^

Helse

Angina (akutt tonsillitt): symptomer

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 17.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Symptomer på tonsillitt begynner akutt: en brennende følelse, tørrhet, kittende og deretter en mild sår hals, noe som er verre ved svelging. Pasienten klager over indisposisjon, tretthet, hodepine. Kroppstemperaturen er vanligvis lavverdig, hos barn kan den stige til 38,0 grader. C. Tungen er vanligvis tørr, hvit belagt. En liten økning i regionale lymfeknuter er mulig.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Symptomer på catarrhal angina

Symptomer på angina hos barn er mer alvorlige, ofte med høy feber og rus. Sykdommen kan bli en annen, mer alvorlig form (follikulær, lacunar). Fra akutt katarre i øvre luftveier, influensa, akutt og kronisk faryngitt, er katarrhal angina preget av en overveiende lokalisering av inflammatoriske endringer i mandler og palatinbuer. Selv om catarrhal halsont halsen sammenlignet med andre kliniske former av sykdommen, er forskjellig, er det relativt enkelt, og det må huskes at etter at katarrals hals hals også kan utvikle alvorlige komplikasjoner. Varigheten av sykdommen er vanligvis 5-7 dager.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Symptomer på follikulær angina

En mer alvorlig form for betennelse, involverer ikke bare slimhinnen, men også folliklene selv. Symptomer på ondt i halsen begynner akutt, med en temperaturstigning på opptil 38-39 ° C. En alvorlig smerte i halsen ser ut til å bli sterkt forverret når du svelger, og det er ofte mulig å utstråle til øret. Intoksisering, hodepine, svakhet, feber, kulderystelser, noen ganger smerter i nedre rygg og ledd er uttrykt. Hos barn, ofte med økende temperatur, oppstår brekninger, symptomer på meningisme kan oppstå, og forvirring kan oppstå.

Hos barn forekommer symptomene på angina vanligvis med alvorlige symptomer på rus, ledsaget av døsighet, oppkast, og noen ganger krampsyndrom. Sykdommen har et uttalt kurs med økende symptomer i løpet av de første to dagene. Barnet nekter å spise, spedbarn viser tegn på dehydrering. På 3-4 dagen av sykdommen, forbedrer barnets tilstand noe, overflaten av mandlene blir ryddet, men sår hals fortsetter i 2-3 dager.

Varigheten av sykdommen er vanligvis 7-10 dager, noen ganger opptil to uker, mens sykdommens slutt registreres ved normalisering av de viktigste lokale og generelle indikatorene: Faryngoskopisk bilde, termometri, blod og urin indikatorer og pasientens velvære.

Lacunar angina er preget av et mer utprøvd klinisk bilde med utvikling av purulent-inflammatorisk prosess i åpningene av lacunae med videre spredning til overflaten av mandelen. Utbruddet av sykdommen og klinisk kurs er nesten det samme som ved follikulær angina, men lacunar tonsillitt er mer alvorlig. Fenomenet av beruselse kommer til forkant.

Samtidig med at temperaturen stiger, oppstår det ondt i halsen, med hyperemi, infiltrering og hevelse av mandlene, og med markert infiltrering av myk gane blir talen sløv, med en neseskygge. De regionale lymfeknuter blir forstørrede og smertefulle på palpasjon, noe som forårsaker smerte når hodet svinger. Tungen er belagt, appetitten er redusert, pasientene føler en ubehagelig smak i munnen, det er en lukt fra munnen.

Varigheten av sykdommen er opptil 10 dager, med en lengre varighet på opptil to uker, under hensyntagen til normalisering av funksjonell og laboratorie indikativ.

trusted-source[10]

Symptomer på phlegmonous ondt i halsen

Intra-tonsillar abscess er ekstremt sjelden, det er en isolert abscess i dybden av amygdalaen. Årsaken er representert av tonsilskader med forskjellige små fremmedlegemer, vanligvis av en matingart. Nederlag er vanligvis ensidig. Amygdala er forstørret, dets vev er anstrengt, overflaten kan være hyperemisk, og palpasjonen av amygdala er smertefull. I motsetning til paratonsillar abscess, med intratungsular abscess, er generelle symptomer noen ganger ikke signifikante. Intra-tonsillar abscess skal differensieres fra de ofte observerte små overfladiske retensjonscystene, gjennomsiktige gjennom epitel av mandlene i form av gulaktige avrundede formasjoner. Fra den indre overflaten er en slik cyste foret med kryptepitel. Selv med suppuration, kan disse cysterene være asymptomatiske i lang tid og kan bare oppdages ved utilsiktet undersøkelse av svelget.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Symptomer på atypisk angina

Gruppen av atypisk angina inkluderer relativt sjeldne former, noe som i noen tilfeller kompliserer deres diagnose. De forårsakende midlene er virus, sopp, en symbiose av en spindelformet pinne og spiroketter. Det er viktig å ta hensyn til de kliniske og diagnostiske egenskapene til sykdommen, fordi det ikke alltid er mulig å verifisere kausjonsmiddelet med laboratoriemetoder når pasienten først besøker legen. Resultatet oppnås vanligvis bare etter noen få dager. Samtidig er utnevnelsen av etiotropisk terapi i disse angina-angrepene bestemt av patogenens natur og dens følsomhet overfor forskjellige legemidler. Derfor er en tilstrekkelig vurdering av egenskapene til lokale og generelle kroppsreaksjoner i disse angina-typer spesielt viktig.

trusted-source[18], [19], [20]

Symptomer på sår i halsen ulcerativ-nekrotisk natur

Sårmembranen, angina av Simanovsky Poluut-Vensan, fusospirochetosis angina er forårsaket av symbiosen til spindelformet pinne (You. Fusiformis) og spiroketene i munnhulen (Spirochaeta buccalis). I vanlig tid sykdommen går sporadisk, adskiller seg i forholdsvis gunstig nåværende og liten smittsomhet. I løpet av årene med sosial omveltning, med utilstrekkelig ernæring og forverring av de hygieniske levekårene til mennesker, er det imidlertid observert en signifikant økning i forekomsten og alvorlighetsgraden av sykdommen øker. Av de lokale predisponeringsfaktorene er mangel på omsorg for munnhulen, forekomsten av karige tenner og oral åndedrett, som bidrar til tørking av munnslimhinnen, viktig.

Ofte manifesterer sykdommen seg som et enkelt symptom på sår hals - en følelse av klosset, en fremmedlegeme når du svelger. Ofte er den eneste grunnen til å gå til en lege en klage om det ubehagelige puste pustet som har oppstått (salivasjon er moderat). Bare i sjeldne tilfeller begynner sykdommen med feber og kuldegysninger. Vanligvis, til tross for uttalt lokale endringer (raid, nekrose, sår), er pasientens generelle tilstand liten, temperaturen er lav eller normal.

Vanligvis er en amygdala påvirket, en bilateral prosess er ekstremt sjelden. Vanligvis er smerte ved svelging ubetydelig eller helt fraværende, den ubehagelige puste pusten fra munnen trekker oppmerksomheten. De regionale lymfeknutene er moderat forstørrede og litt smertefulle på palpasjon.

Dissociation tiltrekker oppmerksomhet: utprøvde nekrotiske endringer og ubetydelige vanlige symptomer på angina (ikke uttalt tegn på rus, normal eller subfiltemperatur) og lymfeknutreaksjoner. I sin relativt gunstige natur er denne sykdommen et unntak blant andre ulcerative prosesser i svelget.

Men uten behandling går sårdannelsen vanligvis og innen 2-3 uker kan den spre seg til det meste av overflaten av amygdalaen og gå utover det - til armene, mindre ofte til andre deler av svelget. Når prosessen sprer seg dypt inn i det, kan det oppstå erosiv blødning, perforering av den harde ganen, ødeleggelse av tannkjøttet. Tilsetningen av en coccal infeksjon kan forandre det generelle kliniske bildet: En generell reaksjon oppstår, som er karakteristisk for angina forårsaket av pyogene patogener, og den lokale reaksjonen - hyperemi nær sår, alvorlig smerte ved svelging, salivasjon, pustet pust fra munnen.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Symptomer på virale sår hals

De er delt inn i adenoviral (den forårsaker er ofte adenovirus 3, 4, 7 typer hos voksne og 1, 2 og 5 hos barn), influensa (det kausative middelet er influensaviruset) og herpes. De to første typene viral tonsillitt blir vanligvis kombinert med lesjoner i slimhinnen i øvre luftveier og ledsages av respiratoriske symptomer (hoste, rhinitt, heshet), noen ganger er det konjunktivitt, stomatitt. Diaré.

Herpes sår hals, som også kalles vesikulær (vesikulær, vesikulær sårøs), observeres hyppigere i andre arter. Causative agens er Coxsackie virus A9, B1-5, ECHO virus, humant herpes simplex virus type 1 og 2, enterovirus, picornavirus (det kausative middel til munn- og klovsyke). Om sommeren og høsten kan det være i epidemiens natur, og i løpet av resten av året forekommer det vanligvis sporadisk. Sykdommen er mer vanlig hos små barn.

Sykdommen er svært smittsom, overført av luftbårne, sjelden fecale orale veier. Inkubasjonsperioden er fra 2 til 5 dager, sjelden 2 uker. Symptomer på ondt i halsen er preget av akutte hendelser, feber opptil 39-40 grader, svelging, sår i halsen, hodepine og muskelsmerter, noen ganger oppkast og diaré. I sjeldne tilfeller, spesielt hos barn, er utviklingen av serøs meningitt mulig. Sammen med vesikkens forsvunnelse, vanligvis ved 3. Eller 4. Dag, normaliserer temperaturen, forstørrelsen og sårheten til de regionale lymfeknutene reduseres.

Ofte er symptomene på angina en av manifestasjonene av en akutt smittsom sykdom. Endringer i svelget er ikke-spesifikke og kan være forskjellige: fra katarral til nekrotisk og til og med gangrenøs, derfor med utvikling av angina, må man alltid huske at det kan være det første symptomet på en akutt smittsom sykdom.

Symptomer på tonsillitt i difteri

Difteri farvann oppstår i 70-90% av alle tilfeller av difteri. Det antas at denne sykdommen er vanlig hos barn, men økningen i forekomsten av difteri i de siste to tiårene og i Ukraina er kjent hovedsakelig på grunn av uimmuniserte voksne. Barn i de første årene av livet og voksne over 40 år er alvorlig syk. Sykdommen er forårsaket av en difteri bacillus, en bacillus av slekten Corynebacterium diphtheriae, dens mest virulente biotyper, som gravis og intermedius.

Kilden til infeksjon er en pasient med difteri eller en bakteriell bærer av toksigene stammer av patogenet. Etter en utsatt sykdom fortsetter konvalescenter å utskille difteripinner, men de fleste stopper vognen i 3 uker. Frigivelsen av konvalescenter fra difteri-bakterier kan hindres av tilstedeværelsen av kronisk infeksjonsfokus i øvre luftveiene og en reduksjon i den totale motstanden til organismen.

I følge utbredelsen av den patologiske prosessen er det lokalisert og utbredt form for difteri; av karakteren av lokale endringer i svelget, katarral, økulær, membranøs og hemorragisk form skiller seg ut; avhengig av graden av kurset - giftig og hypertoksisk.

Inkubasjonsperioden varer fra 2 til 7, sjelden opptil 10 dager. I mildere former for difteri, dominerer lokale symptomer, sykdommen fortsetter som ondt i halsen. I alvorlige former, sammen med lokale symptomer på angina, utvikler tegn på beruselse raskt som et resultat av dannelsen av en betydelig mengde toksin og dens massive flyt i blodet og lymfene. Lette former for difteri observeres vanligvis i vaksinerte, alvorlige - hos personer som ikke har immunforsvar.

I katarralform er lokale symptomer på angina manifestert av svimmel hyperemi med cyanotisk tinge, moderat ødem av mandler og palatinbuer. Intoksikasjonssymptomer i denne form for difteri i svelget er fraværende, kroppstemperaturen er normal eller subfebril. Reaksjonen av de regionale lymfeknuter er ikke uttalt. Diagnose av katarralformen av difteri er vanskelig, siden det ikke er noen karakteristisk tegn på difteri - fibrinøse raid. Anerkjennelse av dette skjemaet er kun mulig gjennom bakteriologisk undersøkelse. I tilfelle av katarralform, kan gjenopprettelsen skje på egenhånd, men etter 2-3 uker vises isolert parese, vanligvis myk gane, milde kardiovaskulære lidelser. Slike pasienter er farlige i epidemiologiske termer.

Øyen form av difteri er preget av utseendet på enkelte eller flere øyer av fibrinøse overlegg av en grå-hvit farge på overflaten av mandlene utenfor lacunae.

Angrepene med den karakteristiske hyperemi av slimhinnen rundt dem vedvarer i 2-5 dager. Subjektive følelser i svelget er milde, regionale lymfeknuter er litt smertefulle. Temperaturen på gelen er opptil 37-C, hodepine, svakhet, og indisponering kan noteres.

Den membranformede formen er ledsaget av en dypere lesjon av tonsilvevet. Palatin mandler er forstørret, hyperemisk, moderat edematøs. På overflaten av dem dannet faste forekomster i form av filmer med et karakteristisk grenseområde av hyperemi rundt. Platen kan i utgangspunktet være i form av et gjennomsiktig rosa film eller araknoid-nett. Gradvis er den delikate filmen impregnert med fibrin og ved slutten av den første (begynnelsen av den andre) dagen blir den tett, hvitt-grå i farger med perleglans. I begynnelsen viser filmen seg lett, ytterligere nekrose blir mer og mer dyp, plakkene viser seg å være tett sveiset til epitelet med fibrinfilamenter, fjernes med vanskeligheter og forlater sårdefekter og blødningsoverflate.

Den giftige formen av difteri i svelget er ganske alvorlig nederlag. Utbruddet av sykdommen er vanligvis akutt pasient kan ringe timen da den oppsto.

Symptomer på ondt i halsen er karakteristiske, noe som gjør det mulig å identifisere den toksiske formen av difteri før utseendet av det karakteristiske ødemet i det subkutane fettvevet i nakken: alvorlig forgiftning, ødem i strupehodet, reaksjon av regionale lymfeknuter, smertesyndrom.

Alvorlig forgiftning manifesteres av en økning i kroppstemperatur til 39-48 ° C og utholdenhet på dette nivået i mer enn 5 dager, hodepine, kulderystelser, alvorlig svakhet og anoreksi. Blek hud, adynamia. Pasienten registrerte smerte ved svelging, drooling, pustevansker, cloyingly søt lukt fra munnen, åpen nese. Pulse hyppig, svak, arytmisk.

Pharyngeal ødem begynner med mandlene, strekker seg til armene, den myke ganeens tunge, den myke og harde ganen, paratonsillar plass. Ødem diffus, uten skarpe grenser og fremspring. Slimhinnen over ødemet er svært hyperemisk, med en cyanotisk fargetone. På overflaten av forstørrede mandler og edema gane, kan du se en gråaktig web eller en gelatinøs gjennomsiktig film. Raidene strekker seg til ganen, roten av tungen, kinnens slimhinne. Regionale lymfeknuter forstørret, tett, smertefullt. Hvis de når størrelsen på et kyllingegg, indikerer dette en hypertoksisk form. Hypertoksisk fulminant difteri er den mest alvorlige formen, som vanligvis utvikles hos pasienter over 40 år. Representanter for "ikke-immune" kontingentet. Det er preget av en kraftig oppstart med en rask økning i alvorlige tegn på beruselse: høy temperatur, gjentatt oppkast, nedsatt bevissthet, delirium, hemodynamiske lidelser av typen sammenbrudd. Samtidig utvikler signifikant ødem av myke vev i strupehodet og halsen med utvikling av fenomener av pharyngeal stenose. Den tvingede posisjonen til kroppen, trismus, raskt økende gelatinøs ødem av pharyngeal mucosa med en klar avgrensningssone som skiller den fra de omkringliggende vevene, er notert.

Komplikasjoner av difteri er forbundet med den spesifikke virkningen av toksinet. Den farligste er komplikasjoner av kardiovaskulærsystemet, som kan forekomme med alle former for difteri, men oftere med giftige, spesielt II i III-graden. Det andre stedet i frekvensen er opptatt av perifere lammelser, som vanligvis har karakter av polyneuritt. De kan forekomme i tilfelle av abortisk forekommende tilfeller av difteri, deres frekvens er 8-10%. Den vanligste observerte lammelsen av den myke ganen er forbundet med skade på pharyngeal grener av vagus og glossopharyngeal nerver. I dette tilfellet tar det nasal, neseskygge, flytende mat kommer inn i nesen. Palatine gardin henger tregt, ubøyelig under fonasjon. Svært observert lammelse av muskler i ekstremiteter (lavere - 2 ganger oftere), enda mindre ofte - lammelse av de uopprettelige nerver, forårsaker konvergent strabismus. Tapte funksjoner blir vanligvis fullstendig restaurert etter 2-3 måneder, mindre ofte - gjennom lengre perioder. Hos små barn, og i alvorlige tilfeller hos voksne, kan utviklingen av laryngeal stenose og asfyksi i difteri (sann) croup være en alvorlig komplikasjon.

Symptomer på angina med skarlagensfeber

Det opptrer som en av manifestasjonene av denne akutte smittsomme sykdommen og er preget av feberstat, generell forgiftning, punctate utslett og endringer i strupehodet, som kan variere fra catarrhal til nekrotisk angina. Den toksigeniske hemolytiske streptokokker-gruppen A virker som forårsakelsesmiddelet for skarlagensfeber. Overføringen av infeksjon fra pasienten eller bacilibæreren skjer hovedsakelig gjennom luftbårne dråper; barn mellom 2 og 7 år er mest utsatt. Inkubasjonsperioden er 1-12 dager, vanligvis 2-7. Sykdommen begynner akutt med en økning i temperatur, ubehag, hodepine og ondt i halsen ved svelging. Ved alvorlig forgiftning oppstår gjentatte oppkast.

Symptomer på tonsillitt utvikler seg vanligvis før utbruddet, ofte samtidig med oppkast. Sår hals med skarlagensfeber er et permanent og typisk symptom på det. Det er preget av lyse hyperemi av svelgen i magehulen ("flammende hals"), som strekker seg til den harde ganen, hvor en tydelig grense for sone av betennelse iblant observeres mot bakgrunnen av himmelen blek slimhinne.

Ved slutten av den første dagen (sjeldnere på den andre dagen) av sykdommen, opptrer en lyserød eller rød punktert utslett på huden med en hyperemisk bakgrunn, ledsaget av kløe. Det er spesielt rikelig i underlivet, på baken, i lysken, på den indre overflaten av lemmer. Huden på nesen, leppene, haken området forblir blek og danner den såkalte nasolabiale trekanten Filatov. Avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen varer utslaget 2-3 til 3-4 dager eller lenger. Tungen blir rød rød på den 3-4 dagen, med papillene som rager ut på overflaten - den såkalte skarpe tungen. Palatine mandler er edematøse, dekket med et gråaktig skittent belegg, som, i motsetning til difteri, ikke er kontinuerlig og lett kan fjernes. Angrepene kan strekke seg til palatinbuene, den myke ganen, tungen, gulvet i munnhulen.

I sjeldne tilfeller, hovedsakelig hos små barn, er strupehode involvert i prosessen. Utviklet ødem i epiglottis og larynks ytre ring kan føre til stenose og kreve akutt trakeotomi. Nekrotisk prosess kan føre til perforering av myk gane, mangel på tungen. Som en konsekvens av den nekrotiske prosessen i svelget, kan bilateral liten nekrotisk otitis og mastoiditt bli observert, spesielt hos små barn.

Anerkjennelse av skarlagensfeber i et typisk kurs er ikke vanskelig: et akutt utbrudd, en betydelig økning i temperatur, utslett med sin karakteristiske utseende og plassering, en typisk lesjon av svelget med en reaksjon av lymfeknuter. Med slettede og atypiske former av stor betydning er epidemiehistorien.

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Symptomer på tonsillitt med meslinger

Measles er en akutt, svært smittsom infeksjonssykdom av viral etiologi, som forekommer med rus, betennelse i slimhinnene i luftveiene og lymfadenoid pharyngeal ring, konjunktivitt, spotty-papulær utslett på huden.

Spredningen av det forårsakerne av infeksjon, meslingerviruset, skjer gjennom luftbårne dråper. Den farligste for andre rundt pasienten i den katarrale perioden av sykdommen og på den første dagen av utslett. På den tredje dagen av utseendet på utslett, reduseres smittsomheten kraftig, og etter den fjerde pasienten anses som ikke-smittsom. Measles tilhører barndomsinfeksjoner, det er vanligere for barn i alderen 1 til 5 år; Men folk kan bli syk i alle aldre. Inkubasjonsperioden er 6-17 dager (vanligvis 10 dager). Under meslinger er det tre perioder: katarrhal (prodromal), utslag og pigmentering. I henhold til alvorlighetsgraden av symptomene på sykdommen, primært forgiftning, skiller milde, moderate og alvorlige for meslinger.

I prodromalperioden, på bakgrunn av moderat feber, utvikler katarrale fenomener seg fra den øvre luftveiene (akutt rhinitt, faryngitt, laryngitt, trakeitt), samt tegn på akutt konjunktivitt. Imidlertid manifesteres ofte symptomene på angina i form av en lacunarform.

For det første vises meslinger enantema som røde flekker av forskjellige størrelser på slimhinnen i den harde ganen, og sprekker seg så raskt til myk gane, armene, amygdalaen og bakvegen i svelget. Sammenføyning forårsaker disse røde flekkene en diffus hyperemi av slimhinnen i munn og strupehinne, som ligner et bilde av banal tonsillofarinitt.

Det patognomoniske tidlige tegn på meslinger, observert 2-4 dager før utslettets utbrudd, er representert av Filatov Kopliks flekker på kinnens indre overflate, i området med parotidkjertelen. Disse hvite flekkene på 1-2 mm i størrelse, omgitt av en rød kant, vises i en mengde på 10-20 stykker på en kraftig hyperemisk slimhinne. De smelter ikke sammen med hverandre (slimhinnen ser ut til å være sprinklet med kalkdråper) og forsvinner etter 2-3 dager.

I perioden med utslett, sammen med økte katarrale fenomener i øvre luftveier, observeres en generell hyperplasi av lymfadenoidvevet: palatin- og pharyngeal tonsils svulmer, og økningen i livmorhalsk lymfeknuter er notert. I noen tilfeller vises mucopurulent plugger i hullene, som er ledsaget av en ny temperaturstigning.

Pigmenteringsperioden er preget av en endring i fargene på utslett: den begynner å mørkne, får en brun fargetone. Først kommer pigmenteringen på ansiktet. Så på bagasjerommet og på lemmerne. Et pigmentert utslett varer vanligvis 1-1,5 uker, noen ganger lengre, så en liten, skjellete, peeling. Komplikasjoner av meslinger er hovedsakelig forbundet med tilsetning av sekundær mikrobiell flora. Oftest observerte laryngitt, laryngotracheitt, lungebetennelse, otitis media. Otitt synes å være den hyppigste komplikasjonen av meslinger, oppstår vanligvis under pigmentering. Vanligvis er det catarral otitis, purulent er relativt sjelden, men det er høy sannsynlighet for å utvikle bein og bløtvev nekrotiske skader i mellomøret og overgangsprosessen til kronisk.

Symptomer på tonsillitt i blodsykdommer

Inflammatoriske endringer i mandler og slimhinnene i munn og svelg (akutt tonsillitt, symptomer på tonsillitt, stomatitt, gingivitt, periodontitt) utvikles hos 30-40% av hematologiske pasienter allerede i de tidlige stadiene av sykdommen. I noen pasienter er oropharyngeal lesjoner de første tegn på en sykdom i blodsystemet, og deres rettmessige anerkjennelse er viktig. Den inflammatoriske prosessen i svelget med blodsykdommer kan være svært variert - fra katarrale endringer i nekrotiske sår. Under alle omstendigheter kan infeksjon i munnhulen og svelget betydelig forverre helsen og tilstanden til hematologiske pasienter.

Symptomer på monocytisk angina

Infektiøs mononukleose, Filatovs sykdom, godartet lymfoblastose er en akutt smittsom sykdom, observert hovedsakelig hos barn og unge, som forekommer med lesjon av mandlene, polyadenitt, hepatosplenomegali og karakteristiske blodforandringer. Den forårsakende agenten av mononukleos fleste forskere gjenkjenner nå Epstein-Barr-viruset.

Kilden til infeksjon er den syke personen. Infeksjon oppstår gjennom luftbårne dråper, inngangsporten er representert av slimhinnet i øvre luftveier. Sykdommen er klassifisert som lav smittsom, overføringen av patogenet skjer bare ved nær kontakt. Oftere observeres sporadiske tilfeller, familie- og gruppeutbrudd er svært sjeldne. Hos personer eldre enn 35-40 år er mononukleose ekstremt sjelden.

Varigheten av inkubasjonsperioden er 4-28 dager (vanligvis 7-10 dager). Sykdommen begynner vanligvis akutt, men noen ganger i prodromalperioden er det ubehag, søvnforstyrrelser, tap av appetitt. Mononukleose er preget av en klinisk triad av symptomer: feber, angina, adenosplenomegali og hematologiske endringer, for eksempel leukocytose med en økning i antall atypiske monokleære celler (monocytter og lymfocytter). Temperaturen er vanligvis rundt 38 ° C sjelden høy, ledsaget av moderat forgiftning; Temperaturøkning observeres vanligvis innen 6-10 dager. Temperaturkurven kan ha en bølgelignende og tilbakevendende natur.

Tidlig gjenkjenning av regionale (occipital, cervical, submandibular), og så fjernt (oksygen, inguinal, abdominal) lymfeknuter er karakteristisk. De er vanligvis palpasjonskonsistens, moderat smertefull, ikke loddetinnt; rødhet av huden og andre symptomer på periadenitt, samt suppuration av lymfeknuter, blir aldri observert. Samtidig med en økning i lymfeknuter i 2-4 dager av sykdommen, observeres en økning i milten og leveren. Den omvendte utviklingen av forstørrede lymfeknuter av lever og milt oppstår vanligvis på 12-14 dag, ved slutten av feberperioden.

Et viktig og permanent symptom på mononukleose, som vanligvis ledes i diagnosen - forekomsten av akutte inflammatoriske forandringer i svelget, hovedsakelig fra palatinmandiller. En liten hyperemi av svelgen i magehulen og en økning i mandlene er observert hos mange pasienter fra de første dagene av sykdommen. Monocytisk angina kan forekomme i form av lacunar membranøs, follikulær, nekrotisk. Tonsils øker dramatisk og er store, ujevne, nodulære formasjoner som stikker ut i strupehulen og sammen med en forstørret lingual tonsil gjør det vanskelig å puste gjennom munnen. Offensive grå flekker forblir på mandlene i flere uker eller måneder. De kan bare være plassert på mandlene, men noen ganger strekker seg til armene, baksiden av strupehodet, roten av tungen, epiglottis, og husker bildet av difteri.

De mest karakteristiske symptomene på smittsom mononukleose er representert ved endringer i perifert blod. Midt i sykdommen observeres moderat leukocytose og signifikante endringer i blodformel (uttalt mononukleose og nøytropeni med tilstedeværelse av et nukleært venstre skifte). Antallet monocytter og lymfocytter øker (noen ganger opptil 90%), plasmaceller og atypiske mononukleære celler fremstår, karakterisert ved stor polymorfisme i størrelse, form og struktur. Disse endringene når maksimalt innen den sjette tiende dagen av sykdommen. Under gjenopprettingsperioden reduseres innholdet av atypiske mononukleære celler gradvis, deres polymorfisme blir mindre uttalt, plasmaceller forsvinner; Imidlertid er denne prosessen veldig langsom og noen ganger drar på i flere måneder og til og med år.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36]

Symptomer på angina med leukemi

Leukemi er en neoplastisk blodsykdom med en obligatorisk skade på beinmarg og erstatning av normale hemopoietiske bakterier. Sykdommen kan være akutt eller kronisk. Ved akutt leukemi representeres hoveddelen av svulstcellene ved lavdifferensierte blaster; i kronisk består det hovedsakelig av modne former for granulocytter eller erytrocytter, lymfocytter eller plasmaceller. Akutt leukemi observeres omtrent 2-3 ganger oftere enn kronisk.

Akutt leukemi forekommer underlagt en alvorlig smittsom sykdom som hovedsakelig påvirker barn og unge. Klinisk er det nekrotiske og septiske komplikasjoner på grunn av nedsatt fagocytisk funksjon av leukocytter, uttalt hemorragisk diatese, alvorlig progressiv anemi. Sykdommen er akutt med høy feber.

Endringer på den delen av mandlene kan forekomme både ved sykdomsutbruddet og i senere stadier. I den første perioden observeres enkel hyperplasi av mandlene mot bakgrunnen av katarrale forandringer og ødem i strupehinnehinden. I de senere stadier blir sykdommen septisk i naturen, symptomer på sår hals utvikler seg, først lacunar, så sårdannende-nekrotisk. De omkringliggende vevene er involvert i prosessen, nekrose kan spre seg til palatinbuene, baksiden av strupehodet, og noen ganger til strupehode. Hyppigheten av pharyngeal lesjoner i akutt leukemi er fra 35 til 100% av pasientene. Hemorragisk diatese, som også er karakteristisk for akutt leukemi, kan også manifestere som petechial hudutslett, subkutane blødninger og gastriske blødninger. I den terminale fasen av leukemi utvikler nekrose ofte på blødningsstedet.

Endringer i blodet er preget av høyt innhold av leukocytter (opptil 100-200x10 9 / l). Likevel observeres leukopeniske former for leukemi når antall leukocytter faller til 1,0-3,0x10 9 / l. Det mest karakteristiske symptomet på leukemi er utbredelsen av utifferentierte celler i perifert blod - forskjellige typer eksplosjoner (hemogystioblaster, myeloblaster, lymfoblaster), opptil 95% av alle celler. Endringer blir også observert ved rødt blod: Antallet erytrocytter reduseres gradvis til 1,0-2,0x10 12 / l og konsentrasjonen av hemoglobin; også antall blodplater reduseres.

Kronisk leukemi, i motsetning til akutt, er en sakte progressiv sykdom, tilbøyelig til remisjon. Tapetene i mandlene, munnslimhinnen og svelgen er ikke så uttalt. Det skjer vanligvis hos eldre mennesker, menn blir sykere oftere enn kvinner. Diagnosen av kronisk leukemi er basert på identifisering av høy leukocytose med en overvekt av umodne former for leukocytter, en signifikant økning i milten i kronisk myeloid leukemi og en generalisert økning i lymfeknuter i kronisk lymfocytisk leukemi.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Symptomer på angina med agranulocytose

Agranulocytose (agranulocyt angina, granulocytopeni, idiopatisk eller ondartet leukopeni) er en systemisk blodsykdom kjennetegnet ved en kraftig reduksjon i antall leukocytter med forsvunnelse av granulocytter (nøytrofiler, basofiler, eosinofiler) og ulcerativ nekrotisk lesjon. Sykdommen oppstår overveiende i voksen alder; kvinner får agranulocytose oftere enn menn. Agranulocytreaksjonen av hematopoiesis kan skyldes ulike bivirkninger (giftig, stråling, infeksiøs, systemisk lesjon av hematopoietisk apparat).

Symptomer på tonsillitt er i begynnelsen erytematøs og erosiv, og blir så raskt sårdannende-nekrotisk. Prosessen kan spredes til myk gane, ikke begrenset til myk vev og beveger seg til beinet. Nekrotisk vev bryter opp og avvises, og etterlater dype feil. Prosessen i svelget er ledsaget av alvorlig smerte, et brudd på svelging, rikelig salivasjon, skitten lukt fra munnen. Det histologiske bildet av lesjonen i halsen er preget av fraværet av en inflammatorisk respons. Til tross for tilstedeværelsen av en rik bakterieflora, er det ingen leukocytisk inflammatorisk reaksjon og suppurasjon i lesjonsfokuset. Ved diagnose av et oktokorn og bestemmelse av sykdommens prognose, er det viktig å vurdere tilstanden av beinmarget som oppdages under stikkens punktering.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Pseudomembranøs (ikke-difteritisk, difteroid) tonsillitt

Etiologisk faktor er pneumokokker eller streptokokker, sjelden stafylokokker; er sjelden og preges av nesten samme lokale og generelle symptomer som difteri svelg. Streptokokker kan være assosiert med corynebacterium difteri, noe som forårsaker den såkalte streptodiphtheria, preget av en ekstremt streng kurs.

Den endelige diagnosen er etablert i henhold til resultatene av bakteriologisk undersøkelse av pharyngeal smears. Ved behandling av difteroidformer av tonsillitt, i tillegg til det ovenfor beskrevne for lacunar angina, før det opprettes den endelige bakteriologiske diagnosen, anbefales det å inkludere bruken av difteri-serum.

trusted-source[51], [52]

Akutt ulcerøs amygdalitt

Moure's sykdom - en form for ondt i halsen er preget av en skadelig start uten uttalt generelle fenomener med mindre og notorisk uspesifisert smerte ved svelging. Bakteriologisk undersøkelse avslørte en rekke patogene mikroorganismer i symbiose med en ikke-spesifikk spirillusmikrobiota. Når faryngoskopi ved den øvre polen av en av palatinmassiller er bestemt nekrotiserende sår, er det i noen amkdala selv noen parenkymale eller katarrale inflammatoriske fenomener. Regionale lymfeknuter økes moderat, kroppstemperaturen stiger til 38 ° C ved sykdommens høyde.

Ved den første fasen av diagnosen er denne form for tonsillitt lett forvirret med syfilittisk krans, der imidlertid ikke observeres verken dets karakteristiske tegn eller massiv regional adenopati eller Simanovsky-Plaut-Vincents angina, der, i motsetning til den aktuelle form, en thuso-chyle mikrobiota er bestemt fra et pharyngeal smear. Sykdommen varer i 8-10 dager og slutter med en spontan utvinning.

Aktuell behandling med gurgler med 3% oppløsninger av borsyre eller sinkklorid.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58]

Symptomer på angina blandede former

Sjelden oppstått og preget av en kombinasjon av angina symptomer, som er innebygd i de forskjellige former som er beskrevet ovenfor.

Med en ugunstig øm i halsen, er det mulig å utvikle lokale og generelle komplikasjoner. Oftest som en lokal komplikasjon, observeres paratonsillitt, mindre ofte - parafaryngitt, men er preget av en ekstremt alvorlig kurs. Hos små barn kan en sår hals føre til utvikling av en pharyngeal abscess. Blant de vanlige komplikasjonene som utvikles oftere etter å ha liddet streptokokk angina forårsaket av beta-hemolytisk streptokokker gruppe A, er de mest alvorlige akutt revmatisk feber med etterfølgende reumatisk skade på hjertet og leddene og poststreptokokk glomerulonephritis.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.