^

Helse

A
A
A

Akutt, kronisk og viral tracheitt: om det er smittsomt, hvor lenge det varer

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Trakeitt kalles betennelse i slimhinnen i luftrøret, som kan forekomme både i akutt og kronisk form. Årsaken til tracheitt skyldes ofte ulike virus, bakterier, mindre ofte tørr, forurenset eller kald luft.

Symptomene på sykdommen er spesifikke - tørre, oftere våthud, smertefull og mest intens om natten. Trakeitt i akutt form kan ledsages av andre sykdommer - laryngitt, rhinitt, faryngitt og til og med betennelse i bronkiene.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Er du trasitt infisert?

Spørsmålet om trakeitt er smittsom, gjelder sykdommens virale karakter. Hvis inflammasjonen i luftrøret skyldes henholdsvis virus, er smittsomheten av sykdommen svært høy. Som andre virusinfeksjoner overføres virustrakeitt av luftbårne dråper, mindre vanlig av husholdninger, hvis folk rundt pasienten bruker de samme gjenstandene - servise, håndklær og så videre. Adenovirus og respiratorisk syncytialvirus infiserer først slimhinnen i strupehinnen, viral laryngitt utvikler, hvis sykdommen ikke blir behandlet, viruser infiserer trakealmembranen, vises en hostegenskap for tracheitt. En pasient med tracheitt kan smitte mange mennesker hvis han fortsetter å opprettholde nær kontakt med nære slektninger og kolleger. Også et lukket uventilert rom, et grovt brudd på regler for personlig hygiene (generell bruk av gjenstander beregnet for individuell bruk) kan også bli en faktor som forårsaker infeksjon. Spesielt høy følsomhet for infeksjon hos barn av grunnskole og skolealder. Er tracheitt smittsom? Selvfølgelig er det smittsom, gitt at det er mange virus og det skjer at en type virus er utpressing, kan en person bli helt annerledes. Forsvansket immunitet, "lært" for å svare på en bestemt virusinfeksjon, er ikke i stand til å motstå invasjonen av et nytt virus. Dette forklarer mulig tilbakefall av trakeitt.

trusted-source[5], [6]

Hvor lenge varer trakeitt?

Spørsmålet "hvor lenge en tracheitt varer" kan bare besvares av sykdommen selv, men som regel er den sterkt "motstandsdyktig" behandling. Sykdommens periode og gjenopprettingsperioden er alltid avhengig av formen av inflammatorisk prosess, som kan være både akutt og kronisk, det vil si langvarig. I tillegg påvirker tilstanden til pasientens immunitet hvor lenge trakeittet varer, desto mer aktivt kjemper kroppen mot tracheitt, jo raskere utvinningen kommer.

Prognosen for den akutte form for tracheitt er vanligvis gunstigere. Akutt trakeitt forekommer med riktig og rettidig behandling i 10-14 dager, med mindre sykdommen selvfølgelig ikke er komplisert av ytterligere problemer med bronkiene.

Hvor lenge trakeittet varer i kronisk form, er vanskeligere å forutsi, siden det langvarige løpet av sykdommen gjør det umulig å forutsi fortiden for gjenopprettingsperioden. Imidlertid, med komplisert intensiv behandling, gjenopprettes pasienter med kronisk tracheitt senest en måned etter sykdomsstart.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Akutt banal tracheitt

Trakeitt i akutt form er sjelden en uavhengig sykdom, som regel er den ledsaget av en inflammatorisk prosess i bronkialgrenene. Denne patologiske kombinasjonen kalles tracheobronchitis og er forårsaket hovedsakelig av influensaviruset, som senere kan bli slått sammen av en bakteriell infeksjon (pneumokokk, mindre vanlig, stafylokokker).

Primær akutt banal tracheitt skyldes oftest eksponering for forkjølelse (generell og lokal kjøling, høy luftfuktighet i kaldsesongen), og skaper gunstige forhold for aktivering av betinget patogen lokal mikrobiota, samt økt innhold av støv, korrosive gasser, giftige damper og alle slags allergener. Bidragende faktorer kan være kroniske hjerte- og lungesykdommer som fører til overbelastning og hyperemi i slimhinnene i øvre luftveiene, svekkelse av ernæringsstatus, lav immunitet etter infeksjonssykdommer eller HIV-infeksjon. Hos barn, exudative diathesis, rickets, dystrofi, samt dårlige levekår kan fungere som bidragende faktorer som forårsaker trakeitt. Ofte forekommer akutt trageitt hos barn og eldre i vår- og høstperioder.

Akutt banal tracheitt er preget av hyperemi i slimhinnen, som er dekket av slim, noen ganger danner separate klumper. I alvorlige former for akutt banal tracheitt kan punkt eller mer eller mindre vanlige blødninger observeres i slimhinnen, blodårene kan være inneholdt i slimet.

Symptomer

Vanligvis begynner akutt banal tracheitt med akutt catarrhal rhinitt og nasofaryngitt og sprer seg raskt nedover, som dekker alle øvre luftveiene og luftrøret. I andre tilfeller, samtidig med luftrøret, er de store bronkiene også involvert i sykdommen, og symptomene på tracheitt får karakter av en akutt tracheobronitt. De mest karakteristiske symptomene på tracheitt hoster, spesielt forstyrrer pasienten om natten og om morgenen, før de løftes, på grunn av nattlig akkumulering av sputum på den ene side og fysiologisk nattlig aktivering av vagalsystemet, noe som fører til økt sensasjon av nerveenden av vagusnerven, som gir hostrefleksen. Imidlertid er hoste med tracheitt mindre smertefull og konstant enn med bronkitt, det ser ut med et dypt pust, latter, gråt, med endring i omgivelsestemperatur. Med en utprøvd tracheitt, for eksempel under influensa, klager pasientene noen ganger på kjedelig, sår smerte i halsen og bak brystbenet, spesielt etter hosteform. På grunn av smerte under dypt pust, prøver pasientene å begrense dybden av luftveiene. I slike tilfeller blir pusten grunne hos barn, og for å kompensere for oksygenmangel er hyppigere. Ved akkumulering av sputum i området av tarmkanalen i luftrøret, kan et angrep av sterk, konvulsiv hoste oppstå på grunn av irritasjon av nerveenden av vagusnerven, som er rikelig forgrenet i regionen av luftrøret. En hyppig hoste og samtidig laryngittstemme kan være hes. Den generelle tilstanden i akutt tracheitt lider lite, noen ganger er det en subfebril tilstand, hodepine, følelse av svakhet, smerte i hele kroppen. Hos barn er det kliniske bildet akutt med en økning i kroppstemperatur til 39 ° C. Dyspnø oppstår vanligvis ikke, med unntak av akutt alvorlig generalisert viral lesjon i øvre luftveier, der det er merket generell forgiftning, nedsatt hjerteaktivitet, inhibering av luftveiene.

Slemmen er lunken, det er vanskelig å skille i begynnelsen av sykdommen, som forklares av scenen av "tørr" katarrhal tracheitt, og har en viskøs slimete karakter. Gradvis får den en mucopurulent karakter, blir mer rikelig og skiller seg lettere. Hosten slutter å forårsake ubehagelige skrubbsmerter, den generelle tilstanden forbedrer seg.

Med det vanlige kliniske kurset og rettidig startet behandling, blir tracheitt ferdig innen 1-2 uker. Under ugunstige forhold, manglende overholdelse av legemidlet foreskrevet av legen, tidlig behandling av tracheitt og andre negative faktorer, er utvinning forsinket og prosessen kan forvandle seg til et kronisk stadium.

I løpet av influensapidemier, når virulensen av viruset når sitt maksimum, kan over-akutt hemorragisk trakeitt forekomme med rask start og et alvorlig klinisk kurs. Typisk er slik trakeitt bare en del av det kliniske bildet av den generelle lesjonen i luftveiene, og ofte - konfluent influensa hemorragisk lungebetennelse, noe som resulterer i pasientens død. I slike former for respiratorisk sykdom forekommer komplikasjoner som ødem i underblærerommet med trussel om kvælning ofte, hvor den eneste redning av pasienten er en umiddelbar trakeotomi og massiv avgiftningsbehandling. En spesielt farlig komplikasjon er utviklingen av bronkopneumoni hos eldre og kapillær bronkitt hos barn.

Diagnostikk

Trakeitt er lett gjenkjent, spesielt i tilfeller av sesongkjølelse eller influensapidemier. Diagnosen er laget på grunnlag av et typisk klinisk bilde og karakteristiske symptomer på katarral betennelse i trakeal mucosa. Trakeitt er vanskelig å diagnostisere i giftige former for influensa, når luftveisbetennelse skal differensieres fra lungevævssykdom (lungebetennelse). I så fall, bruk fysiske terapeutiske metoder, radiografi av brystorganene og andre metoder for undersøkelse av pasienten, som er i pulmonologistens kompetanse.

Outlook

Akutt ukomplisert banal tracheitt har en gunstig prognose. Med kompliserte former og ultra-akutt hemorragisk tracheitt - forsiktig og til og med alvorlig.

Behandling

Den akutte form for tracheitt utløses oftest av en virusinfeksjon, vanligvis influensa. I slike tilfeller avhenger behandlingen av akutt tracheitt på symptomene og alvorlighetsgraden av sykdommen. Hvis tracheitt ikke ledsages av komplikasjoner som bronkitbetennelse, tilstrekkelig immunmodulerende legemidler, rikelig og hyppig drikking av kosttilskudd av urte, innånding og aerosol vanning av strupehodet Bioparox. Antivirale og antipyretiske legemidler er foreskrevet bare ved alvorlig forverring av sykdommen, når kroppstemperaturen overstiger 38 grader. Bruk av amison, interferon, rimantadin eller arbidol er vist. Også aksepterte legemidler som inneholder paracetamol eller ibuprofen. Utmattende, tørr hoste behandles med mucolytisk sirup, antitussive legemidler som ikke har kontraindikasjoner. Effektive sirup som inneholder lakrisrot, marshmallows, sliping med oppvarmende salver og sennepplaster. Det er også nødvendig å drikke mye og ofte, for eksempel rosehip decoction, som har vitaminiserende og vanndrivende egenskaper. Seng hviler, hyppig våtrengjøring, begrensning av kontaktene for å unngå ytterligere infeksjon er også integrerte tiltak for behandling av den akutte sykdomsformen.

Behandlingen av akutt tracheitt foreskrives av en lege, siden ukontrollert inntak av antivirale legemidler kan føre til komplikasjoner og transformasjon av trakeitt i langvarig, kronisk komplisert form.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Kronisk banal tracheitt

Kronisk tracheitt er oftest resultatet av en ubehandlet akutt form av sykdommen. Med denne typen tracheitt gjennomgår trakealslimhinnene atrofiske forandringer, som følge av at pasienten blir fulgt av angrep av vedvarende hoste, spesielt om natten. Tracheitt ledsages ofte av smertefulle opplevelser i brystbenet, som ligner på lungebetennelse.

Kronisk banal tracheitt kan utvikles fra akutt banal tracheitt, med videreføring av årsakene til primær betennelse og tilstedeværelse av bidragende faktorer (skadelig produksjon, røyking, alkoholforbruk), samt med dårlig kvalitet og ufullstendig behandling av akutt banal tracheitt. Men kronisk katarralslukitt forekommer ofte som følge av emfysem, hjertesykdom, nyresykdom, som fører til stagnasjonsfenomener på grunnlag av sirkulasjonsforstyrrelser og tilstedeværelsen av katabolitter (underoksiderte metabolske produkter) i blod og lymf som følge av disse stillestående fenomenene.

Kronisk banal tracheitt og kronisk trakeobronitt er hovedsakelig voksne sykdommer, men kan også forekomme hos barn etter meslinger, kikhoste og andre barndomsinfeksjoner, komplisert av akutt trageitt.

trusted-source[16], [17], [18]

Patologisk anatomi

Kronisk banal tracheitt er delt inn i hypertrofiske og atrofiske former. Hypertrofisk tracheitt karakteriseres av venøs hyperemi og stagnasjon, hevelse av trakeal mucosa, økt sekresjon av slim og purulent sputum. Ifølge noen opplysninger er hypertrofisk tracheitt bare den første fasen av den systemiske prosessen som fører til det andre (siste) stadiet - den atrofiske formen av sykdommen. Sistnevnte er preget av atrofi av slimhinnet i luftrøret, dets tynning. Slimhinnen blir jevn, skinnende, grå, noen ganger dekket med fine tørre skorper, og forårsaker en plagsom hoste. Det faktum at det ikke er noen isolert atrofisk form, siden den atrofiske prosessen omfatter alt over og under luftveiene, er bevis på en systemisk prosess. Denne konsistensen manifesterer seg tydeligst med ost, noe som ifølge noen data er ingenting annet enn den sanne sluttfasen av systemisk atrofi i luftveiene, som kulminerer i vegetasjonen til en bestemt somatisk mikrobiota.

Symptomer

Trakeitt har disse symptomene - hoste, sterkere om morgenen og om natten. Denne hosten er spesielt smertefull når sputum akkumuleres i regionen av luftrøret, som tørker inn i tette skorper. Med utviklingen av en atrofisk prosess, der bare overflatelaget av slimhinnen påvirkes, fortsetter hostrefleksen, men med dypere atrofiske fenomener, spennende og nerveendringer, reduseres sværheten av hoste. Tracheittoppgangene er lange, vekslende med perioder av remisjon og en forverring.

Diagnostikk

Trakeitt diagnostiseres på grunnlag av lokale patoanatomiske manifestasjoner, forårsaker vanligvis ikke vanskeligheter og utføres ved hjelp av traekoskopi. Det er imidlertid mye vanskeligere å fastslå årsaken til denne sykdommen.

Behandling

Kronisk tracheitt behandles mye lenger enn sin akutte form. Dette skyldes det faktum at behandling av kronisk tracheitt er rettet ikke bare for å eliminere hostesymptomet, men også ved behandling av komplikasjoner som faryngitt og bronkitt. Den kroniske formen av sykdommen har ofte en bakteriell etiologi, henholdsvis, viser antibakteriell terapi. Hvis pus oppdages i sputumet, behandles tracheitt med makrolider, som har et bredt spekter av virkning og er effektive mot nesten alle typer patogener. Behandlingsforløpet kan vare fra to til tre uker, avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen og komplikasjoner. Behandling av kronisk tracheitt er umulig uten inhalasjoner, som kan utføres både ved hjelp av farmasøytiske preparater og ved hjelp av avkok av eterholdige planter - eukalyptus, furu eller gran. Innånding skal utføres minst to ganger daglig i to uker, selv med nedsatt hoste. Effektivt bruk av klorofyllipt, både i form av vanning, så inne. Vanning av strupehodet Bioparox vil gi raskest eliminering av inflammatoriske prosesser, antitussive sirup vil bidra til å kvitte seg med den forstyrrende unproductive hosten. I tillegg til farmasøytiske siruper hjemme kan du lage en avkok av Althea eller lakridsrot. Behandling av kronisk tracheitt bør vare minst tre uker, selv med tidlig nøytralisering av hoste eller temperatur, den eneste måten å unngå sykdomsfall.

Hypertrofisk tracheitt, ledsaget av frigjøring av mukopurulent sputum, krever bruk av inhalerte antibiotika, hvis utvelgelse utføres på basis av antibiogrammet, som blåser ved innånding av astringerende pulver. Når atrofiske prosesser i luftrøret innsettes vitaminoljer (karotolin, rosehip olje, havtornolje). Skorpen fjernes ved å hælde oppløsninger av proteolytiske enzymer i luftrøret. I utgangspunktet tilsvarer behandlingen det med banal laryngitt og bronkitt.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Trakeitt i enkelte smittsomme sykdommer

Trakeitt i smittsomme sykdommer, der øvre luftveiene er oftest påvirket, og særlig strupehode, forekommer svært sjelden, og er som regel sekundær. Disse sykdommene inkluderer akutt infeksjoner (meslinger, scarlet feber, difteri, tyfus etc.) og kronisk (tuberkulose, syfilis, sklerom, etc.). Utseendet til disse og andre i luftrøret forverrer bare det generelle bildet av lesjonene i øvre luftveiene, men i seg selv er de aldri dødelige for pasientens liv. Bare i tilfeller der den destruktive prosessen går utover luftrøret og påvirker naboorganene (spiserør, blodkar og nerver), kan det oppstå alvorlige komplikasjoner som betydelig forverrer sykdommens generelle forlengelse, og noen ganger fører til døden.

Diagnostikk

Trakeitt diagnostiseres på grunnlag av et sett med metoder som er beskrevet for larynx sykdommer. Det samme gjelder for behandling av disse sykdomsformer.

Behandling

Trakeitt behandles symptomatisk og spesifikt, svarer behandlingen til hver type infeksjon.

Outlook

Trakeitt har en svært variert prognose, fra godartet til veldig alvorlig. Det er bestemt av typen infeksjon, dens komplikasjoner, aktualiteten til den endelige diagnosen og effektiviteten av behandlingen. 

trusted-source[32], [33]

Trakeitt og bronkitt

Trakeitt, ledsaget av betennelse i bronkittreet, kalles trakeobronitt. Akutt tracheitt og bronkitt er nesten alltid tilstøtende til hverandre. Ofte går den inflammatoriske prosessen i følgende rekkefølge: En viral eller bakteriell infeksjon påvirker strupehinnen, laryngitt utvikler seg, og akutt tracheitt og bronkitt begynner. Dermed er den patologiske prosessen fordelt i samsvar med den anatomiske plasseringen av organene i det øvre luftveiene. Symptomene på at tracheitt og bronkittutstilling er liknende - karakteristisk hoste, svakhet, feberaktig tilstand med økning i kroppstemperatur, økt svette og hodepine. Tracheobronchitis adskiller seg fra enkel laryngitt og faryngitt, hovedsakelig i form av hoste. En "tørr" tørr hoste er iboende av laryngitt, så vel som en hes stemme og pusteproblemer. Hoste er også karakteristisk for trakeobronitt, men det påvirker ikke stemmen og lydstyrken i stemmen, og det er vanskelig å ikke inhalere, men å puste ut, det er smerte i brystregionen som kan stråle ut til området mellom skulderbladene. Den utviklende tracheitt og bronkitt ledsages først av tørre hosteangrep, oftere om natten, da hosten oppnår fuktighet, begynner sputum å avreise. I tillegg er tracheobronchitis alltid manifestert av hard puste med typisk hvesning. Phlegm, som i løpet av prosessen avtar mer og mer intensivt, kan "spørre" de mulige årsakene til sykdommen: 

  • Den grønn-gule fargen på utslippet indikerer en bakteriell infeksjon.
  • Væske i struktur, klar og lett sputum indikerer en virusinfeksjon eller allergi.
  • Sputumet, en hvit nyanse, tett på konsistens, ofte i form av koagulater, snakker om en soppinfeksjon.

Trakeitt og bronkitt, i tillegg til standard diagnostiske metoder, bestemmes ved hjelp av en auskultatorisk test: pasienten tar dypt pust og deretter skarp utånding. Med smalere bronkier, blir utånding bokstavelig talt "hørt" av en typisk bronkialflikke.

trusted-source[34], [35], [36]

Viral tracheitt

Viral tracheitt er oftest en akutt trakeitt. Hos barn er trakeal betennelse forårsaket av adenovirus, som er preget av høy smittsomhet og ikke-sesongmessig prevalens. Grunnlaget for form av adenovirale infeksjoner er sykdommer i øvre luftveier, det vil si strupehode, nasopharynx og luftrør. Viral tracheitt hos voksne er heller ikke uvanlig, men utvikler seg oftest under epidemisk spredning av influensavirus. Tegnene som skiller viral tracheitt fra en sykdom av bakteriell etiologi, avhenger av alvorlighetsgraden av prosessen, men de mest karakteristiske parametrene for viral betennelse i luftrøret er rhinitt og den spesifikke strukturen av sputum som går etter to eller tre dager

Fra begynnelsen av infeksjonen. Viral tracheitt er nesten alltid ledsaget av klare nasale sekresjoner og en ganske tilsynelatende tilsynelatende utslipp. Også sykdommen i viral etiologi kan manifesteres av hodepine, hypertermi og generell ulempe. Viral tracheitt, til tross for alvorlighetsgraden av kurset, behandles mye raskere enn andre typer betennelse i luftrøret, noen ganger er det et tilstrekkelig forlengelsesforløp og immunmodulerende legemidler og sengelast.

trusted-source[37], [38], [39]

Trakeitt under graviditet

Trageitt under graviditeten er dessverre ikke uvanlig, så vel som rhinitt eller laryngitt. Den vanligste formen for sykdommen er viral tracheitt, som er dannet mot bakgrunn av sår i halsen, betent mandler eller akutt respiratorisk sykdom. Viral tracheitt er imidlertid som enhver annen smittsom sykdom farlig for både moren og fosteret, fordi patogenene kan trenge inn i placenta. Trakeitt under graviditet er en ganske alvorlig trussel når det gjelder behandling hvis sykdommen er diagnostisert som en bakteriell infeksjon. Faktisk, i dette tilfellet er behandling med antibiotika uunnværlig, og eventuelle antibakterielle midler er uønskede for kroppen til en gravid kvinne. I tillegg kan trakeitt under graviditet ha komplikasjoner som bronkitt og selv bronkopneumoni, noe som er enda mer farlig for helsen til moren og fosterutviklingen.

Den eneste pålitelige måten å forebygge tracheitt under graviditeten er forebygging, det vil si den maksimale begrensningen av kontakt med pasienter, nysing, hoste folk som kan bli funnet på offentlige steder og sykehus.

Hvor gjør det vondt?

Hva plager deg?

Hva trenger å undersøke?

Hvilke tester er nødvendig?

Forebygging

Den beste måten å behandle sykdom på er forebygging, ikke et unntak i denne forstand, og trakeitt. Hovedoppgaven, som innebærer forebygging av trakeitt - er vedlikehold av immunitet i riktig form, fordi trakeitt er hovedsakelig forårsaket av virus. Det er også viktig å følge sikkerhetstiltak hvis det er mennesker i ditt miljø som lider av akutte luftveissykdommer. Veien til overføring av trakeitt er 75% luftbåren, mindre vanlig husholdning. Personlig hygiene, det vil si den klassiske vasken og hyppig håndvask bidrar til å unngå ikke bare virus, men også bakterielle infeksjoner. Forebygging av trakeitt er avvisning av dårlige vaner, særlig røyking, for øvrig, passiv røyking er ikke mindre farlig i den forstand å provosere sykdommer i øvre luftveier. Vitaminbehandling, kroppsvern gjennom herding, vanlig våtrengjøring og en aktiv livsstil, vil bidra til å redusere risikoen for å utvikle sykdommen eller unngå den helt.

trusted-source[40], [41], [42], [43]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.