^

Helse

Syr fosfatase i blodet

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Syr fosfatase i blodet bør ikke overstige 5-6,5 IE / l, og ideelt sett bør det ikke være i blodet i det hele tatt.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Hvorfor er sur fosfatase evaluert i blodet?

I utgangspunktet er en analyse for sur fosfatase foreskrevet for å bekrefte andre studier av prostatakreft. Syr fosfatase i blodet, som overskrider normens grenser, er et tegn på metastase i beinvevet i onkoferoider av forskjellige etiologier. I tillegg, den sure fosfatase i blodet, og viser en urimelig stor aktivitet, kan signalisere potensielle problemer med blod, tromboembolisme, osteitis defor (Pagets sykdom), hemolytiske patologier. Under alle omstendigheter utføres tolkningen av resultatene av studien på dette enzymet under hensyntagen til annen analytisk informasjon, derfor er det ikke nødvendig å tolke indikatorene på skjemaet alene, uten hjelp av en spesialist, en lege.

Hva er sur fosfatase?

Generelt fosfataser - en spesiell type enzymer, som betraktes som "vann" - hydrolaser. Disse stoffene finnes ikke bare i menneskekroppen, men også i vev, i organene til nesten alle dyr, og til og med i alle slags planter. Fosfatase er aktivt involvert i normal metabolisme av alle typer karbohydrater, i stoffskiftet av celler, i henhold til den nyeste informasjonen, påvirker fosfatase også dannelsen og vedlikeholdet av normalt benvev. Enhver endring i fosfatasernes aktivitet i blodplasmaet indikerer en eller annen patologi. Hittil har to underarter av fosfataser - alkaliske, som er ansvarlig for beinsystemet og leverfunksjonen, og syrefosfatase, blitt godt studert.

Alkalisk enzym virker aktivt i tynntarm, lever, bein, i små mengder det finnes i leukocytter. I tillegg til alkalisk, er sur fosfatase nesten universelt funnet i naturen. I menneskekroppen virker det aktivt hovedsakelig for det sterkere kjønnet, siden det i store mengder finnes i ejakulatet (sperma), så vel som i vevet i prostata. Det er vitenskapelige studier som snakker om et direkte forhold mellom syntesen av denne fosfatasen og tilstanden til hormonet. Så, hvis androgener går ned, reduseres aktiviteten av fosfatase samtidig. Slike tegn tillater tid til å gjenkjenne oncoprocess i prostata (prostata), kryptorchidisme i de tidlige stadier.

Syr fosfatase i blodet er hoved- og hovedmarkøren til den onkologiske prosessen i prostata. Indikatoren for aktivitet som overskrider normen forekommer vanligvis i kreft uten samtidig metastaser i en fjerdedel av alle de som lider av denne sykdommen. I 90% av pasientene som har metastaser, viser analysen et betydelig overskudd av normgrænsene. Som en enkelt studie kan sur fosfatase i blodet kun være nyttig i første fase av undersøkelsen, det er mer produktivt å gjennomføre testene periodisk for å se dynamikken i enzymaktiviteten og for å avklare, justere terapeutiske formål.

En viktig rolle sur fosfatase i blodet spiller i et helt annet område, langt fra medisin - i rettsmedisinsk undersøkelse. Siden enzymet er spesielt aktivt i sæd, bruker rettsmedisinsk undersøkelse den aktuelle analysen for å identifisere alle typer flekker, swabs og fysisk bevis

Syr fosfatase i blodet: kvinnelige og mannlige organismer

I det sterkere kjønnet produseres sur fosfatase i store mengder i prostata. I en kropp som er så viktig for menn, er fosfataseaktiviteten hundre ganger høyere enn i andre, mindre komfortable for denne enzymsonen. I mye mindre mengder er stoffet inneholdt i leveren. Syr fosfatase kan også produsere utslitte blodplater, som begynte å bryte ned.

Representanter for den vakre halvdelen av menneskelige arter i produksjonen av enzymet - syre fosfatase, involverer røde blodlegemer - røde blodlegemer, også blodplater og lever.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.