^

Helse

A
A
A

Akutt tonsillitt (angina) og akutt faryngitt hos barn

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Akutt betennelse i mandlene (angina) og akutt faryngitt tonzillofaringit barn er karakterisert ved inflammasjon av en eller flere komponenter av lymfoid faryngeal ring. For akutt tonsillitt (angina), er en typisk akutt betennelse i lymfoidvevet i hovedsak palatin mandler. For tonsillopharyngitis karakterisert ved en kombinasjon av betennelse i lymfoid svelgingen og faryngeale mukosa og for akutt faryngitt kjennetegnet ved en akutt inflammasjon av slimhinnene og lymfoide celler bakre faryngeale vegg. Hos barn er tonsillofaryngitt ofte notert.

ICD-10 kode

  • J02 Akutt faryngitt.
  • J02.0 Streptokokkfaryngitt.
  • J02.8 Akutt faryngitt på grunn av andre spesifiserte patogener. J03 Akutt tonsillitt.
  • J03.0 Streptococcal tonsillitis.
  • J03.8 Akutt tonsillitt forårsaket av andre spesifiserte patogener.
  • J03.9 Akutt tonsillitt, uspesifisert.

Epidemiologi av angina og akutt faryngitt hos barn

Akutt betennelse i mandlene, faryngitt og akutt tonsillopharyngitis utvikle hos barn stort sett etter en alder på 1,5 år, noe som skyldes utviklingen av svelg lymfoid vev ring som alder. I strukturen av akutte luftveisinfeksjoner utgjør de minst 5-15% av alle akutte respiratoriske sykdommer i øvre luftveier.

trusted-source[1], [2], [3]

Årsaker til angina og akutt faryngitt hos barn

I etiologien av sykdommen er det aldersforskjeller. I de første 4-5 årene av livet, akutt betennelse i mandlene / faryngitt og tonsillopharyngitis er stort sett viral opprinnelse og mest sannsynlig på grunn av adenovirus også forårsake akutt betennelse i mandlene / faryngitt og akutt tonsillopharyngitis kan være herpes simplex virus og enterovirus Coxsackie. Fra og med 5 år i forekomsten av akutt betennelse i mandlene av stor viktighet B-hemolytiske Streptococcus gruppe A (S. Pyogenes), som blir en ledende årsak til akutt betennelse i mandlene / tonsillopharyngitis (opp til 75% av tilfellene) i alderen 5-18 år. Sammen med disse årsaker til akutt betennelse i mandlene / tonsillopharyngitis og faryngitt kan være streptokokker gruppe C og G, M. Pneumoniae, Ch. Pneumoniae og ch. Psittaci, influensavirus.

Årsaker til angina og akutt faryngitt hos barn

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Symptomer på angina og akutt faryngitt hos barn

For akutt tonsillitt / tonsillopharyngitis og akutt faryngitt er preget av akutt innsettende, ledsaget, som regel, økning i kroppstemperatur og forringelse, utseendet på smerter i halsen, avslag fra små barn til å spise, sykdomsfølelse, slapphet og andre symptomer på forgiftning. Ved undersøkelse avslører rødhet og svelling av slimhinnen i mandlene og den bakre faryngeale vegg, dens "kornethet" og infiltrasjon, og utseendet av purulent eksudasjons raid hovedsakelig på mandlene, økende morbiditet og perednesheynyh regionale lymfeknuter.

Symptomer på angina og akutt faryngitt hos barn

Hva plager deg?

Klassifisering av angina og akutt faryngitt hos barn

Man kan velge primær tonsillitt / faryngitt og tonsillopharyngitis og sekundære, som utvikles ved slike infeksiøse sykdommer som difteri, skarlagensfeber, tularemia, mononukleose, tyfus feber, humant immunsviktvirus (HIV). Videre isolerte netyazholuyu danne akutt betennelse i mandlene, faryngitt og akutt tonsillopharyngitis og tung og vanskelig eller hindret ukomplisert.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Diagnose av angina og akutt faryngitt hos barn

Diagnosen er basert på en visuell vurdering av kliniske manifestasjoner, inkludert obligatorisk undersøkelse av otolaryngologen.

I alvorlig forløp av akutt betennelse i mandlene / tonsillopharyngitis og akutt faryngitt og sykehusinnleggelser gjør analyse av perifert blod, som i ukompliserte tilfeller viser leukocytose neytrofiloz og skifte til venstre når prosessen med streptokokk etiologi og normal leukocytose eller leukopeni, og en tendens til å lymfocytosis med virussykdommer.

Diagnose av angina og akutt faryngitt hos barn

trusted-source[13], [14], [15]

Hva trenger å undersøke?

Hvem skal kontakte?

Behandling av angina og akutt faryngitt hos barn

Behandling varierer avhengig av etiologien av akutt tonsilitt og akutt faryngitt. Når streptokokk tonzillofaringit viser antibiotika i viral, er de ikke vist, under mycoplasmal og Chlamydia - antibiotika er vist kun i de tilfeller hvor fremgangsmåten ikke er begrenset til tonsillitt eller pharyngitis, og senkes ned i bronkiene og lungene.

Pasienten er vist bedst i den akutte perioden av sykdommen i gjennomsnitt 5-7 dager. Kostholdet er normalt. Skylling av halsen med 1-2% Lugol-oppløsning er vist. 1-2% oppløsning geksetidiia (Geksoral) og andre varm drikke (melk "Borjomi" melk med soda - 1/2 ts bakepulver en kopp melk, melke med kokte fiken etc.) ..

Behandling av angina og akutt faryngitt hos barn

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.