^
A
A
A

Behovet for fettinntak for idrettsutøvere

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Fett dietter for idrettsutøvere er svært varierte, avhengig av type sport, fitness og nivå av utøveresultatene. Selv om det ikke er noen spesielle kosttilskudd for sport, gjenspeiler atletens inntak av mat vanligvis behovet for energi til denne sporten under treningsøkter og konkurranser. I alminnelighet velger idrettsutøvere trening for utholdenhet, løpere og syklister, ifølge observasjoner, en diett som tilsvarer de grunnleggende retningslinjene for spiselige fettstoffer (<30% av energien er gitt av fett). Løpere på avstanden forbruker 27-35% energi på bekostning av fett, og profesjonelle syklister som deltar i Tour de France-løp er ca 27%. Røvere, basketballspillere og skiløpere-dublere bruker en diett som inneholder 30-40% energi på grunn av fett. På den annen side, for idrettsutøvere og figurskatere, hvor utseendet er av stor betydning for en vellykket ytelse, bør forbruket av matfett, som kjent, være innen 15-31%.

Konsekvensene av et fettfattig kosthold

De fleste sportrangeringene stemmer overens med de generelle kosttilskuddene, dvs. Minst 30% av energien er gitt av fett. Men idrettsutøvere, utholdenhetsutøvere, for å forbedre deres konkurranseevne, samt turnere og kunstløpere for å forbedre utseendet kan nyte en diett svært lav i fett (mindre enn 20% kalorier fra fett), for ikke å øke kroppsvekt og andelen i han er feit.

Noen idrettsutøvere, spesielt de som trener for utholdenhet, har en tendens til å øke inntaket av karbohydrat fra fett for å øke glykogenbutikker. I alle fall kan dietter med lavt fettinnhold ikke oppfylle kravene til vekst og utvikling av unge idrettsutøvere og energibehovet til utholdenhetsindikatorer. I tillegg kan næring med lavt fettinnhold i lang tid bidra til utviklingen av idrettsmangel på essensielle fettsyrer og fettløselige vitaminer.

Forbruket av mineralske elementer, som kalsium og sink, kan også bli truet. I kvinnelige idrettsutøvere kan dietter med svært lite fettinnhold forårsake menstruell dysfunksjon og forstyrre fremtidig reproduksjonskapasitet. Mannlige idrettsutøvere med denne dietten har et lavt nivå testosteron i blodserumet, som igjen kan påvirke sin reproduktive funksjon. Derfor anbefaler ikke idrettsutøvere en diett med svært lite fettinnhold.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.