^

Helse

A
A
A

Benkramper: årsaker

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 05.09.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Benkramper oppstår når en skjelettmuskel ufrivillig trekker seg sammen og utøver sin maksimale spenning i form av en plutselig, ofte svært smertefull, men kortvarig spasme. Kramper oppstår oftest i leggmuskulaturen på baksiden av leggen, samt musklene i foten, hamstringsmuskelen over hamstringen eller quadriceps-muskelen foran låret. [1]

Epidemiologi

Som statistikk viser, kramper nesten seks av ti eldre voksne ofte i bena, først og fremst om natten: Tre av fire tilfeller oppstår under søvn.

Samtidig forekommer leggkramper hos menn nesten tre ganger sjeldnere enn kramper hos kvinner.

Etter noen estimater påvirker perifer arteriell sykdom (kar i underekstremitetene) nesten 10 % av personer over 55 år.

Feberkramper rammer rundt 2-5 % av barn under fem år.

Fører til kramper i benet

Ifølge medisinske eksperter er årsakene til leggkramper i mange tilfeller ukjente, og slike kramper kalles idiopatiske.

Blant de identifiserbare årsakene er det først og fremst en overdreven belastning på musklene og en overbelastning av muskelfibrene i leggen eller på baksiden av låret (i hamstringområdet) med forekomst av leggkramper etter trening; utvikle alvorlige kramper i bena etter løping - intense smertefulle sammentrekninger som vanligvis oppstår ved tretthet og/eller overoppheting. Lokale kramper observeres når individuelle muskelgrupper er overanstrengt på grunn av utførelse av ofte repeterende raske bevegelser, noe som spesielt forklarer leggkramper under orgasme under sex.

Muskelkramper i underekstremitetene eller  kramper , som ikke er forbundet med økt fysisk aktivitet, kan skyldes mange forskjellige årsaker: nattbeinkramper oppstår på grunn av ubehagelig kroppsstilling, avkjøling eller overoppheting i søvn, for myk eller hard seng. Om natten er leggkramper mer vanlig hos personer over 50 enn hos yngre mennesker, og oftere hos personer som er overvektige enn de som er tynne.

Hovedårsaken til leggkramper om morgenen anses å være en lang pinlig stilling av bena under søvn, med sammenklemming av blodkar.

Toniske leggkramper oppstår i løpet av dagen når en person går lenge, står på et hardt underlag i lang tid, eller blir tvunget til å sitte lenge. Det gir ofte kramper i føttene til de som lider av flate føtter eller bruker sko som er for trange, og høye hæler øker bare risikoen for muskelkramper i legger og føtter.

Mange har leggkramper i vannet - bassenget eller naturlige reservoarer. Hva forårsaker leggkramper når du svømmer? Eksperter forbinder dem med fleksjon av fotsålen under svømming - når alle benets muskler danner en stiv linje fra underbenet til tærne, som lar deg bevege deg i vannet. Men å holde denne posisjonen overanstrenger musklene og kan føre til at de trekker seg ufrivillig sammen - alvorlige leggkramper. I tillegg, i kaldt vann, på grunn av kompresjon av blodkar, reduseres blodsirkulasjonshastigheten, og med utilstrekkelig oksygentilførsel til muskelvev blir nevromuskulær ledning forstyrret.

Dette er de vanligste godartede typene leggkramper.

Les også -  Hvorfor kramper tærne mine

Imidlertid er det mange tilstander og patologier der kramper i venstre, høyre ben eller kramper i begge ben er et av symptomene deres. Det vil si at de anses som sekundære, og i slike tilfeller er årsakene til leggkramper forbundet med spesifikke tilstander eller sykdommer.

Benkramper etter operasjon anses som en bivirkning av smertestillende medisiner for lokalbedøvelse og generell anestesi.

Kramper i et benbrudd oppstår når beinet har traumatisk skade på muskelfibrene som omgir det og kompresjon av endene til motornervene.

Som et resultat av den toksiske effekten av etanol på sentralnervesystemet med hemming av nervesignaler, en reduksjon i nivået av elektrolytter på grunn av dehydrering, samt forstyrrelser i regional blodsirkulasjon, oppstår leggkramper etter å ha drukket alkohol (spesielt ved kroniske alkoholikere). [2]

Muskelspasmer i form av kramper kan oppstå på grunn av iatrogene årsaker: ved langvarig bruk av legemidler som selektive beta-adrenerge agonister (bronkodilatatorer), antidepressiva i SSRI-gruppen, barbiturater, litium, statiner, nikotinsyre, hormonelle prevensjonsmidler, cytostatika ( kreftmedisiner). Etter langvarig bruk av diuretika, det vil si etter diuretika, er leggkramper forbundet med økt utskillelse av magnesium fra kroppen og utvikling av  hypomagnesemi .

Å trekke bein og kramper i bena under graviditet (spesielt i de senere stadier) - på grunn av en reduksjon i mengden magnesium og kalsium i blodet - hypokalsemi. Fotkramper om natten oppstår ofte i tredje trimester av svangerskapet på grunn av trykket fra livmoren på venene og forverringen av utstrømningen av blod; dette gir ofte kramper i bena og lysken. For flere detaljer, se -  Hvorfor bringer det bena sammen under graviditet . Og leggkramper etter fødsel er et resultat av å klemme blodårer og muskelspenninger i bekkenregionen og lårene.

Benkramper hos et barn kan oppstå når kroppen er dehydrert (med oppkast og / eller diaré); med vitaminmangel; på grunn av problemer med skjoldbruskkjertelen. Ved febertilstander forbundet med infeksjonssykdommer, hos barn under fem år, kombineres leggkramper og feber. Slike kramper kalles feber.

Økt risiko for leggkramper med parasitter - parasittiske invasjoner: ascariasis, trikinose, echinokokkose.

Hyppige leggkramper hos eldre kan skyldes naturlig forkortning av senene (på grunn av væsketap) og en reduksjon i elastisiteten til muskelfibre; også i høy alder kan det noteres smertefulle kramper i leggene (i hvile) og fremre del av tibialmuskelen (etter gange), som er symptomer på idiopatisk  nevropati i bena .

I tillegg til fysisk inaktivitet og aldersrelaterte degenerative endringer i den muskulære naturen, oppstår leggkramper hos personer over 50 år på grunn av  sirkulasjonsforstyrrelser i bena . En vanlig tilstand med dårlig blodsirkulasjon assosiert med åreforkalkning eller venøs insuffisiens er kramper i benene når man går med tilsynelatende smerte og til og med midlertidig halthet. I det første tilfellet korrelerer dårlig blodsirkulasjon i arteriene i bena i høy alder ofte med problemer med aterosklerotiske endringer i hjernekar, og eksperter anser søvnforstyrrelser, vedvarende hodepine, hyppig svimmelhet og leggkramper som det første signalet om risikoen. å utvikle en så farlig tilstand i fremtiden som iskemisk hjerneslag.

Folk som klager over kramper og kalde føtter, samt det faktum at bena gjør vondt i hvile, kramper om kvelden, bør undersøkes for  perifer vaskulær sykdom i bena  (som utvikler seg på grunn av kolesterolavleiringer i arteriene i underekstremitetene ).

I det andre tilfellet er dette leggkramper med åreknuter - åreknuter utvidelse av de overfladiske venene, som er ledsaget av en forverring av utstrømningen av venøst blod fra bena og et brudd på muskeltrofisme. Disse typene kramper påvirker vanligvis leggmusklene og quadriceps femoris, som strekkes gjennom to ledd, det vil si benkramper er notert over kneet, låret.

Klager på kramper og kalde føtter er forbundet med endokrinologiske problemer: tilstedeværelsen av diabetes eller hypotyreose.

Hvis det er symptomer som kramper og  nummenhet i bena  (parestesi), så er det mistanke om at dette er et resultat av kompresjon av nerveender, og osteokondrose i korsryggen med utvikling av radikulopati kan være den skyldige.

Oftest observeres slike leggkramper ved diabetes på grunn av nevrologiske lidelser -  diabetisk nevropati . En annen årsaksrisikofaktor for anfall hos diabetikere er  lemangiopati , som utvikler seg som et resultat av en reduksjon i intensiteten av kapillær og arteriell blodstrøm i bena.

Hvis pasienten klager over kramper og svie i bena, kan dette indikere perifer nevropati - et brudd på overføringen av nerveimpulser, notert i diabetes, kreft, underernæring, smittsom betennelse, kjemoterapi av ondartede svulster. Hos friske mennesker er brenning i bena etter kramper assosiert med melkesyreacidose, det vil si opphopning i blodet av melkesyre, et biprodukt av nedbrytningen av glukose, hvis nedbrytning (for energi) skjer under intens trening.

Kramper i bena og ryggen, ledsaget av nummenhet og prikking i benet, kan gi et intervertebralt eller intervertebralt brokk (som følge av dystrofiske endringer i musklene og forstyrrelser i deres innervasjon). Og leggkramper med herniated discs er assosiert med klemte nerver eller stenose i korsryggen; nerverotkompresjon anses av nevrologer som en av de disponerende faktorene for nattlige leggkramper. [3]

Hvis bena i tillegg til forekomsten av kramper svikter, utelukker ikke pasienten slike patologier som multippel sklerose (en autoimmun sykdom i nervesystemet, der nerveprosessene mister myelinskjeden og muskelfunksjonene svekkes med utviklingen). Av spastisitet) eller  motorneuronsykdom .

Ledsaget av ufrivillige sammentrekninger av muskelfibre - fascikulasjoner - perifer slap parese, det vil si en reduksjon i muskeltonus i ett eller begge ben, kan indikere nevrologiske problemer som amyotrofisk lateral sklerose eller skade på motorneuronene i ryggmargen (motorisk nevropati ).

En liste over de mest sannsynlige årsakene til ben- og armkramper inkluderer:

 • insuffisiens av biskjoldbruskkjertlene - hypoparathyroidisme, på grunn av hvilket nivået av kalsium i blodet synker;
 • kronisk form for nyresvikt, som fører til en økning i innholdet av fosfater i blodet;
 • mangel på kalium;
 • dehydrering eller mangel på væske;
 • epilepsi (med tonisk-kloniske anfall);
 • alkoholisk delirium;
 • anemi (jernmangel eller hemolytisk);
 • multippel sklerose;
 • hypoglykemi;
 • infeksjoner, primære svulster eller hjerneaneurisme;
 • bivirkninger av legemidler.

Risikofaktorer

For å oppsummere etiologien til leggkramper, kaller leger følgende risikofaktorer for deres forekomst:

 • overbelastning av musklene i underekstremitetene;
 • stillesittende livsstil og fedme;
 • muskel- og skjelettskader;
 • aldersrelaterte degenerative endringer i muskelvev og sener;
 • dehydrering (dehydrering) assosiert med både utilstrekkelig væskeinntak og overdreven svette;
 • alkoholisme;
 • flate føtter, iført uegnede sko;
 • lave nivåer av elektrolytter (magnesium, kalsium eller kalium) i blodet;
 • vitaminmangel (B6, D, E);
 • svangerskap;
 • høyt kolesterol i blodet;
 • tilstedeværelsen av nevrologiske eller metabolske forstyrrelser;
 • endokrine sykdommer (diabetes mellitus, hypotyreose, hypoparathyroidisme);
 • nevromuskulære lidelser, spesielt nevropati, myopati, motorneuronsykdom;
 • kompresjon av spinalnervene;
 • skrumplever;
 • kronisk nyresvikt og virkningene av nyredialyse (der for mye væske fjernes fra kroppen, noe som forstyrrer balansen av elektrolytter);
 • Parkinsons sykdom, Huntingtons sykdom;
 • bruk av visse rusmidler.

Eldre mennesker har en høyere risiko for leggkramper: nærmere 50 år begynner tap av muskelmasse, og - hvis en person fører en stillesittende livsstil - utvikler denne prosessen seg.

Patogenesen

Biokjemien ved muskelsammentrekning er svært kompleks, og hvordan forstyrrelser i overføringen av nerveimpulser oppstår er ennå ikke helt klart. Mekanismen for utvikling av kramper i nedre ekstremiteter om natten, det vil si patogenesen deres, forklares av det faktum at kramper oppstår når gastrocnemius-muskelen - med bena i en drøm med halvbøyde knær og føttene pekende ned - er i en forkortet posisjon og kan være krampaktig ved ethvert forsøk på å endre posisjon.

I tillegg er lengre perioder i samme stilling under søvn ledsaget av en nedgang i blodsirkulasjonen og en reduksjon i oksygennivået i muskelvev, noe som fører til kramper.

Det finnes flere versjoner av patogenesen av anfall under fysisk overanstrengelse. Tradisjonelt antas disse spasmene å skyldes dehydrering, elektrolyttubalanser (inkludert magnesium, kalium og kalsium), oppbygging av melkesyre eller lave nivåer av cellulær energi (i form av ATP). For eksempel, hvis kroppen mangler magnesium, blir kontakten mellom afferente og efferente nevroner i nevromuskulære kolinerge synapser forstyrret: kanalene til presynaptiske membraner slutter å åpne seg, og dette fører til en økning i nivået av fritt acetylkolin, en mediator av nerveimpulser i muskler, i synaptisk spalte.

Det antas at anfallsmekanismen er assosiert med økt aktivitet av den nevromuskulære refleksbuen i CNS, på den ene siden på grunn av den hemmende effekten av Golgi-seneorganene, og på den annen side hyperaktivering av muskler. Spindler. [4]

Symptomer kramper i benet

Benkramper oppstår plutselig, men noen pasienter hevder at de kan føle de første tegnene på utvikling av kramper i form av fascikulasjoner - rykninger i muskelfibre.

De viktigste symptomene på en krampe er en skarp spenning, det vil si en muskelsammentrekning som forårsaker smerte. Samtidig blir den trange muskelen hard (stiv), og det er umulig å slappe av med viljestyrke.

Slipper ikke leggkrampe på 20-30 sekunder eller flere minutter; krampen i quadriceps femoris-muskelen varer lengst.

Etter at krampen går over, kan en verkende smerte i muskelen merkes en stund.

Kramper ved diabetes fanger opp musklene i bena og føttene og er ledsaget av parestesi (eller hyperestesi), og ganske uttalte smerter i benet etter en krampe med manglende evne til å bevege seg normalt kan observeres i flere timer. [5]

Komplikasjoner og konsekvenser

I tilfeller av leggkramper etter trening er det ingen negative helsemessige eller medisinske konsekvenser.

Benkramper om natten kan forverre livskvaliteten ved å forstyrre søvnen.

Det er ikke vanskelig å gjette hvor farlig leggkramper er, som kan fange en person som kjører bil eller svømmer i en elv...

De ufrivillige muskelsammentrekningene i seg selv har ingenting å gjøre med konsekvensene av sykdommer, et av symptomene på disse er kramper i underekstremitetene. Selv om mange av disse tilstandene, for eksempel perifer vaskulær sykdom i bena, er det

Potensielt deaktivering.

Diagnostikk kramper i benet

Fra et medisinsk synspunkt er primære godartede anfall sjelden bekymringsfulle, og diagnose er nødvendig hvis ikke-treningsrelaterte ufrivillige muskelkontraksjoner oppstår konsekvent.

Nødvendige tester for leggkramper: generelle og biokjemiske blodprøver; på nivået av sukker, kreatinkinase, laktatdehydrogenase, elektrolytter, parathyroidhormon, spesifikke antistoffer mot helminths.

Instrumentell diagnostikk utføres også:

 • muskelundersøkelse  (elektromyografi, ultralyd);
 • dopplerografi og ultralyd av benas kar,  angiografi .
 • MR av ryggmargen gjøres hvis det er fokal muskelsvakhet eller nevrologiske tegn.

Differensiell diagnose

Differensialdiagnose er svært viktig, siden noen lidelser forårsaker symptomer som ligner anfall: dystoni, spastisitet (inkludert myotoni), fascikulasjoner, essensiell tremor, myokymia, tetany. Samt fokale (fokale) eller partielle kramper i bena, og kloniske kramper, karakteristisk for epilepsi og hyperkinesis, bestemt ved epilepsi.

Benkramper er forskjellig fra en tilstand som kalles restless leg syndrome.

Ofte er den eksakte årsaken til leggkramper vanskelig å finne ut og kan skyldes en kombinasjon av ulike faktorer.

For eksempel fjerner lavkarbo-Kremlin-dietten, som i likhet med Atkins-dietten, er en keto-diett, væske fra kroppen. Som et resultat utvikler de som følger en slik diett for vekttap (som bruker mye proteiner og fett) ikke bare forstoppelse, men også leggkramper - da absorpsjonen av magnesium i tarmene reduseres.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.