^

Helse

Alaninaminotransferase (ALT) i blodet

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 22.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Alaninaminotransferase (ALT) i blodet er et spesifikt enzym som viser hvor stabil tilstanden til vevene i forskjellige menneskelige organer.

Alaninaminotransferase er vanligvis en standardavvik, men alanin i seg selv er et viktig enzym som finnes i store mengder i skjelettmuskulatur, lever, hjerte og nyrer. Dette stoffet er aktivt involvert i metabolisme og syntese av forskjellige aminosyrer. ALT kan bare gå inn i blodet i tilfelle vevskader, i en sunn tilstand av vevene i de indre organene, ALT er praktisk talt ikke tilstede, og hvis det blir observert, så i små mengder. Alanin i vevet er også en aminosyre som raskt konverterer til glukose, noe som gir energi til både sentralnervesystemet og hjernen. Styrking av immunsystemet, aktiv deltakelse i produksjon av lymfocytter, kontroll av metabolisme av sukker og syrer - alt dette er de funksjonene som alanin utfører.

Standarden der alaninaminotransferase må passe i blodet er:

Referanseverdier (norm) for serum ALT-aktivitet - 7-40 IE / l.

  • Hos menn, ikke mer enn 40-41 enheter / l;
  • Hos kvinner - ikke mer enn 30-31 enheter / l.

I analytiske studier på dette enzymet er høy nøyaktighet nødvendig, og den er direkte relatert til inntaket av visse legemidler som kan forvride det analytiske bildet. Derfor må du konsultere legen din før du sjekker nivået på ALT, som enten midlertidig vil avbryte medisinen eller ta hensyn til avvikene i resultatene av analysen forbundet med medisinering. I tillegg avhenger ALT i blodet av alderen, for eksempel hos spedbarn som er født, ikke høyere enn 17 enheter. Så øker mengden av ALT gradvis, dette skyldes lanseringen av alle beskyttende mekanismer i kroppen. Også for analytiske studier avhenger av omgivelsestemperaturen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Årsaker til økt ALT i blodet

Alaninaminotransferase økes i slike sykdommer som: 

  • hepatitt, inkludert virus; 
  • giftige effekter av alkohol, inkludert cirrhosis
  • oncoprocess i leveren
  • rusmiddelforgiftning; 
  • hjertesykdom, inkludert svikt; 
  • myokarditt, hjerteinfarkt
  • sjokkbetingelser med brannskader og ulike alvorlige skader; 
  • nekrotiske lesjoner av skjelettmuskulaturen.

Også alaninaminotransferase i blodet er vanligvis forhøyet hos alle gravide kvinner. En overdreven mengde ALT bør imidlertid varsle den behandlende legen, da en slik indikator kan indikere en alvorlig patologi av indre organer, spesielt leveren.

Øk aktiviteten av aminotransferaser (AST og ALT) er 1,5-5 ganger sammenlignet med øvre grense av normen anses som moderat hyperfermentemi, 6-10 ganger så moderat hyperfermentemi, mer enn 10 ganger så høyt. Graden av økning i aminotransferaseres aktivitet indikerer alvorlighetsgraden av cytolytisk syndrom, men indikerer ikke direkte dybden av brudd på organets faktiske funksjon.

Ved myokardinfarkt oppdages en økning i ALT-aktiviteten i serum i 50-70% av tilfellene, oftere med omfattende nekrose av hjertemuskelen. Den største økningen i ALT-aktiviteten oppdages i den akutte fasen - i gjennomsnitt 130-150% av normen, som er merkbart dårligere enn AST - i gjennomsnitt 450-500% av normen.

Ved leversykdommer endres ALT-aktivitet først og mest signifikant sammenlignet med AST. Ved akutt hepatitt, uavhengig av dets etiologi, øker aktiviteten av aminotransferaser hos alle pasienter. Aktiviteten til ALT som finnes i cytoplasma er spesielt endret på grunn av rask frigjøring fra cellen og adgang til blodbanen, derfor er bestemmelsen av ALT-aktivitet en sensitivere test for tidlig diagnose av akutt hepatitt enn AST. Halveringstiden til ALT er ca. 50 timer. AST er hovedsakelig lokalisert i mitokondriene, halveringstiden er 20 timer, slik at aktiviteten øker med mer alvorlig skade på hepatocytten. Aktiviteten til ALT og AST øker 10-15 dager før utseendet av gulsott med hepatitt A, og i mange uker med hepatitt B (aktiviteten til disse enzymene øker samtidig, men ALT øker det i mye større grad). Med et typisk forløb av viral hepatitt, når ALT-aktiviteten maksimalt i løpet av den syvende uken av sykdommen. Med sin gunstige kurs normaliserer ALT-aktiviteten i 30-40 dager, AST - om 25-35 dager. Gjentatt eller progressiv økning i aktiviteten av aminotransferaser indikerer ny nekrose eller tilbakefall av sykdommen. Forlengelse av perioden med økt aktivitet av aminotransferaser er ofte et ugunstig tegn, siden det kan indikere en overgang av en akutt prosess til en kronisk.

I den akutte perioden med viral hepatitt i alle former, unntatt for alvorlig, varierer de-Rytis-koeffisienten fra 0,55 til 0,65, med et alvorlig kurs er dette forholdet 0,83, hvilket reflekterer en mer signifikant økning i AST-aktivitet. I det differensialdiagnostiske forholdet er det av noen betydning at i preferensial økning i AST-aktivitet (de-Ritt-koeffisienten er mer enn 2), i alkoholiske lesjoner i leveren, i motsetning til virale lesjoner, er karakteristisk.

For kronisk hepatitt er preget av moderat og moderat hyperfermentemi.

I latente former for levercirrhose observeres vanligvis ikke en økning i enzymaktiviteten. Med aktive former oppdages en vedvarende, om enn en liten økning i aminotransferasernes aktivitet i 74-77% tilfeller.

Bilirubin-aminotransferase-dissosiasjon, det vil si tilfeller av alvorlig hyperbilirubinemi (hovedsakelig på grunn av direkte bilirubin) og lav aktivitet av aminotransferaser, fortjener oppmerksomhet. Denne dissociasjonen observeres i obstruktiv gulsott med stabil biliær hypertensjon, akutt leversvikt. Aktiviteten til AST og ALT, samt alkalisk fosfatase, øker med oppløsning av kronisk hjertesvikt (toppen er vanligvis 3-4 dager).

En økning i aktiviteten til ALT og AST kan også påvises i praktisk sunne bærere av hepatitt B overflateantigenet, noe som indikerer tilstedeværelsen av tilsynelatende asymptomatiske aktive prosesser i leveren.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Årsaker til ALT Reduksjon

Alaninaminotransferase kan være under normal for svært alvorlige patologier som nekrotisk leveratrofi. Frigivelse, frigjøring av ALT i blodet er bare mulig ved nederlag av hepatocytter, deres cellemembraner. I tillegg kan den elementære mangelen på vitamin B6 også påvirke reduksjonen av ALT-nivåer.

Alaninaminotransferase i blodet bestemmes vanligvis sammen med AST- aspartataminotransferase, begge disse indikatorene er viktige for å vurdere tilstanden til mange indre organer.

trusted-source[13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.