^

Helse

En konstant følelse av sult

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Hvis en person føler en konstant følelse av sult, så er det verdt å tenke på feilen i dette systemet. Men årsaken til dette avviket kan bare bestemmes av en lege.

Naturen har gitt mennesket et mangfold av fysiologisk nødvendige muligheter, noe som sikrer at han ikke glemmer å spise, sove og fjerne livets produkter fra kroppen. Følelsen av sult er en av dem. Det styres av fôringssenteret, som befinner seg i hjernebarken og er forbundet med fordøyelseskanaler gjennom endene i sentralnervesystemet. Dette senteret består av to sektorer: et "metningsområde" som befinner seg i den ventromediale delen av hypothalamusen, og et "sultested" som ligger i sidesektoren. På grunn av virkningen på disse punktene får hjernen et signal om metning eller behovet for å legge til energi i form av næringsstoffer.

trusted-source[1], [2]

Årsaker til en konstant følelse av sult

Hjernens punkter som regulerer inntaket av mat, mottar denne informasjonen fra to kilder:

 • Ved de overførte nerveender kommer signaler fra mage-tarmkanalen.
 • Informasjon blir behandlet på den kvantitative komponenten av "indikator" -stoffene som er tilstede i humant blod: forskjellige aminosyrer, glukose, nivået av fettkomponenter oppnådd ved deres spaltning.

Årsakene til den konstante følelsen av sult kan være ganske annerledes:

 • Giperreksiya. Pasienten vil hele tiden spise, mens det fysiologiske behovet for å fylle næringsstoffene kroppen ikke føler.
 • Hypertyreose. Økt produksjon av enzymet av skjoldbruskkjertelen.
 • Diabetes mellitus.
 • Sykdommer i magen: gastrit med høy surhet, sår.
 • Psykologisk avhengighet av mat.
 • Overdreven mental overexertion.
 • Krenkelse av hormonell bakgrunn.
 • Høy fysisk belastning, forårsaker store energitap.
 • Begrensning i ernæring.
 • Langvarige depressive tilstander.
 • Konstant stress.
 • Tørst.
 • Feil i menstruasjonssyklusen.
 • Feil mat.
 • Diet.

Følelsen av sult kommer til en person når magen signalerer til hjernen om mangel på energireserve i kroppen. Faktisk er dette hans reaksjon, som beskytter organer og systemer mot utmattelse. Hvorfor er det en konstant følelse av sult? Å stille dette spørsmålet kan du snakke om en psykologisk eller fysiologisk lidelse.

Normalt:

 • En impuls sendes om behovet for å fylle opp energibesparelsen,
 • kroppen ble matet,
 • passerer neste impulssignalmetning.
 • sulten går.

I tilfelle av en konstant følelse av sult, kommer det en tid når en av båndene slår av. Pasienten vil hele tiden spise og om ikke å identifisere årsaken og ikke ta tilstrekkelige tiltak - dette vil alltid føre til fedme og den medfølgende patologien.

For bedre å forstå problemet, er det nødvendig å kjenne prosessen som fører til en slik følelse. Kilden til signalet om mangel på mat er magen, langs perifere nerver impulsen blir matet til hypothalamus, som styrer nivået av glukose og andre komponenter i plasmaet. Fra dette øyeblikk utløser en mekanisme en kjedereaksjon av nevrokemiske transformasjoner som fremkaller en reaksjon i kroppen: rommende i magen, suger i magehulen. Parallelt trengs nødvendige biokjemiske transformasjoner, og forsøker å opprettholde den indre balansen i miljøet. For eksempel aktiveres fissjonsprosessen av fett, stimuleringen av glukoseproduksjonen og andre.

Etter at magen er matet, sendes et signal fra hjernen til hjernen. Prosessene som foregår i "metningsenteret" er mer kompliserte. Excitasjonen av nevronene i denne delen av legen er betegnet som indeksen for sekundærmetning.

Før du får kommandoen om at kroppen er full (glukose nivået har nådd normen), etter et måltid bør ta litt tid. Denne gradienten avhenger av hastigheten på å spise, mengden karbohydrater i mat, kroppens fysiologiske egenskaper og andre indikatorer.

Først mottar signalet om metning av hjernen fra reseptorene til nesen, øynene, munnen (jeg kan se maten, føler og føler), da - med strekk av muskelvev i magen (orgelet er fylt med mat). Det er informasjon om matfett - matforbruket kan stoppes.

Det vil si at organismen virker på en komplisert måte, og feilen i minst ett av systemene fører til destabilisering av organismen. Merkelig som det kan virke, er den overveiende liknende ubalansen eksitatorisk for "hungersnød". Ganske ofte kan du høre at en person "zaedaet sine problemer." Og dette er ikke langt fra sannheten. Dype psykologiske problemer, det endokrine systemets patologi produserer svært ofte en dominerende posisjon for produksjon av mat, og det er ganske vanskelig å kvitte seg med dette problemet.

trusted-source[3], [4]

Symptomer på en konstant følelse av sult

Folk begynner å føle sult når de første impulser begynner å stamme fra magen.

 • I en normal tilstand begynner en person å innse at han var sulten 12 timer etter å ha spist (avhengig av den enkelte komponent, kan denne figuren variere).
 • Magen komprimeres av spasmer, som varer i et halvt minutt. Deretter er det en liten pause og spasmer gjenopptas. Etter en viss periode blir bouts permanent og oppfattes mer akutt.
 • Begynner å "suge gulvet med en skjeft".
 • Det er en rommel i magen.

Følelsesmessige utbrudd kan for en stund undertrykke følelsen av sult. Det legges merke til at personer med høyt blodsukker (diabetikere) lider mer av sultens følelse.

Sannsynligvis, for sin praksis, hørte noen lege gjentatte ganger fra pasientene uttrykket: "Jeg føler meg hele tiden sulten." Men bare en utdannet er i stand til å bestemme årsaken til slike symptomer. Tross alt ser det ut til at en slik naturlig følelse for en person som sult kan bli det første signalet om en mer alvorlig sykdom, både organisk og psykologisk. Og kanskje bli en messenger med gledelige nyheter om at en kvinne i nær fremtid vil bli mor, som et symptom på graviditet.

Konstant sult i magen

Vårt teknologiske produktmarked ved mange atrophied evne til å spise, lytter til kroppen din. Den moderne mannen, spesielt de industrielle områdene, er mer tilbøyelig til følelsesmessig avhengighet av mat. Det er at vi spiser ikke fordi vi vil, men på grunn av ønsket om å ta vare på noe deilig. Det er symptomer på bulimi nervosa. Mange glemte bare hva en naturlig følelse av sult er.

Den sunne personen føler seg naturlig sult etter noen timer etter å ha spist, psykologisk avhengighet og feil i fysiologiske prosesser forverrer denne følelsen nesten umiddelbart etter å ha spist.

Patologien i sentralnervesystemet kan provosere en konstant spenning i sultens senter. Løs dette problemet med en pounce vil ikke lykkes. Korrigerende dietter, mosjon, hypnose og psykolog økter, som det viste seg, er maktesløse.

Avvik av hormonell bakgrunn. En konstant følelse av sult i magen kan provosere og fungere i det endokrine systemet. Leptiner, enzymer som er produktet av fettceller adipocytter, kan bli en katalysator for eksitering av hjernestrukturer. I en tilstand av norm, virker leptinene beroligende på deler av hypothalamus som er ansvarlig for sult. Hvis energireserver faller (kosthold, sykdom), øker leptinivået kraftig og provoserer behovet for å bite, spesielt søt mat. Slike signaler ligner påkall på mangel på mat.

Vitaminer. Disse stoffene er nødvendige for en sunn, sund kroppsfunksjon, men den kan ikke reprodusere dem. De deltar i arbeidet til alle systemer og organer uten unntak. Deres mangel i kroppen (spesielt B-vitaminene) påvirkes ikke bare av huden, strukturen av hår og negler, men gir også et sterkt ønske om å spise. Det vil si at kunstig eller naturlig avitaminose (som bor i nordlige regioner hvor en lav prosentandel av konsum av grønnsaker og frukt) fremkaller et behov for folk til å fylle næringsstofftilførselen.

Dietter, spesielt karbohydrat. Hovedmaten til den menneskelige hjerne er enkle karbohydrater. Deres mangel i kroppen fører til mangel på cerebral ernæring, noe som ikke bare kan påvirke andre funksjoner i kroppen. Hjernen begynner å sulte og kreve etterfylling av ressursene som tilbys. På bakgrunn av et karbohydrat diett, blir slankende mennesker stadig sultne og spesielt et uimotståelig ønske om å spise noe søtt.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Konstant følelse av sult under graviditet

Organismen under graviditet begynner å rekonstrueres, først å bære et barn, deretter å føde og gi det. Den hormonelle bakgrunnen endres samtidig betydelig, noe som kan være årsaken til at mange kvinner opplever en konstant følelse av sult under graviditeten. Ikke det siste stedet i denne situasjonen er opptatt av stress.

Men ikke lyst til å spise kan være et signal for fremtidens mor at det i hennes kropp var et underskudd på slike stoffer og elementer som vitaminer, magnesium, kalsium og jern. Derfor, for å fjerne denne symptomatologien, må den gravide kvinnen balansere kostholdet. Introduser i det grønnsaker og frukt, vitaminkomplekser. Minimere stressende situasjoner, mer å være ute i frisk luft. Tross alt, den konstante følelsen av sult gjør fremtidige mødre syltetøy det, som sikkert vil påvirke hennes vektøkning. Et betydelig overskudd av kroppsvekt er katastrofalt, ikke bare for den ufødte babyen, men også for henne.

trusted-source[9]

Konstant sult i et barn

Mange mødre klager over at det er svært vanskelig å mate et barn. Han nekter å spise kategorisk. Men det er en annen ekstrem, når babyen ikke har en metningsfase, vil han spise hele tiden. Årsaken til en slik avvik kan være en feil i funksjonen av mage-tarmkanalen, en forstyrrelse i arbeidet med metabolske prosesser. Den skjøre organismen til babyen stimulerer raskt utviklingen av forstørret mage. Nå trenger babyen mer og mer mat å spise. Derfor, hvis foreldre opplever en konstant følelse av sult hos et barn, er det verdt å alarm, kontakt en spesialist umiddelbart for råd.

Bare etter å ha forstått årsaken til dysfunksjon kan du utpeke en effektiv diett og behandling. Men hvordan kan foreldre hjelpe barnet deres?

 • Barnet må mates tre til fire ganger om dagen, og tar snacks i mellom. Dette er nok for den normale utviklingen og veksten av en ung organisme.
 • Å interessere barnet med aktive spill. Samtidig i synlig synlighet bør det ikke være mat, spesielt søtsaker og muffins.
 • Hvis barnet likevel spør om å spise og mellom fôring, skal boller og kaker erstattes med grønnsaker og frukt.
 • Mengden mat på babyens tallerken skal være mindre enn den for en voksen.

Fra barndommen er det nødvendig å innusere barn en sunn holdning til mat, og forklarer at spising ikke er livets mål, men et middel til aktivt å leve en interessant dag. Hvis moren selv sitter tungt på kosthold, klager over overflødig vekt, så har babyen økt interesse for produkter. Først og fremst må foreldrene selv endre, ha revidert deres holdning til festet, oversette aksentene i deres liv fra kulten av mat til interessene til en annen plan.

Men hvis barnet har en konstant følelse av sult allerede tilstede, er det verdt å spørre om hjelp fra en barnevernist og en psykolog. En ernæringsekspert vil utarbeide et balansert, balansert kosthold, og en barnesykolog vil bidra til å fjerne psykologiske holdninger til barnets konstante behov for mat.

trusted-source[10]

Kvalme og konstant følelse av sult

Det er ikke uvanlig når en person klager ikke bare om et konstant ønske om å spise. Kvalme og konstant følelse av sult kan være symptomer på et ganske bredt spekter av sykdommer. En slik er hypoglykemi. Denne patologien er preget av et lavt nivå av glukose i blodplasmaet, og kroppen søker å fylle denne mangelen med mat, spesielt søtt mat. Etter at diagnosen er etablert og alvorlighetsgraden av kurset, er legen klar til å foreskrive den nødvendige behandlingen.

Men dette tegnet ledsages ikke bare av flere patologiske abnormiteter. Denne symptomatologien kan være en budbringer av fødsel av et nytt liv - graviditet. Derfor ikke forsink diagnosen, du må kontakte en spesialist som vil bidra til å bestemme diagnosen.

Vedvarende sult etter å ha spist

Det er ikke uvanlig for en person å føle en konstant sult etter å ha spist. Årsakene til dette paradokset kan være flere.

 • På grunn av noen fysiologiske og psykologiske årsaker droppet nivået av glukose i blodet. En langvarig ubalanse mellom insulin og glukose kan utløse utviklingen av diabetes, mens pasienten opplever en konstant følelse av sult. Kupirovanie hans mat, fører gradvis til overvekt og fedme, forgjengerne til diabetes.
 • En dramatisk endring i kostholdet (helsesult, korrigerende dietter, radikal endring av bosted). For en stund er perestroika i det menneskelige fordøyelsessystemet på vei, tilpasset nye næringsforhold.
 • Vesentlig begrensning på antall og frekvens av matinntaket. Magen mister sine produkter og bare stadig "ønsker å spise", spesielt etter å ha spist. Det vil si, han er klar til å omarbeide, men han er ikke gitt. Derfor ikke last kroppen din med en daglig mengde mat på en gang, det vil være mye mer nyttig å spre den inn i tre eller fire tilnærminger.
 • Stress. Å være i en negativt opphisset tilstand, krever kroppen oppmuntring ("lykkehormonet"), som ofte koker ned til å spise deilig ("stress anfall"). Denne trenden fremkaller et sterkt stress-mat forhold, så i en slik situasjon opplever en person en konstant følelse av sult etter å ha spist. Det er nødvendig å unngå slike situasjoner. I alvorlige tilfeller kan bare en psykolog hjelpe til med å bryte dette forholdet.
 • Overdreven psykisk stress utfordrer også en sult, selv om personen spiste bare nylig. Ofte skjer det at ansatte i mentalt arbeid ikke overholder noen regime, og ikke en gang blir lunsj erstattet av snacks (det er søtsaker, nøtter, kaker og så videre). Med denne rutinen begynner arbeideren å bli sulten etter en kvart time etter å ha spist. En utgang fra den opprettede situasjonen bør være overgangen til en balansert, tre eller fire måltider om dagen i små porsjoner. I rollen som snacks, er det bedre å bruke tørket frukt.
 • En konstant følelse av sult etter et måltid kan provosere hyppige dietter. Organismen, plassert i rammen av matmangel, søker å erstatte den selv fra den minste mengden mat, mens den stadig ikke stopper for å be om etterfylling av forsyninger, og gir disse forespørslene et konstant ønske om å spise. Du må være mer forsiktig med kroppen din. Det er bedre å vane deg selv med et normalt balansert kosthold, så å skade med forringende dietter.
 • En slik symptomatologi kan oppstå selv om det er mangel i kroppen av bestemte stoffer, vitaminer eller sporstoffer. For eksempel, hvis du stadig trekker på salt - dette er ikke bare et tegn på graviditet, men også et signal om at kroppen er mangelfull i magnesium. Veien er å justere kostholdet ditt ved å legge inn (i dette tilfellet) bønner, nøtter, havfisk og så videre. Trekker "for søtt" - godteri er bedre å erstatte rosiner, tørket frukt. Sett inn i kostholdet med fjærfe kjøtt, frukt, kål. Dette vil fylle mangelen på svovel, krom og fosfor i kroppen.
 • Kan provosere en konstant følelse av sult og premenstruelt syndrom. Noen dager før hans fornærmelse har mange kvinner et uimotståelig ønske om å spise noe hele tiden. Årsaken er fravær av østrogen i kroppen. For å rette opp denne situasjonen, bør man i pre-menstruasjonsperioden begrense forbruket av muffins og søtsaker, og øke inntaket av grønnsaker og frukt. Det er nødvendig å drikke rikelig med vann i denne perioden.

Konstant følelse av sult med gastritt

Den økte surheten i magesekresjoner kan være årsaken til at det oppstår en konstant følelse av sult i gastritt (hyperacid gastritt). Slike pasienter er godt klar over følelsen av sugesmerter "i magesekken", som kan drukne selv ved "å ha frosset en orm" (selv etter å ha spist litt). Denne situasjonen kan også indikere andre sykdommer i mage-tarmkanalen - ulcerøse manifestasjoner på slimhinnen i duodenum og mage. Derfor, før du går videre til behandling av gastritt, er det nødvendig å avklare diagnosen.

For å stoppe ønsket om å spise noe, er det nødvendig å introdusere et sparsomt kosthold, som foreskrives og kontrolleres av den behandlende legen. Dermed blir den daglige normen for forbruk av næringsstoffer gjennomført på fem til seks mottakelser av ernæring. Kostholdet omfatter ikke stekt, krydret, røkt og salt mat, samt te og kaffe.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Hvem skal kontakte?

Hva å gjøre med en konstant følelse av sult?

Ledig gjerne ønsket om å kaste noe velsmakende inn i munnen hans? Vekt slår alle poster? Naturligvis oppstår spørsmålet: "Hva skal jeg gjøre med en konstant følelse av sult?"

Først og fremst må du kontakte din lokale lege som, etter å ha vurdert situasjonen, vil omdirigere pasienten til en spesialist med en smalere profil. Hvis problemet ikke er startet, anbefaler næringsdrivende å justere maten:

 • Innfør mer fiber.
 • "Drikk" sult med mineral eller vanlig rent vann.
 • Også i dette tilfellet er størrelsen og fargen på parabolen som pasienten spiser viktig: den skal være liten for å passe litt mat og en lys farge (unngår gul og rød farge - det stimulerer appetitten).
 • Tyg mat sakte og forsiktig. Et rolig måltid vil gi magen tid til å "signalere" til hjernen at den er full og "ikke vil spise lenger". Ellers er magen allerede full, signalet av matfett er ennå ikke kommet, og personen fortsetter å kramme allerede overflødig mat.
 • Ta maten helst på et sted som er tilpasset dette. Ikke spis med å lese aviser eller se på TV.
 • Kosthold - ikke en anledning til å begrense kroppen i kostholdet.
 • Ikke sitte ved middagsbordet etter å ha spist, slik at det ikke er fristelser til å prøve noe annet.
 • Mottak av mat stående, provoserer også ønsket om å spise mer.
 • Det er nødvendig å redusere forbruket av matvarer som brenner appetitten
 • Det siste måltidet skal finne sted senest to timer før sengetid.
 • Arbeid, fjern eventuelle produkter fra det forutse rommet, slik at det ikke er fristelser.
 • Eventuell interessant aktivitet distraherer hjernen fra å spise, slik at du kan glemme det enda en stund. Men glem at mottak av mat ikke er verdt det. Intervaller mellom gluttons bør opprettholdes innen tre til fire timer.

Hvis årsaken til den konstante følelsen av sult ligger i den psykologiske avhengigheten eller sykdommene i denne retningen, er det i dette tilfellet en høring av en psykolog og en nevrolog, som vil utgjøre tiltak som effektivt vil hjelpe problemet.

Du kan trenge en undersøkelse av en endokrinolog eller gastroenterolog, fordi årsakene til det aktuelle problemet kan ligge i sviktet i hormonell bakgrunn, skjoldbrusk sykdom eller sykdommer i mage-tarmkanalen. For å eliminere problemet er det nødvendig å stoppe årsaken til at det provoserer - å gjennomgå en fullstendig behandling av den underliggende sykdommen.

Som det fremgår av artikkelen, er årsakene til denne tilstanden ganske forskjellige, og for å eliminere dette ubehagelige symptomet er det nødvendig å identifisere årsaken. Gjør dette, uten å skade pasientens helse, kun en spesialist kan. Og hvis ved første øyekast den konstante følelsen av sult synes å være et problem ubetydelig, så er dette langt fra saken. Ikke engasjere seg i selvmedisinering, utnytte alle typer dietter, det er disse handlingene som kan ytterligere styrke sykdommen. Deretter vil mye mer måtte bruke energi og ressurser for å bringe kroppen til normal.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.