Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Bringebær for diabetes type 1 og type 2

Medisinsk ekspert av artikkelen

Endokrinolog
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 16.04.2020

Blant de mange typer bær er bringebær spesielt populære, ikke bare på grunn av deres utmerkede smak, men også deres utvilsomme fordeler. Og gitt den lave glykemiske indeksen, er bringebær for diabetes veldig velegnet for et kosthold som tar sikte på å stabilisere blodsukkernivået.

Nyere statistikk viser at 30,3 millioner mennesker, eller 9,3% av den amerikanske befolkningen, har diabetes. I tillegg har 347 millioner mennesker i verden for øyeblikket diabetes, og er anslått til å være den syvende ledende dødsårsaken innen 2030. [1]

Næringsprofilen til røde bringebær og deres polyfenoliske komponenter (dvs. Antocyaniner og ellagitaniner / metabolitter) gjør dem til kandidater for regelmessig inkludering i dietter som tar sikte på å redusere risikoen for diabetes. [2]

Fordelene og skadene med bringebær ved diabetes

Det er ikke forgjeves at vanlige røde bringebær (Rubus idaeus) regnes som et ganske vannig bær, siden i 100 g friske bær når vanninnholdet nesten 86 g, og fibermengden er 6,5 g. Det er tydelig at kaloriinnholdet er lavt: per 100 g - 52 kcal, som er fem ganger lavere enn den mengden hvitt brød, og halvannen gang mindre enn kokte poteter.

De fleste av disse bærene inneholder kalium (152 mg / 100 g), etterfulgt av fosfor (29 mg), kalsium (25 mg) og magnesium (22 mg). Jerninnholdet i 100 g overstiger ikke 0,7 mg; nesten like mye mangan og litt mindre sink. Det er kobber (0,09 mg / 100g) og selen (0,2 μg / 100g). Blant vitaminene i første omgang askorbinsyre (26,2 g / 100 g) og vitamin B4 eller kolin (12,3 mg / 100 g). Hvis C-vitamin beskytter bukspyttkjertelcellene mot oksidativt stress, tar vitamin B4 ikke bare del i metabolismen av karbohydrater, men forbedrer også tilstanden til pankreas-p-celler som produserer insulin. [3]

Vitaminer som alfa-tokoferol, niacin, pantotensyre og folsyre, pyridoksin, tiamin, riboflavin, karoten (provitamin A) og vitamin K er også tilgjengelige.

Men for å ha et positivt svar på spørsmålet om bringebær kan spises i diabetes mellitus, for å være så rimelig som mulig og ikke forårsake tvil, bør sukkermengden angis.

Når ernæringsfysiologer anbefaler bringebær som en sunn mat for pasienter med diabetes type 1 og type 2 og med  svangerskapsdiabetes , blir de styrt av det faktum at den glykemiske indeksen til dette bær er lav (25), og at bare 4,4 g sukker inneholder 100 g bær. Samtidig står 53% (2,34 g) for fruktose, der insulin ikke er involvert; 42% (1,86 g) er glukose (dekstrose) og resten er sukrose.

Til sammenligning: i samme mengde jordbær eller vannmelon er sukker omtrent 6 g (i dette tilfellet 72% i form av fruktose i vannmelon og 42% i jordbær); fersken - 8,6 g (fruktose 65%); aprikos - 9,3 g (7,6% fruktose); oransje - 9,4 g (27% fruktose); blåbær - 7,3 g (49% fruktose); mørke druer - 18,1 g (42%).

Det er klart, disse dataene lar oss gi riktig svar på spørsmålet, hever bringebær sukker? Sammenlignet med andre karbohydratprodukter, er bringebær mye mindre sannsynlig å føre til en økning i blodsukkeret. Videre har studier vist at inntak av disse bærene hos pasienter med diabetes type 2 hjelper til med å senke blodglykert hemoglobin (HbA1c) og forbedrer insulinfølsomheten. Som antydet er dette et resultat av eksponering for bringebærflavonderivater - antocyaniner (spesielt cyanidin), som også finnes i blåbær, bjørnebær, jordbær, kirsebær og mørke druer.

Og nå litt om andre biologisk aktive komponenter som bestemmer fordelene med bringebær i diabetes. Tilstedeværelsen av polyfenoler, tanniner, derivater av hydroksybenzosyre og hydroksykinnaminsyrer og andre forbindelser er verdifull i sammensetningen. Røde bringebær har en unik polyfenolisk profil, som først og fremst er preget av innholdet av antocyaniner og ellagitanniner. Anthocyaniner er flavonoidforbindelser og har et grunnleggende skjelett C6-C3-C6. De er ansvarlige for den lyse røde fargen på røde bringebær. Cyanidin-3-sophorosid, cyanidin-3, 5-diglukosid, cyanidin-3- (2 G-glukosylrutinosid), cyanidin-3-glukosid, cyanidin-3-rutinosid, pelargonidin-3-sophorosid, pelargonidin-3- (2 G ß-glukosylrutinosid), pelargonidin-3-glukosid og pelargonidin-3-rutinosid er de viktigste antocyaninene i rød bringebær. [4]

En undersøkelse av de potensielle terapeutiske mulighetene for fytoøstrogen-antioksidant genistein (4,5,7-trihydroxyisoflavone), som også er til stede i bringebær, avslørte evnen til denne forbindelsen ikke bare å redusere dannelsen av fettceller, men også hemme overføringen av glukose til dem av membrantransportører (GLUT). Eksperimentene demonstrerte også den positive effekten av genistein på tilstanden av pankreas-p-celler, noe som bidrar til å redusere hyperglykemi.

Den foreslåtte mekanismen for å redusere postprandial glukose er å begrense glukoseopptaket ved å hemme aktiviteten til a-amylase og a-glukosidase. Sammenlignet med andre bærekstrakter, var røde bringebærekstrakter mest effektive til å hemme α-amylase. [5]

En annen fenolisk antioksidant er i bringebær, og det er resveratrol (alle vet at det er rikelig i mørke druer), som har vist ikke bare sin betennelsesdempende aktivitet, men også evnen til å redusere fastende blodsukker og glykert hemoglobin i diabetes 2 skriver.

Endelig inneholder bringebær tylirosid - en glykosid flavonoid, som ifølge foreløpige studier kan hjelpe overvektige diabetikere ved å øke aktiviteten til adiponectin fetthormonhormon og normalisere blodsukker, insulin og lipider.

Studier i diabetiske dyremodeller bekrefter in vitro data som viste at et 5-ukers inntak av cyanidin-3-glukosid (0,2% av kostholdet) reduserte fastende glukose og forbedret insulinfølsomhet, målt med insulin eller glukose. Toleransetest sammenlignet med kontrollgrupper. [6]Effekter på metabolske parametere ble ledsaget av en reduksjon i ekspresjonen av inflammatoriske cytokingener i hvitt fettvev og et økt nivå av glukoseregulator 4, men ikke adiponectin. [7]

Studier viser at komponentene i røde bringebær har biologisk aktivitet, noe som kan ha klinisk betydning for forebygging eller behandling av diabetes. In vitro- og dyreforsøk in vivo har vist antioksidant, antiinflammatoriske og sensibiliserende effekter på insulin i vev, spesielt i fettvev. Disse effektene har ført til en reduksjon i glykemi og glykaterte proteiner. [8] Økt insulinsekresjon av p-p-celler er en annen viktig mekanisme for å kontrollere glukosenivået og bremse sykdommens progresjon. 

Skader på bringebær ved diabetes kan være i nærvær av en allergi eller et brudd på metabolismen av urinsyre - med avsetning av salter (urater) nær leddene og gikt.

Det anbefales ikke å spise bringebær ved kronisk nyresvikt, så vel som i perioder med forverring av inflammatoriske sykdommer i magesekken og hos pasienter med aspirin bronkialastma (siden bærene inneholder salisylsyre - 5 mg / 100 g).

Eksperter advarer om at bringebær som inneholder stoffer i fytorogenrogen-klassen er kontraindisert i tilfelle endometriose eller livmor myom, så vel som ved onkologiske sykdommer i hormonsensitive organer: brystkjertler, livmor, eggstokker.

Om hvilke bær som er nyttige for diabetes mellitus type 1, 2, flere detaljer i publikasjonen -  Bær for diabetes mellitus type 1 og 2: hvilke kan og bør ikke konsumeres?

Hvis du ikke vet hvordan du skal erstatte bringebær med diabetes, les:

Bringebærblader for diabetes

Bladene fra Rubus idaeus har blitt brukt universelt som et middel i århundrer: for forkjølelse og feber, hjerteproblemer og høyt blodtrykk, tarmsykdommer, anemi, menorrhagia, morgenkvalme under svangerskapet og for å lette fødselen og redusere blødning etter fødselen.

Bringebærblader inneholder tanniner (derivater av ellaginsyre) og flavonoider. Hvis mengde er høyere enn i bær. Også inkluderte er organiske karboksyl-, fenol- og hydroksybenzosyrer; terpenoider, glykosider, etc.

Bringebærblad tilhører farmakopéplanter, studier har bevist egosikkerhet,  [9]og mange endokrinologer anbefaler sine pasienter å bruke bringebærblader til diabetes type 2 og svangerskapsdiabetes  [10]- for å redusere hypoglykemi og insulinresistens - i form av urteavkok, infusjon eller te. 


ILive-portalen gir ikke medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.
Informasjonen som er publisert på portalen, er kun til referanse og bør ikke brukes uten å konsultere en spesialist.
Les omhyggelig regler og retningslinjer av nettstedet. Du kan også kontakte oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheter reservert.