^
A
A
A

Sårløs sårheling er mulig

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 16.04.2020
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

24 February 2020, 09:33

Forskere som representerer Helmholtz München-senteret begynner å utvikle en ny metode for arrløs sårheling.

Tidligere mente forskere at sannsynligheten for restaurering av hudlesjoner uten arrdannelse er for liten, siden det krever ganske sofistikerte teknikker som fungerer på cellenivå. Til dags dato har leger ombestemt seg og tror at moderne teknologi er ganske kapabel til å takle dette revolusjonerende problemet.

Den europeiske organisasjonen ERC planlegger de kommende årene å investere rundt to millioner euro i prosjektekspedisjonen ScarLessWorld, som starter med professor Yuval Rinkevich i spissen. ”Til enhver tid har mennesker forsøkt å innse muligheten for regenerering av vev og organer. Og det er litt rart at denne industrien for tiden studeres i utilstrekkelig skala, sier professor Rinkevich, som leder forskerteamet for cellulær behandling av kroniske lungepatologier.

Ansatte ved Institute of Lung Biology, ledet av en professor, har nylig gjort seg kjent med et nytt funn. Så eksperter fant at fibroblaster - bindevevsstrukturer involvert i sårheling - ikke er et homogent stoff, men minst fire typer celler, som hver på sin måte påvirker dannelsen av arr.

”For eksempel med skade på embryoets hud skjer regenerering sporløst. Men en voksen har alltid arr etter legning, sier professoren.

Ytterligere eksperimenter førte til at forskere oppdaget heterogeniteten til hudfibroblaster. Antallet regenererende celler synker med årene, og antallet arrdannende strukturer, tvert imot, vokser. Når du transplanterer embryonale fibroblaster i skadet vev av en voksen gnager, oppstår arrdannelse nesten umerkelig, arr dannes ikke. Basert på denne oppdagelsen tenkte forskere å utvikle en metode for arrløs vevsreparasjon, for senere implementering i klinisk praksis.

Ekspedisjonsarbeidet som forskerne kunngjør, innebærer å lage en fullstendig liste over hudfibroblaster, bestemme deres betydning i regenereringsmekanismen, identifisere genene som er ansvarlige for sårheling og arrdannelse, samt en klinisk studie med videre praktisk introduksjon av ny teknologi.

- For øyeblikket er måter å forhindre dannelse av grove arr - spesielt etter forbrenninger - svært begrensede. Hvis oppdagelsen er vellykket, kan den brukes til å behandle ikke bare sår og brannskader, men også lungefibrose, der det også oppstår arrdannelse, sier eksperter.

Informasjon gis på NCBIs ressursside.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.