^

Helse

Krakkanalyse for protozoer

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Deteksjon og differensiering av protozoer i analysen av avføring (forskjellen mellom patogene former fra ikke-patogene) er en ganske vanskelig oppgave. De fleste encellede organismer i avføring finnes i to former: vegetative (trophozoite stadium) - aktiv, mobil, liv aktivitet, lett mottakelig skadelige virkninger (spesielt kjøling) og således hurtig å dø etter isolering fra tarmen, og som motstandsdyktig mot ytre påvirkninger cyster ( oocyster). I de dekorerte avføring er protozoer vanligvis bare funnet i den innsnevrede tilstanden; for påvisning av vegetative former er det nødvendig å undersøke avføring fortsatt i varm tilstand. Dette skyldes det faktum at i de avkjølte avføring de vegetative former av protozoer raskt dør og de døde raskt undergraver virkningen av proteolytiske enzymer, noe som fører til at de mister deres karakteristiske trekk ved deres struktur. I tillegg, under kjøling, reduseres mobiliteten til protozoer, og forsvinner deretter - en viktig hjelpefaktor i deres differensiering.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Hvem skal kontakte?

Typer av parasitter i avføring

Grunnleggende typer parasitter og optimale metoder for deteksjon

Type parasitt

Ofte berørte organer

Diagnostisk metode

Leishmania Donovani

Milt, lever, lymfeknuter

Påvisning av parasitter i punctata av milt, lever, beinmarg, berørt hud, påvisning av bestemte AT i blodet

Trypanosoma rhodesiense og T. Gambiense

Lymfeknuter og hjerne

Påvisning av parasitter i berørt hud, lymfeknuter, brennevin

Echinococcus granulosus eller Echinococcus multilocularis

Lever, lungene, hjernen

Påvisning av spesifikk AT i blodet

Schistosoma hematobium, S. Mansoni, S. Japonicum og др.

Urinvei, lever, portalvein

Påvisning av egg av parasitter i urin, avføring, biopsi i rektum, levervev eller spesifikt AT i blodet

Fasciola hepatica

Leveren

Påvisning av egg av parasitter i avføring eller bestemte AT i blodet

Clonorohis kinesisk Campulidae felineus, Campulidae viverrini

Gallesystemet

Påvisning av egg av parasitter i avføring eller galle

Trichostrongylus capricola, T. Vitrinus

Tynntarm

Påvisning av parasitt egg i avføring

Echinostoma ilocanum

Tynntarm

Påvisning av parasitt egg i avføring

Angiostrongylus costaricensis

Tynn og tyktarm

Påvisning av egg

I tarmbiopsien

Dipylidum caninum

Tynn og tyktarm

Påvisning av egg eller parasitt som svelger i avføring

I avføring kan du identifisere 20 arter av protozoer (8 patogene og betinget patogene og 12 commensals). De enkleste tarmene lever i den lille eller tyktarmen i scenen av trofozoitt og / eller cyste. De tilhører en av 4 grupper: amoebas, flagella, ciliated og coccidia.

Dysenteri amoeba i avføring

Entamoeba histolytica (dysentery amoeba) forårsaker amoebiasis hos en person. Det er lokalisert i tykktarmen, det frigjøres i form av trofositt (med flytende avføring) og / eller cyster (i en dekorerte avføring). På grunn av det faktum at de fleste av amøber (Escherichia, Hartmann Butschli) er ikke sykdomsfremkallende for mennesker bør være svært forsiktig i å vurdere resultatene av studien av avføring. Bare påvisning av trophozoites-hematophagous (stofform E. Histolytica forma magna ) kan tjene som en pålitelig indikasjon på nærvær i en pasient amøbedysenteri og / eller amøbisk ulcerøs kolitt. Tilstedeværelsen av erytrocyter i protoplasma er en svært viktig diagnostisk funksjon, siden de ikke-patogene former for amoebas aldri inneholder dem. Påvisning i alle andre tilfeller E. histolytica- lignende former for trofozoitter som ikke inneholder røde blodlegemer, er ikke grunnlag for diagnosen amoebiasis som en sykdom. Tilsvar evaluert, og resultatene for påvisning av cyster bare E. histolytica (luminal form), som kan bli funnet hos personer som gjenoppretter fra akutt amebiasis, hos pasienter med kronisk amoebiasis og i bærere.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Giardia i avføring

Lamblia intestinalis (lamblia) tilhører klassen flagella. Lamblias er parasittiske i tynntarmen, hovedsakelig i tolvfingertarmen, så vel som i galleblæren. Eksistensen av trofozoitter (vegetativ form av lamblia) krever et flytende medium, derfor, når du går inn i tykktarmen, er lambliaene encysted, og bare cyster er funnet i avføringen. Bare med kraftig diaré eller etter avføringsvirkningene i avføring kan du finne vegetative former.

Balantidia i avføring

Balantidium coli er den eneste ciliated infusoria som parasitterer tykktarmen og forårsaker sykdommer av varierende alvorlighetsgrad - fra mild kolitt til alvorlige ulcerative lesjoner. Kausjonsmiddelet er funnet i avføring i form av trofozoitter eller cyster. Kanskje vognen i friske mennesker.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Cryptosporidia i avføring

Representanter for slekten Cryptosporidium anses nå å være de viktigste patogenene i diaré. Cryptosporidia (fra den greske "skjulte tvist") - forplikte parasitter som smitter mikrovilli av slimhinnene i mage-tarmkanalen og luftveiene til mennesker og dyr. GI infeksjoner forårsaket av kryptosporidia er registrert i alle land i verden. En slik bred fordeling av kryptosporidiose er forbundet med et stort antall naturlige reservoarer av infeksjon, en lav infeksjonsdose og høy resistens av patogenet til desinfeksjonsmidler og antiparasitiske legemidler.

Blant kryptosporidiene er Cryptosporidium parvum og Cryptosporidium felis potensielt patogene for mennesker (identifisert hos HIV-infiserte personer). Den mest typiske lokaliseringen av infeksjon hos mennesker er de distale delene av tynntarmen. Hos pasienter med alvorlig immundefekt kan hele tarmkanalen infiseres - fra oropharynx til rektal mucosa.

Diagnose av kryptosporidiose i de fleste tilfeller, basert på påvisning av Cryptosporidium oocyster i feces og / eller (mindre ofte) en biopsi av tynntarm mucosa i vandig diaré-syndrom. Bruk mikroskopi av preparerte preparater farget av Gram. I de fleste tilfeller tillater denne fargemetoden ikke å avsløre oocystene, på grunn av deres svake evne til å beholde fargestoffet og manglende evne til å skille dem fra gjærlignende sopp. Påfør derfor fargen på syrefasthet. Med denne metode for flekker Cryptosporidium oocyster er farget rød eller rosa farge og tydelig synlig på det blå-fiolett bakgrunn, som er farget andre mikroorganismer og tarminnhold.

Ved akutt kryptosporidiose er antall oocytter i avføringen stor, noe som gjør det enkelt å oppdage dem med mikroskopi av farget preparater. Imidlertid, i kronisk kryptosporidiosis med et lys kurs, når mengden av oocytter i avføringen er liten, for å øke sannsynligheten for deteksjonen er det nødvendig å benytte anrikningsteknikker. I de senere år har serologiske metoder ofte blitt brukt til å diagnostisere kryptosporidiose.

Biliær kryptosporidiose kan manifestere kolecystitt, hepatitt signifikant mindre (med økende konsentrasjoner av bilirubin av ASAT, ALAT, alkalisk fosfatase i blodet) og skleroserende kolangitt. For diagnostisering av cryptosporidiosis undersøke galle leverbiopsier og galle, hvor det er mulig å påvise Cryptosporidium i ulike stadier av utviklingen.

For å kontrollere effektiviteten av behandlingen av protozoale tarmlessioner, undersøkes avføringen avhengig av den oppdagede sykdommen: i amebiasis, balantidiasis - umiddelbart etter behandling med giardiasis - etter 1 uke. Etter behandling av invasjoner av galdeveier, kan kontroll av effekt utføres både i studien av avføring og galle.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Skraping fra perianal fold til enterobiasis

Skraping fra perianal fold til enterobiosis er en målrettet studie for påvisning av pinworm egg ( Enterobius vermicularis ). På grunn av det faktum at modne kvinner pinworms crawl å legge sine egg i foldene rundt anus, pinworms egg i avføringen er sjeldne, de er lettere å finne i avskraping fra foldene rundt anus eller i rektal slim.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.