^
A
A
A

Spesiell mat oppfunnet for eldre

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

22 July 2019, 09:00

Ansatte ved det litauiske teknologiske universitetet i Kaunas har utviklet et spesielt kosthold for eldre med nedsatt svelgefunksjon assosiert med en tilstand etter hjerneslag, svulster, cicatricial endring i spiserøret, etc. En ny type mat er designet for å forbedre velvære for eldre pasienter.

Gamle mennesker som lider av dysfagi - et brudd på svelgefunksjonen - har nesten alltid mangel på visse stoffer i kroppen. De fleste av de eldre har mangel på protein, vitaminer i B-gruppen og askorbinsyre, så vel som mange mineraler (som selen og sink) og umettede fettsyrer. Et dårlig og fratatt kosthold på bakgrunn av utilstrekkelig kroppsvekt fører til at pasientenes helse sakte forverres, fysiske og mentale evner forverres, synet lider, smakoppfatningen endres og risikoen for et dødelig utfall øker. Hva skal jeg gjøre hvis produkter som er rike på essensielle næringsstoffer og samtidig lett for gamle mennesker å spise nesten ikke er å finne? Det nye arbeidet til spesialister fra Litauen har gitt mange eldre håp.

De oppfant en ny mat for pasienter med svelgforstyrrelser: denne maten er attraktiv i utseende og ganske hyggelig i smak. Det er beriket med umettet fett, har et redusert karbohydrat-laktoseinnhold, det inneholder fettløselige vitaminer A og D, B-gruppe vitaminer, sporstoffer - sink, kalsium, selen. Mat har en pastaaktig konsistens, det er lett å svelge selv for en person med nedsatt svelgefunksjon. Et ekstrakt fra aronia gir produktet en behagelig farge, forbedrer smaken, metter med antocyaniner - planteglykosider.

Produksjonen av denne maten er basert på innkapslingsteknologi: de aktive komponentene blir beholdt i det utgående materialet, som et resultat gjør fordøyelsessystemet det lettere å trekke ut de nødvendige stoffene fra maten og fordøye dem.

Forskere har allerede gjennomført de første utviklingsforsøkene i den kliniske avdelingen ved Litauiske helseuniversitet. En gruppe pasienter som konsumerte 200 g av et nytt produkt om morgenen og kvelden i 10 dager på rad, viste en økning i kroppsvekt, forbedret fysisk aktivitet. I tillegg økte innholdet av cyanocobalamin i blodet hos pasienter. Ingen bivirkninger ble observert.

Det nye produktutviklingsprosjektet varte i cirka ni måneder. Maten ble sammenlignet med en lignende polsk motstykke. Det viste seg at det litauiske produktet er mer næringsrikt og mye mer effektivt med tanke på å forbedre helsen til eldre pasienter.

Dysfagi hos eldre er et problem som det blir snakket litt om og sjelden. Og slett ikke fordi et slikt problem ikke eksisterer. Det er umulig å ikke ta hensyn til at umuligheten av et normalt måltid ofte fører til at eldre mennesker blir fanget i seg selv, beskytter seg mot kommunikasjon, driver seg selv inn i depresjon. Å gi en sjanse til slike mennesker er det forskere prøver å ta vare på.

Informasjon publisert på det offisielle nettstedet til det litauiske teknologiske universitetet (ktu.edu)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.