^
A
A
A

Fettets metabolisme under treningen

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Fett sammen med karbohydrater oksyderes i musklene for å levere energi til arbeidsmusklene. Grensen som de kan kompensere for energikostnader avhenger av lastens varighet og intensitet. Hardy (> 90 min) idrettsutøvere trener vanligvis på 65-75% V02max og er begrenset av karbonhydrater i kroppen. Etter 15-20 minutter med utholdenhetsbelastning stimuleres oksydasjonen av fettforsyninger (lipolyse) og glyserol og frie fettsyrer frigjøres. I rustende muskler gir oksydasjon av fettsyrer en stor mengde energi, men dette bidraget reduseres med lett aerob trening. Under intensiv fysisk aktivitet observeres bytte av energikilder fra fett til karbohydrater, spesielt med intensiteter på 70-80% V02max. Det antas at det kan være begrensninger i bruken av oksydasjon av fettsyrer som en energikilde for arbeidende muskler. Abernethy et al. Tilby følgende mekanismer.

  • Øk produksjonen av laktat vil redusere lipolysen forårsaket av katekolaminer, og dermed redusere konsentrasjonen av fettsyrer i plasma og gi muskler med fettsyrer. En manifestasjon av den antilipolytiske effekten av laktat i fettvev er foreslått. En økning i laktat kan føre til en reduksjon i blodets pH, noe som reduserer aktiviteten til ulike enzymer involvert i energiproduksjonen og fører til muskelmasse.
  • Et lavere nivå av ATP-produksjon per tidsenhet for fettoksidasjon i forhold til karbohydrater og høyere oksygenbehov under fettsyreoksidasjon sammenlignet med karbohydratoksydasjon.

For eksempel, ved oksydasjon av et molekyl av glukose (6 karbonatomer) resulterer i dannelse av 38 ATP-molekyler, mens oksidasjonen av fettsyre-molekyler med 18 karbonatomer (stearinsyre) gir 147 molekyler av ATP (ATP utbytte fra et enkelt fettsyremolekyl ovenfor i 3, 9 ganger). Videre, for fullstendig oksydasjon av en glukosemolekyl krever seks molekyler av oksygen, og for fullstendig oksidering av palmitate - 26 molekyler av oksygen, som er 77% større enn i tilfelle av glukose, slik at når kontinuerlig belastning økt oksygenbehov for fettsyre oksidasjon mulig øke stresset i kardiovaskulærsystemet, noe som er en begrensende faktor i forhold til lastens varighet.

Transport av fettsyrer med lang kjede i mitokondriene avhenger av evnen til carnitin transportsystemet. Denne transportmekanismen kan hemme andre metabolske prosesser. Økningen i glykogenolyse under belastningen kan øke konsentrasjonen av acetyl, noe som som et resultat vil øke innholdet av malonyl-CoA, en viktig mediator i syntese av fettsyrer. Dette kan hemme transportmekanismen. Likeledes kan forsterket laktatdannelse føre til økning i konsentrasjonen av acetylert karnitin og en reduksjon i konsentrasjonen av fri karnitin, og deretter svekke transporten av fettsyrer og deres oksidasjon.

Selv fettsyre oksidasjon under trening utholdenhet gir en større mengde av energi sammenlignet med karbohydrater, krever fettsyreoksydasjon mer oksygen i forhold til karbohydrat (77% økning D2), for derved å øke spenningen av det kardiovaskulære systemet. På grunn av den begrensede kapasiteten av karbohydratakkumulering, forringes belastningsintensitetsindikatorene med uttømming av glykogenreserven. Derfor vurderes flere måter å spare muskelkarbohydrater og øke oksidasjonen av fettsyrer under trening for utholdenhet. De er som følger:

  • trening;
  • Fôring av triacylglyserider med en kjede av middels lengde;
  • oral fettemulsjon og fettinfusjon;
  • en diett med høyt fettinnhold
  • tilsetningsstoffer i form av L-karnitin og koffein.

Trening

Observasjoner viste at i trente muskler var høy lipoprotein lipaseaktivitet, muskel lipase, acyl-CoA syntetase og fettsyre reduktase, karnitin acetyltransferase. Disse enzymene øker oksidasjonen av fettsyrer i mitokondriene [11]. I tillegg akkumulerer de trente musklene mer intracellulær fett, noe som også øker inntaket og oksidasjonen av fettsyrer under trening, og sparer dermed karbohydratforretninger under trening.

Forbruk av triacylglyserider med en karbohydratkjede av middels lengde

Triacylglyserider med en karbohydratkjede av middels lengde inneholder fettsyrer med 6-10 karbonatomer. Det antas at disse triacylglycerides raskt passere fra magesekken og inn i tarmen blir transportert med blodet til leveren og kan øke nivået av fettsyrer med middels kjedelengde karbohydrat og triacylglyceride plasma. I muskel, blir fettsyrene absorberes bystrb mitokondriene, da de ikke krever karnitin transportsystem, og de blir oksydert hurtigere og i større grad enn triacylglycerides med en langkjedet karbohydrat. Imidlertid er resultatene av påvirkning av forbruket av triacylglyserider med karbohydratkjede av middels lengde på ytelsesindikatorene for øvelser, ganske tvilsomme. Data om konservering av glykogen og / eller økt utholdenhet ved inntak av disse triacylglyserider er ikke pålitelige.

Muntlig inntak av fett og infusjon

Reduksjon av oksydasjon av endogene karbohydrater under fysisk anstrengelse kan oppnås ved å øke konsentrasjonen av fettsyrer i plasma ved hjelp av fettsyre-infusjoner. Imidlertid er infusjonen av fettsyrer under øvelsen upraktisk, og under konkurransen er det umulig, siden det kan betraktes som en kunstig dopningsmekanisme. I tillegg kan oral konsum av fettemulsjoner hemme gastrisk tømming og føre til sykdommer.

Dietter høyt i fett

Dietter med høyt fettinnhold kan forbedre oksydasjonen av fettsyrer og forbedre utholdenhetsprestasjonen til idrettsutøvere. Imidlertid gjør de tilgjengelige dataene det bare mulig å hypotetisk hevde at slike dietter forbedrer ytelsen ved å regulere metabolismen av karbohydrater og opprettholde glykogenbutikker i muskler og lever. Det har blitt fastslått at langsiktig forbruk av fettfattig mat påvirker kardiovaskulærsystemet, slik at idrettsutøvere bør bruke denne dietten for å forbedre resultatene.

Tilsetningsstoffer av L-karnitin

Hovedfunksjonen til L-karnitin er transporten av fettsyrer med en lang hydrokarbonkjede gjennom mitokondriamembranen for å inkludere dem i oksidasjonsprosessen. Det antas at det muntlige inntaket av L-karnitintilskudd øker oksidasjonen av fettsyrer. Imidlertid er det ikke vitenskapelig bevis som støtter denne bestemmelsen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.