^

Helse

Magnesium i blodet

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Magnesium er det fjerde mest elementet i menneskekroppen etter kalium, natrium, kalsium og det nest rikeste elementet i cellen etter kalium. Menneskekroppen inneholder ca 25 g magnesium, 60% av det er en del av beinvevet, og det meste av resten av bestanden er i celler. Bare 1% av det totale magnesium er inneholdt i det ekstracellulære væsken. Ca. 75% av serumets magnesium er i ionisert form, 22% er assosiert med albumin og 3% - med globuliner. Magnesium spiller en viktig rolle i funksjonen av det neuromuskulære apparatet. Det største innholdet av magnesium i myokardiet. Fysiologisk, magnesium er en kalsiumantagonist, dens mangel i serum er ledsaget av en økning i kalsiuminnholdet. Jo høyere metabolsk aktivitet av cellen, jo mer magnesium inneholder den. Konsentrasjonen av ionisert magnesium i cellen holdes på et konstant nivå, selv med store svingninger i det ekstracellulære fluidum.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Konsentrasjonen av magnesium i blodserumet

Alder

Konsentrasjon av magnesium i blodserum

Meq / liter

Mmol / l

Newborn

1,0-1,8

0,5-0,9

5 måneder - 6 år

1,32-1,88

0,71-0,95

6-12 år gammel

1,38-1,74

0,69-0,87

12-20 år gammel

1,35-1,77

0,67-0,89

Voksne

01.03 til 02.01

0,65-1,05

Magnesium er en kofaktor av en rekke enzymatiske reaksjoner, det virker som en fysiologisk vekstregulator, som støtter et lager av purin- og pyrimidinbaser. Magnesium er nødvendig i alle stadier av proteinsyntese.

Hovedregulatoren for å opprettholde konsentrasjonen av magnesium i blodserumet er nyrene. I en sunn person er den daglige magnesiumutskillelsen ca. 100 mg. Med uttømming av magnesium reduseres eller elimineres utskillelsen helt. Overskudd av magnesium fjernes raskt av nyrene. Magnesium passerer gjennom den glomerulære membranen, 80% av den blir reabsorbert i de proximale rørene i det stigende segmentet av Henle-løkken. Store doser PTH bidrar til en reduksjon i utskillelsen av magnesium i urinen (glukagon og kalsitonin har samme effekt). D-vitamin og dets metabolitter øker absorpsjonen av magnesium i tynntarmen, men i mindre grad enn kalsium.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.