^

Helse

Sputum undersøkelse

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 23.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Sputum er en patologisk hemmelighet i luftveiene som utskilles under hosting, og er forårsaket av skade på slimhinnene i luftrøret, bronkiene og lungevevvet ved infeksiøse, fysiske eller kjemiske midler.

Sputumanalyse hos pasienter med lungebetennelse gir i mange tilfeller (men ikke alltid):

 • bestemme arten av den patologiske prosessen;
 • å klargjøre etiologien av betennelse i luftveiene og lungevevvet, spesielt for å isolere patogenet av betennelse;
 • bestemme patogenens hovedegenskaper, inkludert følsomheten for antibiotika;
 • vurdere effektiviteten av behandlingen.

Sputumanalyse inkluderer:

 1. Makroskopisk undersøkelse (bestemmelse av sputum karakter, mengde, farge, gjennomsiktighet, lukt, konsistens, tilstedeværelse av urenheter og ulike inneslutninger).
 2. Mikroskopisk undersøkelse (bestemmelse av cellulære og andre sputumelementer, samt studiet av mikrobiell flora i innfødte og flekkete smører).
 3. Mikrobiologisk undersøkelse (identifisering og undersøkelse av egenskapene til den påståtte årsakssammenhengende sykdommen).

Den kjemiske studien av sputum har ennå ikke funnet bred søknad i klinisk praksis, selv om den også har noen diagnostisk betydning.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Sputum for forskning

Sputum til undersøkelse samles om morgenen på tom mage etter forutgående grundig skylling av munn og hals med kokt vann. Noen ganger er det anbefalt at du skyll munnen din med en 1% løsning av aluminiumaluminium.

Pasient hoste sputum direkte inn i en ren, tørr glassvarer med et tettsluttende lokk. Hvis du har tenkt å mikrobiologisk undersøkelse av oppspytt, klarner det halsen i en steril petriskål eller annen steril beholder. Det er viktig å advare pasienten at innsamling av spytt få spyttprøver som sendes til laboratoriet, i betydelig grad kan endre resultatene av studien. Laboratoriet er rettet bare friskt spytt fordi dens forlenget henstand, spesielt ved romtemperatur, fører til autolyse av celleelementer og formering av mikroflora. Hvis det er nødvendig, er det tillatt en kort lagring av slim i kjøleskapet.

Hvem skal kontakte?

Generelle egenskaper av sputum

Antall sputum

Mengden sputum varierer vanligvis fra 10 til 100 ml per dag. Få sputum separeres ved akutt bronkitt, lungebetennelse, stagnasjon i lungene ved starten av et anfall av astma. På slutten av et angrep av bronkial astma øker mengden av sputum. Et stort antall av sputum (noen ganger opptil 0,5 liter) kan utløses når det lungeødem, samt suppurative prosesser i lungene som er forsynt med innlegg hulrom bronkie (i abscess, bronkiektasi, koldbrann lunge, med tuberkuløs lette prosessen, fulgt av sammenbrudd av vev) . Det bør erindres at den reduksjon i mengden sputum med suppurative prosesser i lungen kan være en konsekvens av betennelse sunket og purulent drenering fra et brudd av hulrommet, som ofte ledsages av en forverring av pasientens tilstand. Økning av mengden av sputum kan bli betraktet som et tegn på forringelse av pasienten, hvis det kommer an på eksaserbasjoner, f.eks purulent prosess; i andre tilfeller, når en økning i mengden sputum er forbundet med en forbedring i dreneringen av hulrommet, betraktes det som et positivt symptom.

Sputum farge

De fleste fargeløst, sputum, purulent komponent feste det gir en grønnaktig fargetone som er observert med lunge abscess, lunge koldbrann, bronkiektasi, lunge actinomycosis. Når urenheter i sputum av friskt blod farget sputum i forskjellige nyanser av rød farge (sputum i pasienter med tuberkulose, hemoptysis, actinomycosis, lungecancer, lunge abscess, lunge under myokardialt, hjerteastma og lungeødem).

Sputum rustne farge (ved kruppøs, fokal og influensa lungebetennelse med lungetuberkulose med caseous forråtnelse stagnasjon i lungene, lungeødem, med pulmonal anthrax) eller sputum brun (i myokardial lys) indikerer innholdet derav er ikke friskt blod men produktene av dets forfall (hematin).

Skittnegrønn eller gulgrønn farge kan ha sputum, som adskiller seg med ulike patologiske prosesser i lungene, kombinert med tilstedeværelse av gulsott hos pasienter .

Gult-kanarisk farge av sputum observeres noen ganger med eosinofil lungebetennelse. Den oftalmiske sputumutladningen er mulig med lungesidose.

Sort eller grått sputum forekommer med kullstøv og røykere.

Sputum kan være flekker med noen medisiner, for eksempel rifampicin flekker utslippet til rødt.

Lukt av slem

Sputum er vanligvis luktfri. Utseendet av lukt bidrar til et brudd på utstrømning av sputum. Råtten lukt den får i abscess, koldbrann i lungene, med råtten bronkitt i tiltredelse av råtten infeksjon, bronkiektasier, lungekreft, komplisert av nekrose. For den avslørte echinokokse cysten er preget av en merkelig fruktig lukt av slim.

Sputum av sputum

Purulent sputum på stående er vanligvis delt inn i 2 lag, putrefaktive - på 3 lag (øvre skum, medium serøs, lavere purulent). Spesielt karakteristisk er utseendet på en trelags sputum for lungens gangrene, mens utseendet på dobbeltlags sputum vanligvis observeres i lunge- og bronkiektase-abscess.

Sputumreaksjon

Sputum har vanligvis en alkalisk eller nøytral reaksjon. Det dekomponerte sputumet får en syrereaksjon.

Sputumets natur

 • Mukøs sputum utskilles i akutt og kronisk bronkitt, astmatisk bronkitt, trakeitt.
 • Muco-purulent sputum er karakteristisk for abscess og gangren av lung, silikose, purulent bronkitt, forverring av kronisk bronkitt, stafylokokker lungebetennelse.
 • Purulent-slimete sputum er karakteristisk for bronkopneumoni.
 • Purulent sputum er mulig med bronkiektase, stafylokokk lungebetennelse, abscess, gangren, actinomykose i lungene.
 • Serøs sputum separeres med lungeødem.
 • Serøs-purulent sputum er mulig med lungens abscess.
 • Blodig sputum utskilles i tilfelle av lungeinfarkt, neoplasmer, lungebetennelse (noen ganger), lungekreft, aktinomykose og syfilis.

Det skal bemerkes at hemoptysis og urenhet av blod til sputum ikke observeres i alle tilfeller av lungeinfarkt (hos 12-52%). Derfor gir fraværet av hemoptysis ikke grunnlag for å nekte diagnosen av lungeinfarkt. Det skal også huskes at det ikke alltid er mulig å analysere sputum med utseendet av en stor mengde blod i lungene på grunn av lungepatologi. For å simulere lungeblødning kan f.eks. Gastrisk eller neseblødning.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.