^

STI / HIV forebyggingsmetoder

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Forebygging og kontroll av STD er basert på fem hovedkonsepter: For det første utdanner folk som er i fare for å forebygge STDs; For det andre, identifisering av asymptomatisk infiserte personer eller de som har symptomer på en STD, men sannsynligvis ikke vil søke medisinsk hjelp fra en medisinsk institusjon; For det tredje, effektiv diagnostisering og behandling av smittede personer; For det fjerde, undersøkelse, behandling og rådgivning av seksuelle partnere av personer med STDs; For det femte, tilveiebringelse av forebyggende vaksinasjon til personer i fare. Selv om dette papiret fokuserer på sekundær forebygging, det vil si de kliniske aspektene av STD-kontroll, er den viktigste måten å forebygge STD-er, å endre pasientens seksuelle oppførsel. Siden STD-kontroll reduserer sannsynligheten for overføring av infeksjon til en partner, er resultatet av tiltak for å forhindre infeksjon av individer å forebygge forekomsten av samfunnet som helhet.

Leger og andre helsepersonell spiller en viktig rolle i forebygging av SOS. I tillegg, ved behandling av pasienter med seksuelt overførbare sykdommer forårsaket av bakterier eller protozoer, for å avbryte ytterligere overføring, klinikere har mulighet til å gjennomføre undervisning og veiledning av pasienter og delta i identifisering og behandling av infiserte seksuelle partnere. En legees evne til å samle en nøyaktig anamnese av pasientens seksuelle liv er ekstremt viktig for å utføre forebyggende arbeid. Anbefalinger om dette problemet er gitt i seksjonen "Seksualitet og reproduktiv helse" i den manuelle "prevensjonsprotein". Innstillingen av en nøyaktig diagnose og rettidig innlevering av informasjon om det av leger er grunnlaget for effektiviteten til tilsynstjenesten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Anbefalinger for pasienter på STD-forebygging

For å forhindre spredning av STD-er, er det nødvendig at personer med risiko for å overføre eller tilegne seg en sykdom, forandrer sin oppførsel. Det første nødvendige skrittet i denne retningen er inkluderingen i utviklingen av en anamnese om korrekt formulerte spørsmål angående pasientens seksuelle liv. Når risikofaktorer er etablert, kan helsearbeideren gi anbefalinger om forebygging av SOS. For at anbefalinger skal være effektive, er kommunikasjonsevner (for eksempel evnen til å vise respekt, medfølelse og ikke å fordømme) nødvendige. Effektiv metode for kommunikasjon med pasienten, herunder bruk av åpne spørsmål og vilkår som er forståelig for pasienten, samt sikring av pasienten at behandlingen vil bli gitt uavhengig av betalingsevne, statsborgerskap, innvandring status, språket som han sier, eller livsstil.

Når du gjennomfører en samtale, er det nødvendig å ta hensyn til risikofaktorene spesielt for denne pasienten. Det er nødvendig å beskrive de spesifikke tiltakene som pasienten bør ta for å unngå infeksjon eller spredning av STD (inkludert avholdenhet fra kjønn hvis han har symptomer på STD).

Seksuelt overført infeksjon

Den mest effektive måten å forhindre seksuell overføring av HIV og andre STDs er å avholde seg fra seksuell kontakt med infiserte partnere. Det bør rådes til å være sikker på å avstå fra trengende typer sex personer som behandles for seksuelt overførbare sykdommer, eller som partnere er behandlet for seksuelt overførbare sykdommer, samt de som ønsker å unngå konsekvensene av samleie (dvs. STD / HIV-infeksjon og graviditet). En mer detaljert diskusjon om avholdenhet er skissert i "prevensjons teknologi".

 • Begge partnere bør testes for sykdommer og hiv før de har samleie.
 • Hvis en person foretrekker å ha sex med en partner hvis smittsom status er ukjent, eller med noen som er smittet med HIV eller andre SOS, bør han bruke et nytt latexkondom for hvert samleie.

Personer som bruker stoffer intravenøst

Anbefalinger for narkotikamisbrukere ved bruk av intravenøse legemidler (CNV) er som følger:

 • Start eller fortsett behandlingsprogrammet for rusmiddelavhengighet.
 • Under ingen omstendigheter bør du bruke injeksjonsverktøy (sprøyter, nåler) hvis de allerede er blitt brukt av en annen person.
 • Hvis det er et nålutvekslingsprogram i området, må du få rene nåler.
 • Personer som fortsetter å bruke sprøyter eller nåler som allerede er brukt, bør først og fremst rense dem med blekemiddel og vann. (Desinfeksjon av klor lime steriliserer ikke utstyr og garanterer ikke inaktivering av HIV, men konstant rengjøring av injeksjonsverktøy vil redusere nivået av HIV-overføring dersom verktøyene brukes av forskjellige personer).

Profylaktisk vaksinasjon

Forebyggende vaksinasjon er en av de mest effektive metodene for å forhindre overføring av visse STDs. Infeksjon forårsaket av hepatitt B-viruset blir ofte seksuelt overført, og hepatitt B-vaksinasjon anbefales for alle uvaccinerte pasienter som gjennomgår STD-screening. Nylig har vaksiner mot hepatitt A, produsert av to produksjonsbedrifter, blitt lisensiert i USA. Vaksinasjon mot hepatitt A anbefales for flere pasientgrupper som kan besøke STD-klinikken, inkludert homofile og biseksuelle menn, samt personer som bruker rusmidler. Vaksiner blir testet mot andre STD, hvor den praktiske bruken kan starte de neste årene.

Metoder for å forebygge STD / HIV

Menns kondomer

Med konsekvent og riktig bruk er kondomer et svært effektivt middel for å hindre ulike STD, inkludert HIV-infeksjon. Mange kohortstudier, inkludert studier av serodiskordende par, viste en utprøvd beskyttende effekt av kondomer ved HIV-infeksjon. Siden kondomer ikke dekker hele overflaten utsatt for infeksjonsrisiko, er de mer effektive for å hindre infeksjoner overført ved kontakt med slimhinner enn de som er smittet ved kontakt med hudflater. Kondomer refererer til medisinsk utstyr og kontrolleres av FDA. Integriteten til hver latex kondom produsert i USA undersøkes av elektroniske enheter før emballasje. I USA er hyppigheten av kondombrudd under bruk lav (2 per 100). Feil ved bruk av kondomer er vanligvis et resultat av intermitterende eller misbruk, snarere enn kondombrudd.

For effektivt å hindre STDs, bør pasienter oppfordres til å bruke kondomer konsekvent og korrekt. Pasienter bør også instrueres om hvordan du bruker kondomet riktig. Følgende anbefalinger vil gjøre det mulig å korrigere mannlig kondom på riktig måte:

 • Bruk bare en ny kondom hver gang du har samleie.
 • Håndter kondomet forsiktig for å unngå skade på negler, tenner eller andre skarpe gjenstander.
 • Bruk kondom på penis i en tilstand av ereksjon og før kjønnskontakt med en partner.
 • Pass på at det ikke er luft i slutten av kondomet.
 • Sørg for at du har nok smøremiddel under seksuell handling, det kan hende du trenger ekstra bruk av smøremidler.
 • Bruk bare vannbaserte smøremidler med latexkondomer (f.eks. KY Jelly ™ eller glyserin). Ikke bruk oljebaserte smøremidler (f.eks. Petroleumjell, mineraloljer, massasje kremer, kroppsrør eller matoljer), siden de ødelegger latex.
 • For å unngå å glide etter samleie, er det nødvendig å holde kondomen fast på bunnen av penis mens du fjerner den og ta den ut mens penis er i ereksjonstilstand.

Kvinne kondomer

Laboratoriestudier har vist at kvinnekondom (Reality ™) - et smurt polyuretanskall med en ring i begge ender, plassert i skjeden - er en pålitelig mekanisk barriere for virus, inkludert HIV. I tillegg til små studier på trichomoniasis, har kliniske studier for å evaluere effektiviteten av kvinnelige kondomer for å hindre HIV-infeksjon og andre STD ikke blitt fullført. Med konsekvent og riktig bruk bør kvinnelige kondomer redusere risikoen for STDs betydelig. I en situasjon der du ikke kan bruke en mannlig kondom, bør paret bruke en kvinnelig kondom.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Kondomer og spermicider

Data som viser at kondomer smurt med spermicider er mer effektive for å hindre overføring av HIV-infeksjon og andre STD-stoffer enn kondomer med andre smøremidler, er det ikke. I tillegg er bruk av kondomer dekket med spermicider forbundet med infeksjon av urinveiene i Echehchia coli hos unge kvinner. Det finnes ingen data som viser om bruk av kondomer med spermicidapplikasjon er mer effektiv enn bruk av kondomer uten spermicider. Derfor anbefales riktig bruk av kondomer uten smøremidler, så vel som med spermicidens smøremidler eller ved innføring av spermicider i vagina.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Vaginal spermicider, svamper og diafragmer

Som det er blitt vist i en rekke randomiserte kontrollerte studier, vaginal spermicider som anvendes uten et kondom reduserer risikoen for livmor gonoré og klamydia. Imidlertid har de ikke en beskyttende effekt mot HIV-infeksjon, så bruk sæddrepende midler for å forebygge HIV-infeksjon er ikke anbefalt. Vaginalkontraseptiv svamp beskytte mot cervical gonoré og klamydia, men deres bruk øker risikoen for utvikling av candidiasis. Ved bruk av en membran er det vist en beskyttende effekt mot cervical gonoré, chlamydia og trichomoniasis, men bare i forskning metoden for "tverrsnitt" og "case-control ''; kohort studier har blitt utført for å beskytte kvinner mot HIV-infeksjon kan ikke bruke vaginal spermicider, svamper eller. åpning. Rollen til spermicider, svamper, membraner for å forhindre seksuelt overførbare sykdommer har ikke blitt studert hos menn.

Ikke-barrierepreventjon, kirurgisk sterilisering, hysterektomi

Kvinner som ikke har risiko for å bli gravid, kan urimelig tro at de ikke kan bli smittet med STD, inkludert HIV. Ikke-barriere metoder for prevensjon beskytter ikke mot STD eller HIV. Hormonelle prevensjonsmidler (oral prevensjon, Norplant, Depo-Provera) ble forbundet i flere kohortstudiene med en økt forekomst av livmorhals SOI og HIV-infeksjon, men disse fakta blir bekreftet ikke alle studier. Det er nødvendig å råde kvinner som bruker hormonell prevensjon (oral prevensjon, Norplant ™, Depo-Provera ™), har gjennomgått kirurgisk sterilisering eller hysterektomi, på bruk av kondomer, så vel som den aktuelle risikoen for seksuelt overførbare sykdommer, inklusive HIV-infeksjon.

Råd om hiv forebygging

Utredning av HIV-status og hensiktsmessig rådgivning spiller en viktig rolle i å motivere atferdsendring. Derfor er rådgivning om hiv-forebygging betraktet som svært viktig i strategien for å forhindre spredning av hiv, selv om effektiviteten i å redusere risikoen i atferd ikke kan vurderes nøyaktig. Overbevist om at veiledningen har vært vellykket og pasienten er riktig orientert, vil helsearbeideren kunne korrekt vurdere pasientens risiko og hjelpe ham med å utvikle en individuell og realistisk plan for å forhindre HIV-infeksjon.

Rådgivning i hiv-testing består av to hovedfaser: rådgivning før og etter testing. Under rådgivning før testing skal helsearbeideren evaluere den enkelte pasientens risiko, forklare betydningen av positive og negative testresultater, få uformelt samtykke til testing og hjelpe pasienten til å utvikle en realistisk personlig risikoreduksjonsplan. Under veiledning etter testen skal helsearbeideren informere pasienten om testresultatene, forklare betydningen av funnene og forebyggende anbefalinger. Hvis resultatet av testen er positivt, er det nødvendig å diskutere henvisningen til medisinske institusjoner for oppfølging og om nødvendig sosial beskyttelse og psykologisk støtte. For hiv-seronegative pasienter som er utsatt for å få hiv-infeksjon, kan henvisninger til andre rådgivningstjenester eller forebyggende tjenester også være nyttige.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.