^

Helse

Aspartataminotransferase (AST) i blodet

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Aspartataminotransferase (AST) i blodet - dette uutslettelige uttrykket angir et spesielt celleenzym som aktivt deltar i normal utveksling og interaksjon av nesten alle aminosyrer. AST er i store mengder i hjertet vev, så vel som i celler i leveren, nervesvev og i nyrene. Det er av denne grunn at nesten alle sykdommer forbundet med disse organene foreslår bestemmelse av nivået av aspartataminotransferase i blodet. Aspartataminotransferase (AST) i blodet er også en av transaminaser som bærer asparaginsyre gjennom molekyler. Det kan sies at det kjente vitamin B6 er en koenzym-analog av AST.

Referanseverdiene (norm) for AST-aktivitet i blodserum er 10-30 IE / l.

Normalt vurderes et relativt lavt nivå av enzym, men hvis vevet er skadet, stiger aspartataminotransferase (AST) i blodet gradvis, frigjøres fra de skadede cellene. Hvor alvorlig skadet vev, så øker nivået av AST i blodet. Hvis en myokardinfarkt er diagnostisert, begynner aspartataminotransferase å samle seg i blodet i 6-10 timer.

Aspartataminotransferase (AST) i blodet kan overstige grensen for normen til tider fem ganger og holde slike indikatorer i opp til en uke. Den høye aktiviteten til denne transaminasen er en klar indikator på pasientens ekstremt alvorlige tilstand, der et ugunstig utfall er mulig. Hvis AST vokser gradvis, men stædig, indikerer det at sonen av infarkt utvides. Også aktiviteten til AST kan skyldes nekrotiske fenomener i leveren.

trusted-source[1], [2], [3]

Hvorfor er aspartataminotransferase i blodet?

Denne analysen er viktig og nødvendig for å klargjøre mulige sykdommer og patologier, for eksempel: 

  • Alle typer hepatitt og nekrotisk leversykdom; 
  • Degenerasjonen av parenkymvev i fibrotisk vev - skrumplever (alkoholisme); 
  • Onkoprotsess i leveren, metastaser; 
  • Urgent hjertesykdom - myokardinfarkt; 
  • Autoimmun, inkludert arvelige sykdommer - Duchenne-Becker's myodystrofi; 
  • Virale lesjoner av lymfesystemet, inkludert mononukleose; 
  • Kolestatisk syndrom.

Hvordan klargjøre testen, når er AST sjekket i blodet?

Inntaket av noen medisin, noen ganger selv herbaldekok, kan forvride resultatene av studien. Derfor, før du kontrollerer nivået og aktiviteten til AST, må du enten slutte å ta medisinen, og hvis dette er umulig av en eller annen grunn, gi opplysninger om stoffet, dosen og mottattiden til legen. Selv enkle og ufarlige ved første øyekast, kan valerianekstrakt eller vitaminer, for eksempel vitamin A, krysse nøyaktigheten og informativiteten til forskningen. I tillegg er det nødvendig å ta hensyn til allergiske reaksjoner på bestemte medisiner, kvinner kan forvride bildet av laboratorietester på AST.

Hvordan er analysen utført, hvordan er aspartataminotransferase (AST) bestemt i blodet? Materialet til analyse er bare blod i blodet. I tillegg til trykket på turnietten, en liten prikking på punkteringsstedet med en nål, er det ingen smertefulle opplevelser - dette er en vanlig analyse, resultatene av disse er kjent etter 6-12 timer.

Aspartataminotransferase i blodet - hva er normen?

Gjennomsnittlige statistiske standarder:

  • Kvinner - fra 10 til 36 enheter / l;
  • Menn - fra 14 til 20 enheter / liter.

For forhøyet AST er enten en patologi i leveren, muligens av en viral natur, eller en hepatisk reaksjon på akutt forgiftning på grunn av alkoholinntak, muligens narkotiske stoffer. Også den høye verdien av transaminase AST kan snakke om omfattende eller flere svulster.

Et lite overskudd av normen er en kronisk avhengighet av alkohol, muligens skrumplever. En liten økning i aspartataminotransferase kan også forekomme med hypervitaminose - vitamin A. Infarksjon, mononukleose, patologi i lungesystemet eller nyrene - listen fortsetter. Det viktigste er å huske: Aspartataminotransferase (AST) i blodet er en viktig indikator på tilstanden til vevene i menneskelige organer, og analysen av analysene er doktorgradsarbeidet.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Årsakene til økningen av AST i blodet

En økning i aktiviteten til AST i blodet observeres med en rekke sykdommer, spesielt i nederlag av organer og vev som er rike på dette enzymet. De mest dramatiske endringene i AST-aktiviteten oppstår når hjertemuskelen påvirkes. Enzymaktiviteten hos 93-98% av pasientene med hjerteinfarkt ble økt.

Med myokardinfarkt øker AST i serum etter 6-8 timer, maksimal aktivitet når 24-36 timer og senker til normal nivå med 5-6 dager. Utvidelse av sonen av hjerteinfarkt fører til utseende av en syklus med økt aktivitet. Graden av økning i ACT-aktivitet gjenspeiler massen av myokardiet involvert i den patologiske prosessen. Noen ganger øker aktiviteten til AST selv før forekomsten av elektrokardiografiske tegn på hjerteinfarkt, og fraværet av en reduksjon i nivået etter den 3-4 dagen av sykdommen er prognostisk ugunstig. Med hjerteinfarkt kan ACT-aktivitet i blodet øke 2-20 ganger.

Med angina forblir ACT-aktivitet som regel innenfor det normale området. Men noen forfattere indikerer økt AST alvorlig koronarsykdom i de første 24 timene etter angrepet og normalisering av andre, i hvert fall den tredje dagen etter angrepet, så vel som i lengre angrep av paroksysmal takykardi.

AST øker også i akutt hepatitt og andre alvorlige lesjoner av hepatocytter. Moderat økning observeres med mekanisk gulsott, hos pasienter med metastaser i leveren og skrumplever. De Ritis-koeffisienten, det vil si AST / ALT-forholdet, er normalt 1,33, med leversykdom under denne verdien, og med hjertesykdom - høyere.

En rekke indikatorer er multiplikatorer multiplisert med verdien av den øvre referansegrensen for AST.

I klinisk praksis har samtidig bestemmelse av aktiviteten av AST og ALT i blodet funnet bred anvendelse ; den bærer mye mer klinisk informasjon om lokalisering og dybde av lesjonen, aktiviteten til den patologiske prosessen; gjør det mulig å forutsi utfallet av sykdommen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.