^
A
A
A

Industriell bakst kan være farlig

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

14 August 2019, 09:00

Baking fra butikker kan øke risikoen for å utvikle diabetes - og dette skyldes ikke sukker, men av en annen lite kjent komponent i sammensetningen. Vi snakker om propionat - et stoff som forhindrer utseendet av mugg i matvarer. Studier har vist at propionat "griper inn" under metabolske prosesser og senker cellulær insulinfølsomhet.

Studien ble utført av Harvard og Haim Sheba Medical Center.

Hva er propionat? Dette er et salt eller ester av propionsyre, som legges i deigen eller osten og i alle produkter for å forhindre dannelse av mugg.

Generelt regnes propionat som et ikke-farlig stoff. Det blir normalt til og med utskilt av humane tarmbakterier, da det hjelper til med å bearbeide plantefiber. Men hvor nyttige er propionater hvis de ble overført til kroppen kunstig?

Forskere begynte sin forskning med å tilby dette stoffet til gnagere. Etter bruk av propionat i normale kostholdsmengder hos dyr, økte blodet hormonet glukagon, som stimulerer frigjøring av glukose i blodet i leveren, samt hormonet noradrenalin, som kontrollerer blodtrykket, øker sukkernivået og regulerer protein, en direkte deltaker i metabolismen av fettsyrer. Som et resultat steg sukkernivået i blodet fra gnagere kraftig, og etter 5 måneder ble dyrene mye stødige og fikk til og med en tendens til å utvikle diabetes type II .

Deretter fortsatte forskerne eksperimentet med mennesker, og inviterte frivillige - 14 personer uten helseavvik, med normal vekt og normalt blodsukker. Frivillige ble betinget inndelt i to grupper: den første gruppen måtte spise omtrent 1 g propionat med mat (dette er omtrent det beløpet som en gjennomsnittlig person spiser med industrimat), og den andre gruppen fikk tilbud om "ren" mat. 4 timer etter å ha spist, ble det tatt blodprøver fra forsøkspersoner.

Etter en uke med forsøket ble gruppene reversert og igjen observert endringer i blodprøver.

Generelt var resultatene av studien omtrent de samme som når jeg testet gnagere. Blodsukkernivået økte under påvirkning av propionat, men stabiliserte seg mye saktere. I tillegg påvirket tilsetningsstoffet det økte insulininnholdet, noe som indikerte en forverring i absorpsjonen av sukker fra vev.

I tillegg til eksperimentet undersøkte eksperter medisinske poster fra mer enn 150 pasienter som deltok i et annet prosjekt om vekttap. Det ble funnet at hos de som hadde redusert insulinfølsomhet, var innholdet av propionat i blodet høyere.

Det er mulig at teststoffet faktisk øker risikoen for å utvikle diabetes type II, og det er bedre å nekte produkter med innhold. Men det skal bemerkes at vi foreløpig snakker om foreløpige resultater, og andre eksperimenter på dette spørsmålet ligger foran oss. Derfor er det for tidlig å trekke endelige konklusjoner.

Kilde - stm.sciencemag.org/content/11/489/eaav0120

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.