^
A
A
A

Fettsyrer

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Fettsyrer er de enkleste lipidene og består av lange hydrokarbonkjeder.

Fettsyrer er en del av mer komplekse lipider, de gir de fleste av kaloriene fra spiselige fettstoffer.

Fettsyrer klassifiseres basert på antall karbonatomer i molekylet (kjedelengde). De kan være mettede, dvs. Uten dobbeltbindinger. Disse inkluderer laurinsyre (C12: 0), myristiske (C14: 0), palmitinsyre (C16: 0) og stearinsyre (C18: 0). Enkelumettede fettsyrer, som oljesyre (C18: 1), inneholder en dobbeltbinding. Flerumettede fettsyrer, som linolsyre (C 18: 2), inneholder mer enn ett dobbeltbinding. Noen av de flerumettede fettsyrene, nemlig linolsyre og linolensyre, kan ikke syntetiseres i kroppen, så de kalles essensielle fettsyrer. De må gå inn i kroppen med mat. Disse syrer brukes til å syntetisere andre flerumettede fettsyrer med lang kjede, som er av stor betydning for syntese av eikosanoider. Umettede fettsyrer er også klassifisert i henhold til dobbeltbindingen stilling, det vil si. E. Omega-9 (Q-9, eller n-9), omega-6 (Q-6 eller n-6), omega-3 (Q-3, eller n-3), basert på posisjonen til det første dobbeltbinding fra metylendruppen. I tillegg klassifiseres disse umettede fettsyrene også basert på den isomere konfigurasjonen av dobbeltbindingene, nemlig cis- og trans-, som bestemmer egenskapene til disse syrer.

Fettsyren kan påvirke fettens fysiske egenskaper, absorpsjon, absorpsjon, metabolisme, utnyttelse og til slutt helse.

I det amerikanske kostholdet tilveiebringes ca 80% av det totale fettet av kjøtt, fisk, salater, fett, hvor mat er tilberedt og tilsatt deigen og meieriprodukter. I tillegg er kjøtt, fjærfe, fisk, egg og meieriprodukter de viktigste kildene til mettede fettsyrer. Produkter fra korn, som gjærbrød, kaker, kjeks, bidrar sterkt til forbruket av mono- og flerumettede fettsyrer. Fisk og krepsdyr er de viktigste kildene til flerumettede fettsyrer med lang kjede.

Trïacïlglïcerïdı

Fettstoffer og vegetabilske oljer er triacylglyseroler (tags) i hvilke tre fettsyrer forestret til glycerol for å fettsyre overvekt karakteristikk som påvirker den totale diett sammensetning og valg av dietten. Fett og oljer består av mange fettsyrer, presentert i proporsjoner, karakteristiske for tilsvarende fett eller olje. Vanligvis er en eller to fettsyrer dominerende i fett eller olje. For eksempel står linolsyre for 78% av fettsyrene i solsikkeolje. Volumet av vegetabilske oljer bortsett fra tropiske og kokosnøtt palme, er viktige kilder av umettede fettsyrer, og animalske fettkilder av mettede fettsyrer, men modifisere fettsyreprofilen i dietten kan, bare ved å erstatte en fettkilde. I tillegg tillater bioteknologi produksjonen av fett og produkter med en bestemt sammensetning av fettsyrer, de såkalte konstruerte produktene.

 Kosttilskudd og fettinntak

Generelle kosttilskudd gir totalt absorbert energi <30% på grunn av total fett og <10% på grunn av mettede fettsyrer og kolesterolinntak <300 mg per dag.

Flere nasjonale undersøkelser fra ulike amerikanske organisasjoner indikerer at befolkningens totale fettforbruk er redusert til ca 34% av kaloriene sammenlignet med 1990. Data viser at kun 18, 14 og 21% av mennene og 18, 18 og 25% av kvinnene I alderen 6-11, 12-19 og over 20 år fikk henholdsvis <30% energi fra fett.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.