Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Protein kosttilskudd er nyttige eller farlige?

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 30.05.2018

Et stort antall mennesker over hele verden kjøper regelmessig proteintilskudd og proteinpulver. Idrettsutøvere som går på treningssentre, bruker slike kosttilskudd for å øke muskelvolumet, kvinner tar dem for vekttap, og mange mennesker spiser bare protein, vurderer det sunt. Er dette virkelig så? Et lignende spørsmål ble først uttalt etter en ung australsk idrettsutøver Megan Heffords død: hun fulgte seg med høy proteinernæring og tok protein i flere år. Det viste seg at kvinnen var syk med en patologi, som er svært vanskelig å diagnostisere i dag: det er en genetisk sykdom forbundet med et brudd på assimilering av protein. Hyppigheten av deteksjon av en slik sykdom er ett tilfelle med 8,5 tusen mennesker. Legene sier at kvaliteten og sikkerheten til proteintilskudd nesten ikke er kontrollert - som for eksempel ved fremstilling av medisiner. Derfor kan vi ikke trygt snakke om fordelene med dette produktet. Samtidig tror nærings professor Wayne Campbell at den viktigste lavkvalitetsdelen ikke kan være selve proteinet, men andre hjelpestoffer. I 2010 testet en av de vitenskapelige gruppene 15 proteintilskudd. Som et resultat fant de høye konsentrasjoner av kvikksølv, kadmium, bly og arsen. Tre kosttilskudd fra de presenterte legemidlene ga ikke overhodet den amerikanske sanitære standardoverensstemmelsestesten. Disse tilsetningsstoffene var imidlertid tilgjengelige for salg i fri tilgang. Dessuten inneholdt de fleste protein-cocktailer en annen mengde protein enn det som ble oppgitt på etiketten. Som ekspert-nephrologist Dr. Andrzej Rastogi forklarer, er 50-60 gram protein per dag optimal for en sunn person. Samlet sett er slik mengde protein inneholdt, for eksempel i 180-200 g kyllingfilet. Hvis en person misbruker et protein, er nyrene under stor belastning samtidig - ofte slutter alt med utvikling av nyresvikt. Personer med diabetes, pyelonefrit og eldre mennesker og barn er spesielt utsatt. Dessverre er massekonsumet av proteinrystelser av tenåringer (for det meste gutter) til sportslige formål stadig mer vanlig. Dette problemet er ganske smertefullt og motstridende: mange eksperter er tilbøyelige til å tro at risiko - selv for idrett - ikke er helt begrunnet. "Vi forklarer ofte for foreldre at kvaliteten og sammensetningen av proteintilskudd ikke er kontrollert, og overskudd av proteiner skader nyrene. Barnet er fullt i stand til å motta den nødvendige mengden protein med mat. Selvfølgelig kan vi ikke si at vi behandler proteincocktails som et forferdelig fenomen - nei. Men vi kan ikke gi dem råd til bruk, sier legen. Leger anbefaler: før du tar en beslutning om bruk av proteinpulver, ta tester og gå til eksamen, konsulter en terapeut og en ernæringsfysiolog. Slike undersøkelser er ønskelige å bli holdt regelmessig, dersom du fortsatt bestemmer deg for å ta slike kosttilskudd.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]


ILive-portalen gir ikke medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.
Informasjonen som er publisert på portalen, er kun til referanse og bør ikke brukes uten å konsultere en spesialist.
Les omhyggelig regler og retningslinjer av nettstedet. Du kan også kontakte oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheter reservert.