene på fartøyene. Ved overdreven administrasjon av kalsium og vitamin D i blodet, kan det være en sterk avspenning av muskelvev. En person kan falle i koma eller en sløv drøm.

Hva påvirker kalsiuminnholdet i matvarer?

En signifikant mengde kalsium kan gå tapt når du lager stektost, så det er ofte spesielt mettet med kalsium.

Årsaker til kalsiummangel

Hvis det ikke er nok laktose i magen - et enzym som behandler melk, kan kalsium fordøyelighet bli kompromittert. 10 dager før menstruasjonen starter, reduseres kalsiumet kraftig. Under menstruasjon, dette fører til sammentrekninger av livmoren, noe som forårsaker smertefulle opplevelser. Når du bare fodrer vegetabilsk mat, kommer vitamin D nesten ikke inn i kroppen, hvorfra kalkassimileringen minker.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Produkter som inneholder kalsium

Alle melkeprodukter inneholder kalsium. Noen flere, andre mindre. Oster kan inneholde opptil 1000 mg kalsium. Således inneholder bearbeidede oster 860-1006 mg kalsium, cottage cheese - 164 mg, ost - 630 mg. Rømme er veldig nyttig for kroppen, fordi den inneholder 90-120 mg kalsium, og vår favoritt pisket krem er 86 mg. En rekke nøtter kan inneholde fra 100 til 250 mg kalsium, slik at elskere av "nøtter til øl" ikke vil lide av skjørhet av ben.

Vanlig havregryn inneholder opptil 170 mg kalsium, og hvis det er det hver morgen, så totalt med andre matvarer, vil det helt gi kalsium til kroppen din.

Samspillet mellom kalsium og andre elementer 

Når du tar medisiner, for eksempel kalsiumkarbonat, med mat, blir absorpsjonen av jernsulfat svekket. Hvis du tar kalsiumkarbonat selv i store mengder på tom mage, vil jern (Fe) absorberes perfekt. Et godt inntak av kalsium bidrar til å ta vitamin D.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.