^

Helse

Ekstrapyramidale symptomer

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Ekstrapyramidale symptomer vises på grunn av brudd i det ekstrapyramidale systemet. Dette skyldes endringer i muskeltonen, utseendet av hyperkinesis, hypokinesi og nedsatt motoraktivitet. Det er alt dette i nederlaget til spesielle strukturer i hjernen. Disse er de basale ganglia, Piemonte-regionen, den optiske bakken og den indre kapsel. I prosessen med manifestasjon av symptomer, spilles en spesiell rolle ved brudd på neurotransmittermetabolismen. Det fører til en endring i balansen mellom dopaminerge mediatorer og kolinergiske mediatorer, samt sammenhenger med pyramidalsystemet. Systemet selv er opptatt av å sikre reguleringen av stillingen, endre muskeltonen. Sistnevnte er ansvarlig for nøyaktigheten av bevegelser, hurtighet, glatthet, svingende hender og føtter når du går.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Symptomer på ekstrapyramidale lidelser

Symptomer på ekstrapyramidale lidelser har hovedsakelig subakut utvikling, symmetri av manifestasjoner, endokrine lidelser. De er preget av et ikke-progressivt kurs, en liten alvorlighetsgrad og fraværet av brutto postural lidelser.

 • Parkinsonism Syndrom. Symptomer inkluderer vanskeligheten ved de første bevegelsene, vendinger, overdreven langsomhet, stivhet og muskelspenning. Tegnene på tannhjulet, som består av diskontinuitet og gradvise bevegelser, er ikke utelukket. Det er en skjelving av ekstremiteter, kaster og maskerende ansikt. I tilfelle symptomatologien når en utpreget grad, kan akinesi utvikles. Noen ganger er det en mutisme og dysfagi. En typisk skjelving er sjeldne, mer vanlige vanlige tremor, som manifesterer seg i en hvilestilling og bevegelse. I utgangspunktet påvirker Parkinsons syndrom den mentale sfæren. Det kommer følelsesmessig likegyldighet, mangel på fornøyelse fra aktivitet, anhedonia, hemming av tenkning, vanskeligheter med å konsentrere oppmerksomhet, redusere energi. I noen tilfeller er det sekundære tegn. De består av en abulia, flattning av påvirkning, talefødsel, anhedonia og følelsesmessig isolasjon.
 • Akutt dystoni. Et klinisk bilde av manifestasjonene er preget av en plutselig oppstart av dystoniske spasmer i muskler i hode og nakke. Plutselig vises trismus, fremspringende tunge, åpner munnen, voldelige grimasser, torticollis med en sving, stridor. En rekke pasienter har økologiske kriser, som er preget av voldelige, vennlige øyeboller. Denne prosessen varer fra noen få minutter til timer. Noen pasienter utvikler blefarospasme eller forstørrelsen av øyeslittene. Hvis stamme muskler er involvert, så er det opisthotonus, lumbale hyperlordose, skoliose. Når det gjelder motorforstyrrelser, kan de lokaliseres eller generaliseres. Symptomatologien består i generell motorisk eksitasjon med påvirkning av frykt, angst og autonome sykdommer. Dystoniske spasmer ser avstøtende ut. Det er vanskelig å overføre dem. Noen ganger er de så uttalt at de kan føre til forvridning av leddene.
 • Akatisi. Det er en ubehagelig følelse av rastløshet. Mennesket trenger alltid å bevege seg. Pasienter blir masete, tvunget til å gå kontinuerlig. De kan ikke være på ett sted. Bevegelse lindrer delvis angst. Det kliniske bildet inkluderer en sensorisk og motorisk komponent. Det første alternativet er tilstedeværelsen av ubehagelige indre følelser. Pasientene vet ikke hva som skjer med dem, men de må hele tiden bevege seg. De er fylt av angst, indre spenning, irritabilitet. Motorkomponenten har andre manifestasjoner. En person kan fidget i en stol, stadig endre posen, kaste foten bak benet hans, trykk med fingrene, trykk opp og fjern knappene, etc. Acacia kan forverre tilstanden til pasienten. I dette tilfellet er ekstrapyramidale symptomer mer uttalt.

De første tegn på ekstrapyramidale lidelser

De første tegn på ekstrapyramidale lidelser kan være tidlig og sent. Mye avhenger av en persons tilstand og hans arvelighet. Noen symptomer vises i alderen 30-40 år, andre er preget av et tidligere bilde-15-20 år.

I begynnelsen begynner en person å lide irritabilitet, økt følelsesmessighet. Over tid, dette legger til nervøs tråkking av ansiktet, lemmer.

Primær tegn på lidelser er uavhengige sykdommer. Disse kan være sykdommer forbundet med død av nevroner og atrofi av visse strukturer i hjernen. Blant dem er Parkinsons og Huntingtons. I utgangspunktet har en person en tremor av ekstremiteter, rikelig salivasjon og et maskeraktig ansiktsuttrykk. En person er ikke i stand til å konsentrere oppmerksomheten. Over tid ser demens og mager tale fram. Det er også sykdommer, for hvilke visse patomorfologiske forandringer er karakteristiske. Dette er dystoni og tremor. Mannen strekker seg med sine lemmer. I tillegg kan han få spasmer i nakken og hodet. Uventet manifesterer seg trisme. En mann gjør voldelige grimasser, tungen protesterer. Over tid utvikler de første ekstrapyramidale symptomene, og tilstanden forverres betydelig.

Symptomer på nederlag av ekstrapyramidalt system

Symptomer på ødeleggelse av det ekstrapyramidale systemet manifesterer seg på forskjellige måter. I utgangspunktet er det athetosis, chorea, torsjon spasmer, tic, myoklonus, hemiballismus, ansikts gemispazm, Huntingtons chorea, hepa-dystrofi, Parksionizm.

 • Athetose. Det ser ut på fingrene. Mannen utøver smålige, vriende, vermiforme bevegelser. Hvis problemet berørte ansiktsmuskulaturen, manifesterer seg alt i form av krumning i munnen, kramming av lepper og tunge. Spenningen i musklene er erstattet av fullstendig avslapning. Denne manifestasjonen er typisk for skade på kausjonen av det ekstrapyramidale systemet.
 • Chorea. Man utfører en rekke raske voldelige bevegelser av stammen og ekstremiteter, nakke og ansikt. De avviger ikke i rytme og konsistens. Vises mot en bakgrunn av redusert muskel tone.
 • Torsjonspasm er dystonien av stammenes muskler. Sykdommen kan oppstå i alle aldre. De viktigste manifestasjonene går. Disse er folding, spinning, roterende i nakke og torso muskler. De første manifestasjonene begynner med halsens muskler. De er preget av voldelige laterale sving i hodet.
 • Teak er en konstant tråkking av individuelle muskler. Oftere er det merkbar på ansikt, øyelokk og nakke. Mannen kaster hodet, drar i skulderen, vinker, rynker pannen. Alle bevegelser er av samme type.
 • Myoclonia. Dette er en rask kort tråkking. I noen muskler er de lynrask.
 • Hemiballismus. Disse er ensidig flipping, feiende bevegelser av lemmer (ofte hender). De oppstår når luis kroppen er skadet.
 • Ansiktshemispasme. Det er preget av reduksjon av muskler i ansikt, tunge og nakke. Samtidig lukker personen øynene, drar munnen. Kanskje manifestasjonen av voldelig latter, gråt, utseendet på forskjellige grimasser. Kramper, brudd på nøyaktighet og målbevissthet av bevegelser manifesteres.
 • Horea Huntington. Dette er en alvorlig arvelig sykdom, det begynner å manifestere seg i 30-40 år. Det er preget av å utvikle demens. Degenerativ prosess påvirker skallet, caudate-kjernen, celler i den fremre delen av hjernen.
 • Hepatocerebral dystrofi er en av de arvelige sykdommene. Det kan begynne i alle aldre. Mannen begynner å lage et "fly av vinger." Tilstanden forverres gradvis. Til det blir psykiske lidelser lagt til. Det kan være følelsesmessig labilitet, demens.
 • Parkinsonisme. Denne tilstanden er preget av uspesifikke bevegelser, forstyrrelser i mentale prosesser og emosjonell fattigdom. Alt ovenfor er ekstrapyramidale symptomer som manifesterer seg når det ekstrapyramidale systemet brytes.

Hvem skal kontakte?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.