^

Helse

Ceruloplasmin (kobberholdig oksidase) i serum

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Ceruloplasmin i serum - det er en oksidase, som inneholder opp til 90% kobber i plasma. Tseroloplasmin er også en globulin, mer presist en av sine arter - alfa globulin. Ceruloplasmin - et protein med en molekylvekt på 150.000 dalton, som inneholder ioner av Cu 8 1+ og 8 ioner Cu 2+. Det viktigste kobberholdige plasmaproteinet refererer til alfa- 2- globulin; Den står for 3% av den totale mengden kobber. Uttalt katalyserende funksjon som utføres i serum ceruloplasmin, regulerer redoks prosesser i celler. Foruten denne viktige protein kontrollere mengden av jern og gir "start" oksidasjon noradrenalin (nevrotransmitter, hormon "våkne"), vitamin C, serotonin (neurotransmitter regulere smerteterskel, vaskulær tonus og delvis emosjonelle tilstand), og hindrer også unormal oksidasjon kompleks molekyler som leverer celler med energi - lipider.

Referanseverdiene (norm) for konsentrasjonen av ceruloplasmin i serum hos voksne er 180-450 mg / l.

Ceruloplasmin i serum er også viktig for: 

  • Stabil tilstand av cellemembraner; 
  • Aktiv eliminering av antigener og rettidig respons av immunitet mot invasjonen av ulike infeksjoner; 
  • Generell antioksidant prosess; 
  • Stimulering av nukleasjon (hemopoiesis) av erytrocytter og hvite blodceller - leukocytter i hematopoietisk organ - benmarg; 
  • Forbindelser av hemoglobin med jern.

Ceruloplasmin i serum er mindre dannet i lymfocyttene, i større - det er syntetisert i leveren. Det normale nivå av ceruloplasmin understøttet en del av den hormonelle system - kortikosteroider, og prostaglandin og hormon i bukspyttkjertelen - glukagon, i tillegg enkelte mediatorer av immunsystemet - interleukin og andre. Serumnivået av ceruloplasmin påvirkes også direkte av østrogenivået. Derfor kan en graviditet eller et langt inntak av prevensjonsmidler forårsake et overskudd av dette proteinet hos kvinner.

Ceruloplasmin i blodserumet, hvis det var det overordnede elementet i blod, kunne gjøre oss til alle "konger" og "konger", fordi det har en vakker himmelsblå nyanse. Det "blå" blodet, nærmere bestemt dets del, forklares av det faktum at ett proteinmolekyl kan inneholde en stor mengde kobber, opptil 8 atomer. Til tross for sin "kongelige" fargestoff er ceruloplasmin ganske aktiv og alvorlig i forhold til alle inflammatoriske prosesser, infeksjoner og skader. Med en invasjon av viruset, en bakterie som truer kroppen, reagerer denne alfa-globulin umiddelbart på signalet. Og hvis du mette ceruloplasmin organisme i ulike patologisk blødning, som livmor, blodtapet stopper bokstavelig talt innen en halv time, så fort denne fantastiske protein metter blodplasma, et viktig spor mineral.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Ceruloplasmin i serum er forhøyet og redusert

Enhver type anemi uttømmer utvetydig et brudd på utvekslingen av alle eksisterende sporstoffer, spesielt kobber. Derfor tilbyr farmakologi effektiv behandling av blodsykdommer, samt anemi, ikke bare preparater som inneholder jern, men også kobber og ceruloplasmin selv. Generelt er kobber, som sporelement, svært viktig for enhver organisme, inkludert for den voksende. Barnelære har lenge beskrevet tilfeller av anemi hos spedbarn i det første år av livet, som kalles fysiologisk. Dette skyldes fôring av morsmelk, som anses som nyttig, men ensidig. På nyfødte i løpet av den første måneden, til tross for tilstedeværelsen av et fullt volum av morsmelk, er det en signifikant reduksjon i den viktige komponenten av blod - hemoglobin, endringer i farge og kvantitative parametere for røde blodlegemer. Etter et år, når barnet gradvis mottar og mer "voksen" mat, blir alle disse indikatorene normalisert.

Det er en annen grunn til å senke nivået av kobber, nærmere bestemt ceruloplasmin. Det handler om ernæringsmessig anemi, det vil si utilstrekkelig eller utilstrekkelig ernæring.

Ceruloplasmin er forhøyet hos de som lider av smittsomme sykdommer, spesielt i latent eller kronisk form, også overskudd av ceruloplasmin er kjent i slike diagnoser - levercirrhose, ulike hepatitiser. Noen systemiske sykdommer og enkelte psykiske lidelser, for eksempel skizofreni, i tillegg til andre kliniske abnormiteter, ledsages av et høyt nivå av ceruloplasmin-konsentrasjon i plasma. Serum kan inneholde ceruloplasmin mer enn normalt og med onkologiske prosesser av forskjellig etiologi. Samtidig overskrider indeksene en og en halv til to ganger, spesielt i neoplasmer i lungene, livmorhalsen, brystkjertlene, magen og tarmene. Hvis kjemoterapi var vellykket, blir ceruloplasmin raskt gjenopprettet til normale nivåer. Hvis det fortsatt er under det nødvendige nivået, indikerer det ineffektiviteten til terapeutiske tiltak eller en alvorlig, terminal form av sykdommen.

Ceruloplasmin i blodserumet er et viktig plasmaprotein for livet, hvorav nivå avhenger ikke bare på forekomsten av sykdommer, men mer på forebygging av sykdommer, på normal, næringsrik ernæring og reglene for en sunn, rimelig livsstil.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.