^

Helse

Bukspyttkjertelamylase i blod og urin

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Bukspyttkjertelamylase i blod og urin er en viktig analyse som bidrar til å identifisere pankreatitt som hoved sykdom, sammen med andre laboratorietester, samt andre uregelmessigheter i bukspyttkjertelen. Røntgen, duodenografi, ultralyd og FGDS kan alle foreskrives av en lege sammen med blod, spytt og urintester.

Bukspyttkjertelen skiller hver dag opp til en liter, og noen ganger mer, av bukspyttkjerteljuice, som igjen kommer inn i tynntarm, tolvfingertarmen. I denne saften og inneholder trengte fordøyelsesenzymer, nøytraliserende magesyrer og splitting næringsstoffer til ønsket tilstand. Mens protease virker på sammenbrudd av proteiner, klipper lipase over fett, amylase med vellykket karbohydrater.

Bukspyttkjertelen isoenzym kalles amylase pankreas, det meste blir fordøyd med hydrolyserende trypsin i tarmkanalen og går inn i blodet. Siden isoamylase molekylene er små, kan de passere gjennom filtreringen i nyrene, så de kan også være inneholdt i et annet medium - i urinen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Hvordan testes pankreasamylase i blod og urin?

Nivået, eventuelle endringer i dynamikk, aktiviteten av amylase i blodet, blir vurdert ved hjelp av en bestemt analyse, en detaljert biokjemisk studie.

Sammensetningen av blodserum studeres, og selve blodet blir gitt på tom mage (på tom mage). Amylase, inneholdt i urin, bestemmes ved å samle materialet gjennom dagen på en bestemt måte. Om morgenen pasienten urinerer, blir porsjonen straks strømmet. Deretter samles urin med jevne mellomrom hele dagen. Samlingen begynner med en annen, mer ren del og ender med morgendelen samlet inn neste dag.

Bukspyttkjertelamylase i blod og urin - normen eller patologi?

Siden amylase primært er et enzym relatert til fordøyelsen, kan det i prinsippet ikke og ikke eksistere i blodet. Tilstedeværelsen av amylase i en hvilken som helst ukarakteristisk miljø - for eksempel i urinen eller i blodet indikerer Troubles legemer av deres sykdom, eroderende eller annen skade utløser utgivelsen av amylase, som faller inn i ukarakteristisk sitt miljø. Det er et direkte forhold mellom tilstedeværelsen av et høyere enn normalt enzym i blodet og også i urinen. Innføringen av isoenzym i blodet fører umiddelbart til utseendet av "kollega" allerede i urinen. Bukspyttkjertelamylase i blod og urin er hovedtegnet, en markør for velvære eller patologi av mange organer, men hovedsakelig i bukspyttkjertelen. Enhver form, stadium av pankreatitt (kronisk, akutt) medfører en endring i aktivitet, aktiviteten av bukspyttkjertelamylase. Det skjer også at en økning i isoenzym-normen indikerer parotitt eller en sykdom i spyttkjertlene.

Følgende nivåer av normen av bukspyttkjertelenes enzymamylase anses å være normale:

 • I blodet:
  • barn opptil 2 år: 5 - 65 u / l;
  • 2 år - 70 år: 25 - 125 U / l;
  • over 70 år: 20 - 160 U / l.
 • I urinmaterialet (daglig) - fra 1 til 17 enheter / time.

Hva kan pankreasamylase snakke om i blod og urin?

Aktiv aktivitet av amylase, som ikke passer inn i normens grenser, kan være en markør for slike patologier: 

 • Alle sykdommer forbundet med bukspyttkjertelen.
 • Nyrepatologi, funksjonsfeil.
 • Beregnede sykdommer i spyttkjertlene.
 • Infarksjon (mesenterisk) tarm, ulcerative prosesser i tarmen.
 • Inflammatoriske prosesser, inkludert akutte, i peritoneum - peritonitt og andre.
 • Komplisert graviditet, kanskje - ektopisk.
 • Komplikasjoner forbundet med kirurgisk inngrep.
 • Komplikasjoner etter transplantasjon
 • Ketoacidose forbundet med diabetes; 
 • Akutt form for alkoholisme.

Det bør bemerkes at bukspyttkjertelamylase i blod og urin som hovedindikator er ganske effektiv, men informasjonen bør vurderes i sammenheng med alle de tilhørende faktorene.

Slike situasjoner og forhold kan påvirke analyseresultatet: 

 • Ta medisiner som kortikosteroider, diuretika (furosemid), hele ibuprofen-gruppen, prevensjonsmidler, narkotika; 
 • Økning i mengden homocystein, kolesterol.

Det er nødvendig å ta hensyn til og ta hensyn til at bukspyttkjertelamylase i blodet og urinen betraktes som en informativ markør med obligatorisk vurdering av parametrene til den generelle, basale amylase. Kombinasjonen av en atypisk total amylase aktivitet sammen med et redusert nivå, en liten mengde av pankreas-isoenzym tyder på at det skulle utelukke noen problemer med bukspyttkjertelen (pankreatitt). Hvis denne informasjonen er oppnådd, kan bukspyttkjertelamylasen i blodet og urinen være tegn på eggstokk-, bronkulære eller tarmsykdommer.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.