^

Sjokolade for gastritt

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 18.05.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Ved ordet "sjokolade" spytter mange mennesker, som ved synet av en sitron. Sikkert de aller fleste liker denne delikatessen, og alle spiser den uten egentlig å tenke på fordelene, skadene eller mulige kontraindikasjoner. Men i noen tilfeller blir sjokolade en forbudt dessert. Sjokolade for gastritt er fra denne kategorien av produkter. Hvorfor?

Er det mulig å sjokolade med gastritt?

En av årsakene til gastritt er underernæring. Uregelmessig, krydret, tørr mat, sterk alkohol utsetter magen for "styrketester", som er grunnen til at den irriterte slimhinnen ofte reagerer med et "opprør", det vil si betennelse. Og hvordan fungerer sjokolade med gastritt?

Akutt gastritt utvikler seg raskt, er ledsaget av skarpe smerter, og behandles på omtrent en uke. I denne perioden er det til og med feil å spørre om sjokolade er mulig med gastritt. Søthet regnes som et tungt produkt, og selv en liten del kan øke smerte, forårsake oppkast og kvalme hos pasienten og forverre situasjonen som helhet.

 • Dessverre, dessertelskere, sjokolade for gastritt uten forverring anbefales heller ikke. Det forårsaker økt produksjon av magesaft og irriterer veggene ytterligere. Dette er spesielt farlig ved høy surhet.

Hvis gastritt ikke blir kurert, blir det kronisk. Kakaosmør og koffein, samt sukker, som er rikt på sjokoladesøtsaker, er skadelige produkter for betente fordøyelsesorganer: de kan forverre prosessen. Dette gjelder alle varianter av sjokolade, også hvit.

Det maksimale som er tillatt med en lang remisjon er en skive eller to fra en hel flis. Du må legge den inn i menyen veldig nøye, bokstavelig talt litt. Sjokolade er enda verre når det gjelder skade, fordi de inneholder en rekke fyllinger som ikke oppfattes av den berørte magen.

Sjokolade for gastritt med høy surhet

Det optimale valget av typen sjokolade for gastritt med høy surhet eksisterer ikke. Hovedkriteriene for et slikt valg er et minimum av fettinnhold, koffein, fravær av syrer og meieriingredienser. For restitusjonsperioden er magen mer egnet for andre søtsaker: marmelade, baklava, tyrkisk glede, fløtekaramell, honning, syltetøy. Alt er i små doser.

 • Sjokolade med gastritt er ikke inkludert i kostholdet.

Dette er et produkt for å behandle kakaofrukter, med tillegg av forskjellige ingredienser - rosiner, nøtter, vaffelsmuler, tørket frukt. For en syk mage er dette en ekstra belastning. Koffein og teobromin er spesielt ugunstige: de stimulerer appetitten og utskillelsen av magesaft, som allerede er i overkant og irriterer veggene intenst.

 • Jeg vil gjerne avlive noen myter om farene ved sjokolade, for eksempel for tenner.

Det er kjent at søtsaker fungerer som en utmerket grobunn for munnbakterier. Og spiser du søtsaker før du legger deg og er for lat til å pusse tennene, så er karies garantert. Sjokolade er imidlertid annerledes, den samme sorten er ikke for søt, så sammenhengen mellom mørk sjokolade og svarte tenner er tvilsom. Årsaken er mest sannsynlig dårlig munnhygiene eller et ubalansert kosthold.

I tillegg kan en moderat dose godbiter, i fravær av kontraindikasjoner, redusere risikoen for hjertesykdom, forebygge diabetes og forhindre depresjon. En halv sjokolade om dagen øker effektiviteten og humøret, stimulerer mental aktivitet og stabiliserer blodtrykket. Til slutt viser produktet sin effekt som et kvalitetsafrodisiakum.

Bitter sjokolade for gastritt

Mørk sjokolade regnes som den sunneste. Det søte produktet er ikke bare nyttig, men har også medisinske egenskaper. Den inneholder maksimalt revet kakao (50+%) og minimum sukker. Høy kvalitet kan bestemmes organoleptisk: en slik flis skinner vakkert og lukter godt.

Fordelene med mørk sjokolade er forskjellige og er som følger:

 • aktivering av hjerneaktivitet;
 • påfyll av energireserver;
 • trykkoptimalisering;
 • fettforbrenning;
 • senke kolesterol;
 • normalisering av hjertets arbeid;
 • styrking av beinvev.

Sjokolade tilhører afrodisiaka. Det bidrar til produksjonen av lykkehormonet, det vil si at det forbedrer velvære og humør, og motstår depresjon.

Dessverre overskrider skaden av sjokolade i gastritt fordelene, så ernæringsfysiologer ekskluderte det sterkt fra gastrittdietten. Med en forverring av betennelse er ikke bare sjokolade, men også andre fete søtsaker uønsket, fordi de forårsaker gjentatte anfall av smerte og oppkast.

Hvis det er uutholdelig å avstå og ingenting i livet behager, har du råd til litt bitter sjokolade med gastritt - hvis det er en vedvarende remisjon og pasienten føler seg tilfredsstillende. Dette bør egentlig være minimumsdelen: bare 1-2 stykker fra en hel flis.

Melkesjokolade for gastritt

Melkesjokolade regnes som den mest upassende for gastritt. Den inneholder alle de skadelige komponentene: kakaosmør og pulver, sukker, melkepulver med høyt fettinnhold. Derfor er alle dens beryktede egenskaper, nyttige for en sunn person, redusert til ingenting sammenlignet med potensiell eller reell skade av konsumert sjokolade i gastritt.

 • Meierivarianter er laget med melkefett og sukker. Kakao i slike produkter - opptil 40%.

En sunn person har lov til å spise opptil 50 g godsaker, med gastritt, i remisjon, opptil 2 stykker av en flis. Samtidig er det viktig å overvåke reaksjonen til kroppen: hvis det oppstår raping, halsbrann, kvalme, betyr det at magen ikke oppfatter søtsaker av denne typen.

 • I magen provoserer melkesjokolade en økt produksjon av saltsyre. Slik fungerer koffeinet i produktet. En slik effekt er spesielt farlig i hypersyreformen for gastritt.

Fet kakaosmør er heller ikke diettmat. En syk mage har problemer med å fordøye fett, og dette fører til en forverring av prosessen.

Tilsetningsstoffer og fyllstoffer som produsenter tradisjonelt diversifiserer sjokoladeprodukter med, er uakseptable for det betente organet. Uten tvil er det veldig velsmakende, og slike produkter ser estetisk tiltalende og festlige ut. Den harde virkeligheten minner oss imidlertid om farene ved alle disse smakene, fargestoffene, smaksforsterkerne og andre kjemikalier som kan undergrave helsen til alle som misbruker søtsaker.

Hvit sjokolade for gastritt

Blant flere varianter ser det ut til at hvit sjokolade for gastritt er den mest ufarlige. Den inneholder tross alt ikke hovedkomponenten som gjør sjokolade faktisk til sjokolade, og ikke bare en av de søte dessertene. Hvite barer er ikke bare fratatt det karakteristiske sjokoladeutseendet: de inneholder ikke koffein, noe som gjør sjokolade skadelig for gastritt.

 • Imidlertid er det andre ulemper ved den hvite delikatessen i overkant, på grunn av hvilke produktet er ekskludert fra kostholdet til pasienter med fordøyelsesproblemer. Disse manglene er høyt kaloriinnhold og en overflod av vegetabilske oljer.

Ikke rart at hvit sjokolade er den søteste og mest kaloririke. Men likevel, hvis det allerede er umulig å gi opp sjokolade en gang for alle, kan du noen ganger tillate inntak av en liten del av den hvite varianten. På en usunn mage virker den mildere enn melk, spesielt med tilsetning av nøtter eller alkoholholdige ingredienser. Den tillatte dosen er opptil to ruter fra en standard sjokoladeplate.

 • Interessant nok dukket den hvite varianten av den mest populære konfekten opp for ikke så lenge siden: for mindre enn 100 år siden.

Den inneholder ikke revet og kakaopulver, og kakaosmør gir en karakteristisk smak. I billige varianter, i stedet for naturlige ingredienser, blander produsenter smakstilsetninger og smakstilsetninger. I fravær av kakao er teobromin og koffein, som har en styrkende effekt, fraværende. Sjokoladeelskere, som er skadelige for disse stoffene, erstatter gjerne tradisjonelle barer med hvite. Dessverre er dette alternativet ikke egnet for personer med gastritt.

Mørk sjokolade for gastritt

Avhengig av sammensetningen er sjokolade delt inn i svart, hvit, melk. Moderne produsenter har laget oppskrifter for porøse og blandede varianter, som kombinerer kontrastfarger, samt produkter for diabetikere og veganske formål. Du kan skrive om alle slags fyllstoffer og tilsetningsstoffer separat, men dette er ikke emnet for artikkelen.

 • Ikke alle skiller mellom mørke og svarte alternativer, og i sammenheng med sjokolade for gastritt kan dette være viktig. De identifiseres av mengden kakao: i mørke er det opptil 40%, i svart - over 50%.

Det er det høye innholdet av hovedingrediensen og noe mindre sukker som gir en karakteristisk bitter smak og gjør naturproduktet mest anvendelig.

I svarte varianter er det et minimum av sukker og ikke noe melkepulver, men en høy prosentandel kakao, og følgelig koffein. Og magen liker ikke dette stoffet. Ikke engang varm sjokolade. Det eneste mulige alternativet er å spise bare ett eller to stykker, bare i en periode med vedvarende remisjon. Du bør velge et kvalitetsprodukt fra kjente merker.

 • Hvis øynene ønsker det, men magen motstår og reagerer med ubehag, bør selv en slik minimal avslapning av dietten ikke tillates.

Mørk sjokolade for gastritt og andre gastriske patologier erstattes best med tillatte søtsaker. Disse inkluderer marshmallows, marshmallows, marmelade, syltetøy, gelé, karamell. Hvis mulig, tilberedes de hjemme ved å bruke naturlige ingredienser.

Fordeler

Sjokolade har kommet en lang historisk vei: fra aztekernes land på det amerikanske kontinentet – til alle europeiske land og fra en kostbar elitedrikk – til en generelt tilgjengelig solid konfekt. Fliser kjent for oss dukket opp i England og Frankrike rundt midten av 1800-tallet.

Flavonoler og metylxantiner er de mest aktive komponentene i kakao. Flavonoler er polyfenoliske strukturer som i kakao inkluderer katekin og dets derivater, samt procyanidiner B2, B3 og C1. Nylig interesse for disse forbindelsene er relatert til deres antioksidantegenskaper. [1]

Blant de mange helsefremmende effektene som fremmes for antioksidanter, virker antiinflammatoriske virkninger lovende. [2] Faktisk hemmer flavonoler lipidperoksidasjon og påvirker produksjonen av lipider eller lipidavledede immunresponsregulerende molekyler, og diettkakao har nylig vist seg å redusere fedmerelatert betennelse hos mus med høyt fettinnhold. [3] Sjokolade endrer tarmfloraen på samme måte som prebiotika og probiotika. [4]

En porsjon mørk sjokolade (70–85 % kakao) per 100 kcal inneholder 1,7 g fiber, mens halvsøt sjokolade og melkesjokolade inneholder henholdsvis 1,2 g og 0,6 g per 100 kcal. Forbruket deres forbedrer LDL:HDL-forholdet. [5]

Selv om lipidinnholdet i sjokolade er relativt høyt, er en tredjedel av lipidene i kakaosmør stearinsyre (18:0), som anses som ikke-aterogen og har en nøytral kolesterolrespons hos mennesker. [6]

Mørk sjokolade (70%-85% kakao) inneholder 36 mg magnesium per 100 kcal porsjon, som er 9% av US Recommended Dietary Allowance (RDA) for middelaldrende menn, mer enn tre ganger mengden melkesjokolade gir. Magnesium er en kofaktor for proteinsyntese, muskelavslapping og energiproduksjon. Magnesium er et antiarytmisk og hypotensivt middel. 

Sjokolade er en viktig kilde til kobber; melkesjokolade gir 10 % av RDA for kobber i USA per 100 kcal porsjon, mens mørk sjokolade gir 31 % og kakaopulver 23 % per spiseskje.

 • Imidlertid er sjokolade med gastritt helt upassende - av den grunn at det forårsaker halsbrann, kvalme, progresjon av patologiske prosesser i fordøyelsesorganene.

Sjokolade forbedrer immunitet, forhindrer karies, bremser aldring, aktiverer hjerneaktivitet. Et produkt som er 50 prosent eller mer kakao er i stand til å stoppe en langvarig hoste. Theobromin, som er rik på kakaobønner, er ansvarlig for dette.

Regelmessig inntak av søtsaker reduserer risikoen for atrieflimmer, lindrer sår hals, forbedrer blodtilførselen til hjernen og netthinnen. Dette resulterer i en midlertidig forbedring av synet.

Sjokolade nøytraliserer frie radikaler og opprettholder ungdom. En hel kosmetikktrend er bygget på denne eiendommen - salonger tilbyr prosedyrer for sjokolademasker og kroppsinnpakninger, aktivt bekjempe cellulitter. Til slutt fremkaller smaken og aromaen av dessert alltid positive følelser, styrker, forbedrer humøret og funksjonen til nervesystemet.

Kontra

Sjokolade har egenskaper som er uønskede for overvektige. Dette er en overflod av fett og høyt kaloriinnhold: i 100g av en flis - mer enn 500 kcal. Det kan forårsake en reaksjon hos personer som er utsatt for allergi. Og til og med avhengighet - i tilfelle du "blir hekta" nok til å spise et halvt kilo søtsaker om dagen. Dette problemet er mer relevant for barn. Kontraindikasjoner gjelder nettopp slike kategorier av mennesker.

 • Sjokolade med gastritt er skadelig på grunn av koffein. Jeg anser den samme komponenten for å være spesielt farlig for menn: den kan forårsake prostataforstørrelse.

Et alternativ til sjokolade er ikke-aggressive, mindre fete og søte søtsaker: fløtekaramell, karamellgodteri, marshmallows, gelé, marmelade, marshmallows, syltetøy og honning i minimal mengde. Diabetikere og billige transfettprodukter er ikke en verdig erstatning. Uholdenhet i denne saken truer med ubehagelige og farlige konsekvenser.

Mulige farer

Et kvalitetsprodukt i moderate mengder tillater ikke mulige komplikasjoner hos friske mennesker. Imidlertid er det produkter som i stedet for kakaosmør er fulle av palme- eller kokosfett. Et slikt produkt er i stand til å ubalanse hormonsystemet, provosere overvekt, aterosklerose og andre problemer.

 • Sjokolade med gastritt forårsaker kvalme, halsbrann, raping, smerte og andre ubehagelige symptomer fra fordøyelsesorganene.

Komplikasjoner i form av allergiske manifestasjoner er mulig. Når alarmerende symptomer vises, bør godbiter kasseres. Sjelden, men avhengighet kan utvikles - på grunn av at produktet har en effekt som ligner på et narkotikum.

Med fordøyelsesproblemer må en person nekte seg selv mange vaner. Favoritt søtsaker: bakverk, søtsaker, sjokolade for gastritt og pankreatitt er usunn mat, så de forsvinner fra kostholdet, noe midlertidig, og noe for alltid. Men den gode nyheten er at du alltid kan finne et søtt alternativ. I vårt tilfelle er dette ikke-sjokolade desserter: gelé, marshmallow, syltetøy, fløtekaramell, karamell eller honning.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.