Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Hypertensjon kan utvikles ved innånding av forurenset luft

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 11.04.2020

Innånding av forurenset luft av en gravid kvinne kan føre til at hun i fremtiden vil ha høyt blodtrykk. Ifølge forskerne eksisterer denne faren i løpet av tredje trimester av svangerskapet. Deres argumenter og forslag ble nylig publisert av spesialister som tilhører den amerikanske kardiologiske foreningen.

Hovedkomposisjonen av forurenset luft representeres av fint dispergerte småpartikler med en diameter på mindre enn 2,5 mikrometer. Slike partikler er tilstede i eksosgassene til biler, og danner også under forbrenning av oljeprodukter, kull og biobrensel. Tidligere har forskere allerede bevist at den fint dispergerte blandingen trer inn i sirkulasjonssystemet, og forårsaker dermed forskjellige forstyrrelser i menneskekroppen. For eksempel øker langvarig innånding av tungt forurenset luft, ifølge eksperter, risikoen for å utvikle hypertensjon hos både voksne og barn. I tillegg er dårlig økologi som helhet den faktoren som opptar førsteplassen blant årsakene til utviklingen av mange sykdommer og for tidlig død. Etter en fersk undersøkelse, forskere fortalte ennå, og at barnet mens i livmoren, er også i faresonen: inhalering av fremtiden mor til forurenset luft øker risikoen for høyt blodtrykk i et barn - i fremtiden.

Studien ble utført med deltagelse av nesten 1300 mødre og deres barn. Forskere overvåket konstant blodtrykksindikatorer hos barn, fra 3 år og opp til 9 år. Systolisk blodtrykk ble ansett som forhøyet dersom de var blant de 10% av de høyest registrerte tallene i en individuel aldersgruppe. Under analysen viste spesialister oppmerksomhet mot andre faktorer som teoretisk kunne påvirke blodtrykksindeksene, for eksempel kroppsvekten til et barn og morens vaner. Det ble funnet at i de barna som under graviditet var kvinner under høye luftforurensninger, mer enn 60% mer sannsynlig hadde blodtrykksproblemer, i motsetning til de som bodde i økologisk rene regioner. Samtidig var denne effekten ikke avhengig av vekten av barnets kropp. Også forskere oppdaget at utviklingen av hypertensjon kun påvirkes ved innånding av skitten luft under graviditet, men ikke på planleggingsstadiet.

Eksperter oppmerksom på at mottatt informasjon er en annen bekreftelse på kvaliteten av innåndingsluften. Et stort antall partikler i atmosfæren øker risikoen for mange patologier. Videre er partiklene i stand til å overvinne plementbeskyttelse og har en negativ innvirkning på utviklingen av babyen. Interessant var begrensningskonsentrasjonen registrert under forsøket 11,8 μg per kubikkmeter: Denne figuren er enda litt lavere enn den nasjonale standard EPA (standardgrense konsentrasjonen er 12 μg) antyder.

Informasjon er tilgjengelig på sidene til American Heart Association.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]


ILive-portalen gir ikke medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.
Informasjonen som er publisert på portalen, er kun til referanse og bør ikke brukes uten å konsultere en spesialist.
Les omhyggelig regler og retningslinjer av nettstedet. Du kan også kontakte oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheter reservert.